EN HR
  • 19.rujan

    6. Fil(m)harmonija: 'Napokon spas!'

    Šestu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno kina Europa donose najveće klasike iz ere nijemoga filma! Novi naslov koji će biti izveden u sklopu Fil(m)harmonije vrtoglava je slapstick komedija 'Napokon spas!' ('Safety Last', 1923.) najameričkijeg komičara nijemog filma Harolda Lloyda.

     

    Na ukupno šest izvedbi, u srijedu, četvrtak i petak, 8., 9. i 10. studenog s početkom u 18.30 i 20.30 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audiovizualnog iskustva, uživati u najpoznatijoj komediji legendarnog Harolda Lloyda (1893. – 1971.) koji uz Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, pripada probranom panteonu najvećih komičarskih zvijezda nijemog filma. Lloydov nezaboravni komični lik „optimistična mladića u konfekcijskom odijelu“ (The Glass Character) predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije, a nadolazećim projekcijama njegove najpoznatije komedije 'Napokon spas!' ('Safety Last!') obilježavamo 100. obljetnicu otkako je ovaj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno. Glazbu iz filma koju je skladao veliki Carl Davis izvodi orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.

     

    Simbol „ludih dvadesetih“, Lloyd je od 1919. do 1931. godine bio najpopularniji komičar u SAD-u, a od velikih komičara slapsticka najbezbolnije je prebrodio pojavu zvučnog filma. Unatoč prvotnom uspjehu lika Osamljenog Lukea (Lonesome Luke) kojeg je oblikovao kao antipoda Chaplinova lika Skitnice, Lloyd se brzo oslobađa Chaplinova utjecaja i stvara tzv. „the Glass Character“, lik prosječna, simpatična, poduzetna i čestita mladića s naočalama i šeširom široka oboda, u konfekcijskom odijelu, puna optimizma tipična za „lude dvadesete“ koji, unatoč svim zaprekama, uspijeva i osvaja djevojku.

     

    'Napokon spas!' ('Safety Last!') obiluje nizom urnebesnih i uzbudljivih scena koje ni danas nisu izgubile svoju napetost, a kamoli šarm. Prostodušni mladić (Harold Lloyd) seli iz provincije u veliki grad u nadi da će postati uspješan poslovni čovjek kako bi se mogao oženiti za svoju zaručnicu. Zaposli se kao prodavač u velikoj robnoj kući i počne joj slati skupe poklone kako bi je uvjerio da je uspio. Međutim kada ga ona nenadano posjeti, morat će se pretvarati da je upravitelj robne kuće i izvesti opasnu i senzacionalnu javnu točku (popeti se na 12-katnicu) kako bi spriječio da ga razotkriju. Film sadrži jednu od najpoznatijih filmskih scena iz ere nijemog filma –  u kojoj se Lloyd očajnički drži rukama za veliki sat dok visi s nebodera iznad znatiželjne gomile i gustog prometa. Scena je još impresivnija ako znamo kako ju je Lloyd izveo bez pomoći kaskadera, iako je nekoliko godina ranije ostao bez prsta u nesreći na filmskom setu.

     

    . . . . . . . . . .

     

    Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nema rezervacija niti popusta za djecu i za grupne dolaske.

     

    Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.