EN HR
  • 7.prosinac

    Najbolji film 15. ZFF-a u kinu!

    Na redovnom programu gledat ćemo dobitnika Zlatnih kolica, eksplozivnu antiratnu dramu 'Muškarci ne plaču' o predrasudama, traumi i krizi muškosti.

     

    Na ovogodišnjem 15. Zagreb Film Festivalu glavna festivalska nagrada za najbolje dugometražno ostvarenje pripala je filmu 'Muškarci ne plaču' bosansko-hercegovačkog redatelja Alena Drljevića. U svojem obrazloženju žiri u sastavu Lana Barić (glumica), Peter Brosens (redatelj) i Peter Rommel (producent), ističe kako je u pitanju „Moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina… Film sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba. I da, muškarci bi trebali plakati (barem povremeno).“

     

    Igrani prvijenac Alena Drljevića prati susret veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije u izoliranom planinskom hotelu. Tu se nalaze kako bi se u sklopu grupne terapije suočili s nasilnom prošlošću, pokušali zacijeliti ratne traume i premostili usađene osjećaje mržnje i netrpeljivosti. Susret izaziva burne emocije, izbijaju sukobi, a na površinu izranjaju stari osjećaji neprijateljstva.  U glavnim su ulogama sjajni Izudin Bajrović, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo i Ivo Gregurević. Nagrađivani bosansko-hercegovački film inspiriran je redateljevim osobnim ratnim i poslijeratnim iskustvom, a osim na 15. ZFF-u nagrađen je i u Karlovim Varima gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija.