EN HR
  • 7.veljača

    Glazbeno-filmski spektakl: Nosferatu Fil(m)harmonija!

    Je li Vam se ikad dogodilo da vas je neka filmska glazba toliko zaokupila i očarala da ste poželjeli da Vam, dok sjedite udobno zavaljeni u svom stolcu, orkestar svira u Vašoj dnevnoj sobi?  Projekcija filma Nosferatu koja će se u zagrebačkom  kinu Europa održati 26., 27. i 28. veljače te 1. ožujka  pružit će Vam upravo takav audiovizualni događaj.  Zagrebačka filharmonija na kakvu niste navikli. Od koje niste takvo nešto očekivali. U  posve novom ruhu. Spoj filma i glazbe koju u Hrvatskoj još niste nit'  vidjeli nit' čuli.

    U baršunastoj (h)ladovini starog zagrebačkog kina Europa gledatelji će imati priliku na velikom filmskom platnu gledati projekciju kultnog njemačkog nijemog filma Nosferatu-neautoriziranu filmsku adaptaciju poznatog romana o Drakuli Brama Stokera, a orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića projekciju će pratiti izvedbom glazbe iz filma. Istovremeno. I uživo. Film Nosferatu snimljen je 1922.g. u režiji F.W. Murnaua. Simfonija užasa, kako stoji u podnaslovu filma, neautorizirana je filmska adaptacija popularnijeg pandana Dracule Brama Stokera. S obzirom da producenti nisu dobili prava za snimanje filma prema originalnom romanu, Count Dracula postao je Count Orlock iliti Nosferatu. Iako je priča o prvom i najpoznatijem svjetskom vampiru ( pritom ne mislimo na Edwarda iz Sumrak sage, koliko god vas uvjeravali u suprotno) u Nosferatu ostala ista u glavnim crtama, imena likova promijenjena su kao i završetak filma.

    Glazbu iz filma skladao je Hans Erdmann sa svrhom orkestralne izvedbe za vrijeme projekcije. Uvijek zanimljiva „vampirska“ tema u koliziji sa konceptom koji interaktivno spaja ove dvije grane umjetnosti, već je prepoznata među publikom diljem Europe, a „hrabrost“ hrvatskih građana pred novim naletom starih vampira „ na čiji se sam spomen ledi krv u žilama“ testirat će Zagrebačka filharmonija. 

    Film koji je sniman samo jednom kamerom, koji je, odlukom tamošnjeg suda o kršenju Stokerovih autorskih prava, trebao biti zabranjen i spaljen do i jednog primjerka, čije su originalne partiture dijelom izgubljene pa na temelju ono malo spašenih - rekonstruirane, čija je samo jedna zalutala verzija filma zaslužna za to što ga danas gledamo i uživamo – uistinu zaslužuje napokon dobiti dužno poštovanje.    
    Na vama je samo da se ugodno smjestite, a fil(m)harmonija će učiniti ostalo.