EN HR
  • 18.ožujak

    Fil(m)harmonija: 130. obljetnica rođenja Charlieja Chaplina

    Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već sedam godina zaredom donose klasike iz ere nijemog filma na veliko platno zagrebačkog kina Europa! To nezaboravno iskustvo oduševljava sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i publiku željnu audiovizualnih senzacija koje se ne mogu doživjeti svaki dan.

     

    Dan Chaplinova rođenja, 16. travnja, rezerviran je za slavljenje Chaplinova lika i djela uz dva velika filma koja će uživo glazbom popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. U 18:00 sati na repertoaru je Mališan, a u 20:00 sati Cirkus.

     

    Godina 2019. slavi 130 godina od Chaplinova rođenja, a diljem svijeta je obilježavaju manifestacije posvećene tom nezaboravnom umjetniku. Jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-bijelog filma, Chaplin je sinonim za zlatno doba nijemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oscara za životno djelo, ali i najduži aplauz publike u povijesti koji je trajao čak 12 minuta.

     

    Teme u njegovim filmovima itekako su aktualne i danas, a iako su puni gegova, Chaplinovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled. U filmovima je jasno iskazivao svoja stajališta. Produbio je na stilskoj, sadržajnoj i strukturnoj razini podvrstu komedije koju zovemo slapstick, a koja se temelji na gegu i fizičkoj akciji.

     

    Chaplin je osmislio lik Skitnice, lutalicu otmjena držanja i ponašanja čiji su zaštitni znakovi bili polucilindar, štap i brkovi. Skitnica mu je donio iznimnu svjetsku popularnost i postao je jedan od njegovih najistaknutijih likova. Osim što je glumio, režirao i producirao, Chaplin je sam izveo i većinu akrobacija u svojim filmovima.

     

    Mališan (1921.) je jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapsticka i sentimentalne radnje. Film prati priču o Skitnici koji preuzima brigu o napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica uvodi u tajne uličnog zanata, sve dok u dobi od pet godina dječak ne postane njegov ravnopravni suradnik. Poznat kao prvi film koji je spojio dramu i komediju, Mališan se smatra jednim od Chaplinovih trijumfa. To je prvo dugometražno ostvarenje u kojem kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju i glazbu (skladanu tek 1971. godine). U ulozi dječaka pojavljuje se Jackie Coogan, koji je postao prva prava dječja filmska zvijezda. Film slavi vrijednosti i ispituje emocije poput životne radosti, međuljudskih odnosa, komunikacije i nošenja s gubitkom.

     

    Cirkus (1928.) donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici koji završi u cirkusu. Bježeći od policajaca, Skitnica u cirkusu izvede nekoliko klaunskih trikova kako bi im umaknuo i sasvim slučajno postaje hit-točka. Prave pustolovine nastaju kad ga vlasnik cirkusa poželi angažirati za stalni nastup. Chaplin je sam izveo većinu akrobatskih scena, nerijetko nakon nekoliko stotina ponavljanja, a otpjevao je i naslovnu pjesmu. Film naglašava sentimentalnost i osamljenost protagonista, a Chaplinu je donio njegov prvi Oscar na prvoj ikada održanoj dodjeli te prestižne nagrade. Cirkus se smatra jednom od najboljih filmskih komedija svih vremena.

     

    Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na internetskoj stranic https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr/ po cijeni od 60 kuna po projekciji. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nisu mogući popusti i rezervacije ulaznica.

     

    Program je sufinanciran sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade 'Kultura nova'.