EN HR
  • 30.siječanj

    Film o plesnoj ikoni na programu

    Na repertoaru našeg kina gledamo biografsku dramu 'Plesačica' o inovativnoj američkoj plesačici Loie Fuller. Redateljski prvijenac fotografkinje i dizajnerice Stéphanie di Giusto donosi nam priču o ikoni dvadesetog stoljeća koja je navijestila novi, slobodni ples u dosluhu sa čarolijom svjetlosti.

     

    U slavnom Plesu serpentina i Leptiru Loie Fuller je pomicanjem ruku i tijela u namjenski skrojenim kostimima te specijalnom rasvjetom ostvarivala izvanredne efekte. Djevojka s američkog Srednjeg Zapada bez formalne plesne naobrazbe postala je ikona belle époquea, te plesačica u Pariškoj operi. No susret s mladom Isadorom Duncan vodit će do njezina pada... U glavnim su ulogama francuska pjevačica Soko kao Loie Fuller i nova glumačka nada Lily-Rose Depp kao Isadora Duncan.

     

    Francusko-belgijsko-češka koprodukcija nominirana je za čak šest prestižnih filmskih nagrada César (pobijedila je u kategoriji najbolja kostimografija). 'Plesačica' je premijerno prikazana na prošlogodišnjem  Cannesu u sklopu sekcije Un Certain Regard, a na istom festivalu nominirana je za Zlatnu kameru i Queer palmu.