EN HR
  • 14.ožujak

    Kavalir s pištoljem: posljednja uloga Roberta Redforda

    Oproštajni film velikog Roberta Redforda, u gotovo nostalgičnoj refleksiji života nam predstavlja okorjelog kriminalca potpuno zaljubljenog u svoj „posao“. Kriminalistička komedija inspirirana je istinitom pričom o odvažnom sedamdesetogodišnjaku Forrestu Tuckeru koji je pobjegao iz zloglasnog zatvora San Quentin kako bi počinio niz pljački koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Vremešnom kriminalcu neprestano je za petama detektiv John Hunt (Casey Affleck) koji postupno postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te supruga Jewel (Sissy Spacek) koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji.

     

    Scenarij filma 'Kavalir s pištoljem' je baziran na novinarskom članku „The Old Man and the Gun“, u publikaciji New Yorkera i autora Davida Granna, izdanog 2003.- godine. Redatelj David Lowery je izjavio da je pokušao napisati pravu kriminalnu verziju filma ali i novinarsku verziju onoga što se stvarno dogodilo, no nažalost to nije rezoniralo sa samim Robertom Redfordom. Nakraju, shvatio je da mora napisati film koji bi sam naslovni lik, Forrest Tucker, htio pogledati – verzija Forresta kakvu je on sam vidio u svojoj glavi naspram verzije kako je to zaista izgledao i čime se bavio u svom životu. Između obje verzije je jako tanka linija, ali to je redatelju dopustilo da napiše film u verziji gdje bi Redford bio savršeno utjelovljenje zanesenog zaljubljenika u lopovluk, te čovjeka koji svojim vlastitim idealizom promašuje sve druge stvarne prilike u svom životu.

     

    Dodatni osvrt na Redfordovu karijeru čini i nekoliko „easter eggova“, skrivenih detalja koji služe kao podsjetnici na njegovu prethodu kinematografiju. Primjerice uvodna špica je skoro identična naslovnoj špici filma „Butch Cassidy i Sundance Kid“, scena dodirivanja nosa između likova Redforda i Casey Afflecka je isti signal koji se koristi u filmu „Žalac“ iz 1973., a jedna scena korištena u filmu je scena uzeta iz poznatog trilera „Potjera bez milosti“ iz 1966. godine.

     

    David Lowery je izjavio da ga nije posebno zanimalo snimati film o pljačkaš(ima) banke, već ga je veselilo snimiti film o Robertu Redfordu. To je najvidljivije u krupnim kadrovima koji se fokusiraju na Redfordovo lice, ili minijaturnim i širokim kadrovima pljačkaša, jahača, bjegunca i muškarca stare profinjenosti i beskrajnog šarma. „Kavalir s pištoljem“ je vrlo tihi, ali lijepi hommage velikom pljačkašu, ali prije svega – velikom glumcu na vrhuncu i kraju njegove karijere.