EN HR
  • 10.prosinac

    Nagrade EFA-e: 'Kvadrat' je europski film godine!

    Žestoka satira umjetničkog miljea 'Kvadrat' na jubilarnoj, 30. dodjeli nagrada Europske filmske akademije (EFA) pokorila je Berlin i osvojila čak šest „europskih Oscara“. Trijumf na dodjeli nagrada EFA-e sjajna je uvertira u početak kinodistribucije filma švedskog redatelja Rubena Östlunda, kojeg od 14. prosinca možete gledati na redovnom repertoaru našeg kina, splitskog kina Karaman i riječkog Art-kina Croatia.

     

    Više od 3000 članova Europske filmske akademije, koju čine filmaši iz cijele Europe, glasalo je za ovogodišnje dobitnike, a svečana dodjela nagrada održana je u subotu, 9. prosinca u Berlinu. 'Kvadrat' je osvojio nagrade u svim kategorijama u kojima je nominiran - za najbolji europski film, režiju, scenarij, glumca, scenografiju i komediju godine. Claes Bang za kojeg se nagađalo da će biti sljedeći James Bond, proglašen je najboljim europskim glumcem, dok je Ruben Östlund potvrdio svoj status jednog od najznačajnijih suvremenih filmskih autora, te osvojio nagrade za najbolju režiju i scenarij. Josefin Åsberg, koja je sjajno dočarala sterilni ambijent i hermetične umjetničke instalacije štokholmskog Muzeja suvremene umjetnosti, nagrađena je za najbolju scenografiju.

     

    Nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film prati uglednog kustosa Christiana kojemu se život okrene naglavačke nakon što ga opljačkaju nasred ulice. Östlundova minuciozna studija ljudskog ponašanja bavi se rastućim trendom egocentrične individualnosti i gubitkom zajedništva u suvremenom društvu.

     

    Nagrade EFA-e već tradicionalno prognoziraju sljedećeg dobitnika Oscara za najbolji strani film, tako da se 'Kvadratu' možda uskoro smiješi i zlatni kipić Američke filmske akademije. Ruben Östlund ranije ove godine osvojio je još jednu prestižnu nagradu – Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu.