EN HR
  • 6.rujan

    Dobitnik Srebrnog lava 'Fokstrot' stiže u kino!

    Jesensku programsku shemu otvaramo uz jedan od favorita prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala – snažnu i kontroverznu ratnu dramu 'Fokstrot' izraelskog redatelja Samuela Maoza! Dobitnik Srebrnog lava uz vizualno besprijekorne kadrove i humor koji ujeda gdje najviše boli razotkriva sav apsurd kulture militarizma, a na našem je programu od nedjelje, 9. rujna.

     

    Nakon premijere na venecijanskoj Mostri, film je zasut rijetko viđenom lavinom pohvala i nagrada što nije pretjerano impresioniralo izraelske vojne i političke lidere koji su film proglasili produktom anti-izraelskog narativa. Skupina izraelskih vojnika usred pustinjske nedođije čuva granični prijelaz kojim rijetko kad prođe auto s "arapskim barbarima" koje vojnici pretresaju dok ih oni s prezirom gledaju. Ostalo vrijeme vojnici provode izbezumljeni od dosade čuvajući postaju šifriranog imena Fokstrot sve dok se ne dogodi nešto što će donijeti potpuni preokret.

     

    Strukturiran u tri stilski različita dijela, triptih 'Fokstrot' iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma. Naizmjence duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom za najbolji film, a na 15. ZFF-u s visokom ocjenom 4, 80 osvojio je srca zagrebačkih gledatelja koji su mu dodjelili HT nagradu publike.