EN HR
  • 25.ožujak

    Domaći obiteljski znanstveno-fantastični film ‘Moj dida je pao s Marsa’

    Nakon više od trideset godina, domaća kinematografija dobila je znanstveno-fantastični film za djecu – riječ je o filmu Moj dida je pao s Marsa u režiji autorskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića. Dirljiva i zabavna priča o prijateljstvu djevojčice Une i robota Dode koja je nastala po motivima kratke price Irene Krčelić, upotpunjena je dosad nezabilježenim posebnim efektima u domaćem filmu.

     

    Djevojčici Uni sasvim će se preokrenuti život kada njezina djeda otmu vanzemaljci, a ona u podrumu kuće slučajno pronađe malog mrzovoljnog robota Dodu.  S njim će krenuti u uzbudljivu pustolovinu i potragu za voljenim djedom.

     

    U glavnim ulogama su 12-godišnja debitantica Lana Hranjec i (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić. Djeda igra proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, a mamu velika slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova. Film su producirale Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz čak 6 europskih zemalja.

     

    Djeca su bila uključena u samu izradu filma i upravo su oni izabrali Grabarića da robotu da glas. Redatelji ističu kako je poruka filma univerzalna, ljubav može udahnuti život. U današnjem svijetu koji slavi individualizam, njihov je cilj bio ukazati da je bitno mlade usmjeriti na druženje, prijateljstvo i ljubav – vrijednosti kojima će obogatiti svoje živote. U nedavnom intervjuu Škop je rekla kako je jedino u životu bitno raditi za djecu, baviti se njima, zabavljati se i igrati.

     

    Kritičari ga nazivaju pravim filmom za djecu koji nudi avanturu i fantaziju, a odraslim pratiteljima 'namiguje' kroz ironiju i kulturološke aluzije. Film je fantastično zaigran, sentimentalan i pripovjedno jednostavan.