EN HR
  • 9.svibanj

    Novi Tanović i franc. film aktualne tematike!

    Novi film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića, 'Smrt u Sarajevu', na našem je redovnom repertoaru od ponedjeljka, 16. svibnja, a od istoga datuma naša publika imat će priliku pogledati i francusko ostvarenje 'Pravi mušakarac'.

     

    'Smrt u Sarajevu', film nastao po motivima dramskog teksta 'Hotel Europa' francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja, premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je ovjenčan Srebrnim medvjedom i nagradom FIPRESCI. Radnja se odvija u luksuznom sarajevskom Hotelu Europa, gdje se očekuje dolazak međunarodne diplomatske delegacije povodom obilježavanja 100. godišnjice atentata koji se smatra povodom za Prvi svjetski rat. No zaposlenici hotela pripremaju štrajk jer mjesecima nisu primili plaću.

     

    U ovoj satiričnoj filmskoj paraboli o političkim snovima i noćnim morama Hotel Europa postaje arena nade, nasilja i smrti. Film je nastao u francusko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, a u glavnim su ulogama Jacques Weber, Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan i dr. 

    Tanović je berlinskim Srebrnim medvjedom nagrađen i za film 'Epizoda u životu berača željeza' 2013. godine, a Oscara i cannesku Zlatnu palmu osvojio je za film 'Ničija zemlja' iz 2001. godine.

     

    'Pravi muškarac', u režiji Stephanea Brizea, autentično progovara o vrlo aktualnoj temi nezaposlenosti i pravednosti kroz priču o srednjovječnom Thierryju koji napokon pronalazi posao kao čuvar u jednom supermarketu. Naslovnu ulogu tumači jedini profesionalni glumac u filmu, Vincent Lindon, koji je na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg glumca.