EN HR
  • 18.rujan

    Kinolektira: 'Žene na rubu živčanog sloma'

    Prva jesenska Kinolektira vodi nas u osebujni i teatralni svijet Pedra Almodóvara! U nedjelju, 30. rujna 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazujemo uvrnutu komediju 'Žene na rubu živčanog sloma' (1988.), prvi međunarodni hit najistaknutijeg španjolskog redatelja postfrankističkog razdoblja.

     

    U svojedobno najgledanijem španjolskom filmu u inozemstvu televizijska glumica Pepa (Carmen Maura), pokušavajući doći do bivšega ljubavnika, slatkorječivog zavodnika Ivána, (Fernando Guillén), koji ju je upravo ostavio, izazvat će lavinu komplikacija i događaja, a na koncu uvjeriti sebe i svoje živčane suparnice da ni jednoj od njih Iván nije potreban.

     

    Film 'Žene na rubu živčanog sloma' popularnost duguje spoju komičnih nesporazuma i popularne farse, ekscentričnim i kompleksnim ženskim likovima te camp vizualnom stilu, po kojima je Almodóvar postao prepoznatljiv. Redatelj stvara vlastiti tip emancipirane, ali frustrirane žene koja vodi bitku ne samo s muškarcima, nego i s drugim ženama, vlastitim željama i iluzijama, a u slučaju Pepe i s medijima. Upravo 'Žene na rubu živčanog sloma' stječu mu atribut „ženskog redatelja“ čije uratke odlikuju svjesna estetizacija kiča i žanrovski eklekticizam (najčešće spaja komediju, melodramu i kriminalistički film), te trajne tematske preokupacije polusvijetom, ženskim likovima, promjenjivim spolnim identitetima i nekonvencionalnim seksualnim opredjeljenjima.

     

    Kultna španjolska komedija nominirana je za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, te je osvojila pet nacionalnih filmskih nagrada Goya. Europska filmska akademija proglasila ju je 1988. najboljim mladim europskim filmom, a Carmen Mauru najboljom europskom glumicom. Uz uvijek sjajnu ibersku filmsku divu u filmu se pojavljuje i Antonio Banderas (u ulozi Ivánova sina Carlosa), koji je upravo ovim filmom privukao pozornost međunarodne filmske scene.

     

    Uoči projekcije o filmu će pričati filmolog Nikica Gilić.


    Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn. Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.