EN HR
  • 21.ožujak

    Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu!

    Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma, manifestacija koja uključuje cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije koja donosi 73 filma, održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom kinu Europa.

    Natjecateljski program u trajanju od 150 minuta donosi 28 naslova raspoređenih u četiri kategorije: autorski film, studentski film, namjenski film te film djece i mladeži.Program Panorama pak sadrži sve filmove pristigle na natječaj, a broji 36 animirana filma. Popratni program uključuje dvije retrospektive: filmove doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka te članice žirija Bärbel Neubauer.

    Zlatko Bourek - kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj te autor animiranih filmova – dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma. Bourek je značajan predstavnik Zagrebačke škole crtanog filma koji je originalnim likovnim ostvarenjima obilježio drugi početak hrvatske animacije 1954. godine. Posebno je značajna Bourekova scenografija za Profesora Baltazara. Za rad na animaciji dobio je niz nagrada i priznanja.

    Filmove za natjecateljski program odabrala je Selekcijska komisija u sastavu Ivana Jurić, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa i Margit Antauer dok će odluku o najboljim filmovima iz konkurencije donijeti tročani žiri u sastavu Margit Antauer, Bärbel Neubauer i Daniel Šuljić.


    Program ovogodišnjeg festivala donosi i veliki broj studentskih filmskih ostvarenja, pa je u skladu s time organizirano i predstavljanje studenata Odsjeka za film i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu te razgovori s mladim autorima, a sve s ciljem kako bi se široj publici približilo stvaralaštvo mlađih generacija autora animiranih filmova.

     

    Kompletan festivalski program je besplatan. Festival hrvatskog animiranog filma započinje 24. ožujka projekcijama u 11 sati, a završava 25. ožujka dodjelom nagrada u 20 sati.