EN HR
  • 24.listopad

    Emotivna dramedija konkurira za Nagradu LUX

    U posljednji tjedan listopada ulazimo s novim naslovom na redovnom programu: jedan od tri finalista za ovogodišnju nagradu LUX, film 'Toni Erdmann', moći ćete gledati od ponedjeljka, 24. listopada.

     

    Pomaknuto urnebesna i gotovo nepodnošljivo intenzivna komedija o odnosu oca, umirovljenog profesora klavira, i njegove otuđene kćeri, uspješne poslovne žene, novo je dugometražno ostvarenje u opusu njemačke redateljice i producentice Maren Ade. Ade je poznata po filmovima koje tematiziraju društveno osjetljive i problematične situacije, ali i po humoru koji graniči s nelagodom. 'Toni Erdmann' kritika opisuje kao dramu 'prerušenu' u komediju, a niz komičnih situacija koje osebujni otac priređuje svojoj rezerviranoj kćeri zbližit će ne samo oca i kćer, već i gledatelje i ove glavne junake.

     

    Osim što je uvršten u tri finalista za Nagradu LUX, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u europskoj kinematografiji, film je osvojio i niz drugih priznanja među kojima se ističe Nagrada FIPRESCI Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.