EN HR
  • 24.siječanj

    Filmske mutacije: ugošćujemo Abela Ferraru i Bélu Tarra!

    Filmske mutacije održavaju se od 24. siječnja do 1. veljače u Rijeci i Zagrebu (Art Kino Croatia, Muzej suvremene umjetnosti, kino Europa i MM Centar SC-a), a ulaz na sve programe je besplatan.

     

    Program Filmskih mutacija u kinu Europa započinje u subotu, 28. siječnja s nekoliko kratkih filmova francuskog pjesnika, performera i filmaša Marca Hurtada, poznatog po suradnji s nizom umjetnika kao što su Alan Vega i Martin Rev (Suicide), Z'EV, Lydia Lunch, Gabi Delgabo (DAF), Genesis P. Orridge (Pyschic TV, Throbbing Gristle), Michael Gira (Swans), Marc Cunningham (Mars), Bachir Attar i Les Maîtres Musiciens de Jajouka.

     

    Deseto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, pod naslovom NASILJE + UTOPIJA, projicira povijesne sjenke nekih vremenu neprimjerenih razmatranja na tminu sadašnjosti. Najveći dio ovogodišnjih Mutacija posvećen je kultnom redatelju američkog umjetničkog undergrounda Abelu Ferrari, prisutnosti tragedije, ustrajnosti moralne vizije i transgresijama negativnog u filmovima kao 'Driller Killer' (1979.), 'Ms .45 / a.k.a. Anđeo osvete' (1981.), 'Djevojka iz kineske četvrti' (1987.), 'Zli poručnik' (1992.), 'Kradljivci tijela' (1993.), 'Ovisnost' (1995.), kao i post-dramskom filmu 'Pasolini' iz 2014. godine. Abel Ferrara za publiku Filmskih mutacija donosi i film iznenađenja, njegovim riječima: "grubi šnit novog filma 'Live in France', to je film sa mnom i mojim muzičarima na turneji… moramo ga pustiti za rock and roll publiku, to je pravi rock and roll film.” 

     

    Drugu programsku liniju čine dva prijelomna filma Béle Tarra, prva očiglednost filmskog “tarrorizma” 'Obiteljsko gnijezdo' (1979.), koju će zaplesti u 7 i pol sati paučjeg rada epske poeme 'Sotonskog tanga' (1994.), o obiteljskim zmijskim leglima i kraju zajednice, cikličkoj priči o obećanju i prijevari, prema dvanaest epizoda romana Lászla Krasznahorkaija. Béla Tarr održat će u Zagrebu i masterclass o režijskoj poetici 'Satanskog tanga'.

     

    U sklopu programa kustosa Go Hirasawe prikazujemo 'Galaksiju', prvijenac japanskog filmaša-aktivista Masaa Adachija, koji je prekretnički i kao prvi japanski dugometražni eksperimentalni film nakon Drugoga svjetskog rata. Uz vrtložnu zvučnu podlogu Yasunaa Tona, umjetnika noisea i člana Fluxusa, ovo filmsko nadrealističko putovanje, čiju je strukturu autor usporedio s Möbiusovom vrpcom. oslikava Adachijev osebujni humor, inovativni filmski stil i sklonost nelinearnom pripovijedanju.

     

    Program Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma organizira umjetnička organizacija Film-protufilm, u partnerskoj suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, kinom Europa i Kulturom promjene - MM centrom Studentskog centra u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci, Austrijskim filmskim muzejom u Beču i Slovenskom kinotekom u Ljubljani. Program su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

    Ulaz na sve projekcije u sklopu programa Filmske mutacije je slobodan, bez prethodnog preuzimanja ulaznica.