EN HR
  • 26.travanj

    Dvije hvaljene povijesne drame

    Dvije hvaljene povijesne drame stigle su nam u kino. Povijesni ep 'Kraljev izbor' donosi nam istinitu priču o norveškom kralju Haakonu VII. koji je tijekom tri dana na početku Drugoga svjetskog rata bio suočen s presudnom odlukom. Romantična drama 'Lady Macbeth' vodi nas u viktorijansku Englesku gdje pratimo sudbinu mlade Katherine koja je zarobljena u braku bez ljubavi, no ubrzo otkrije opasnu strast koju je spremna braniti po svaku cijenu, ma koliko krvi bilo proliveno.

     

    Film 'Lady Macbeth' popraćen je hvalospjevima kritičara, osvojiši nagrade FIPRESCI na filmskim festivalima u Solinu, te nagradu European Discovery na dodjeli Europskih filmskih nagrada. Uspješni britanski kazališni redatelj William Oldroyd ostvario je svojim prvim igranim filmom uspješan prijelaz na filmski medij, a u glavnoj ulozi briljira Florence Pugh. 

     

    Povijesna drama temeljena na istinitim događajima 'Kraljev izbor' prošle godine u Norveškoj potukla je sve rekorde gledanosti. U filmu Erika Poppea požrtovni kralj svojim otporom njemačkoj okupaciji stavlja sebe i svoju obitelj u golemu opasnost, ali si i jamči počasno mjesto u analima norveške povijesti.