EN HR
  • 6.listopad

    Dan europskih art kina i Rendez-vous au cinéma!

    U nedjelju, 15. listopada naše kino pridružit će se više od 400 kina koja diljem svijeta slave bogatstvo i raznolikost europskog filma u sklopu Dana europskih art kina. Istovremeno donosimo treće izdanje programa Rendez-vous au cinéma u kojem sudjeluju hrvatska nezavisna kina, a valove francuske kinematografije pokrenut će 'Prezir' ('Le Mépris' - 1963.), pamflet protiv braka i filmske industrije u režiji kultnog Jean-Luca Godarda s prekrasnom Brigitte Bardot u glavnoj ulozi.

     

    U jednom od najuspješnijih Godardovih filmova ugledni njemački redatelj Fritz Lang (glumi ga Fritz Lang osobno) na talijanskom otoku i mondenom ljetovalištu Capriju snima film o pustolovinama starogrčkog mitološkog junaka Odiseja. Komercijalno nastrojeni američki producent Jeremy Prokosch (Jack Palance) angažira mladog scenarista Paula Javala (Michel Piccoli) ne bi li prepravio postojeći scenarij, a Paul na snimanje stiže sa svojom lijepom suprugom Camille (Brigitte Bardot).

     

    Program Rendez-vous au cinéma nastavljamo s animiranim remek-djelom 'Kralj i ptica' (1980.) koje je snimljeno prema bajci Hansa Christiana Andersena i sadrži šansone Jacquesa Préverta. U sklopu Europskog dana art kina osim dva sjajna francuska klasika prikazujemo i češku animiranu slapstick komediju 'Pat i Mat na filmu (A je to)', te humoristični osvrt na aktualnu izbjegličku krizu 'Druga strana nade' najpoznatijeg finskog redatelja Akija Kaurismakija.

     

    U nastavku ciklusa francuskih filmova tijekom listopada prikazujemo redateljski prvijenac Mie Hansen-Løve 'Zbogom, prva ljubavi' (2011.) o petnaestogodišnjoj Loli koja godinama ne može zaboraviti svoju prvu ljubav i romantičnu dramediju 'Victoria' (2016.) o ljubavnim zavrzlamama cinične pariške pravnice.

     

    Cijena ulaznice za sve projekcije u sklopu Dana europskih art kina i programa Rendez-vous au cinéma je 20 kn. Program donosimo u organizaciji Kino mreže te u suradnji s HAVC-om, Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous / Festival Francuske u Hrvatskoj.