EN HR
  • 27.rujan

    16. ZFF u 16 hrvatskih gradova!

    Nezaobilazno odredište gradskih filmofila i poklonika kulture i umjetnosti, Zagreb Film Festival, održat će se po šesnaesti put od 11. do 18. studenog na poznatim lokacijama: kino Europa, kino Tuškanac, MSU, F22 – Nova akademijska scena i dvorana Müller, ali i na čak 15 drugih lokacija diljem Hrvatske.

    Velika novost nadolazećeg festivalskog izdanja njegovo je geografsko širenje u okviru programa ZFF putujeZFF tako ove godine stiže u čak 16 hrvatskih gradova, među ostalim: u Zagreb, Veliku Goricu, Samobor, Pulu, Rijeku, Split, Hvar, Dubrovnik, Varaždin, Ivanec, Koprivnicu, Bjelovar, Daruvar, Slatinu i Đakovo.

     

    Kao i dosad, glavni natjecateljski program dat će presjek najzanimljivijih recentnih dugometražnih debitantskih ili drugih filmova redatelj/ica iz cijeloga svijeta, domaći kratki metar zastupljen je u natjecateljskom programu Kockice, a posjetitelje i ove godine očekuje niz atraktivnih popratnih programa te INDUSTRIJA, program namijenjen profesionalcima.

     

    Poznata su tri dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica koje će, paralelno sa zagrebačkom, gledati publika u kinima diljem Hrvatske: sa svojim novim filmom, 'Woman at War', ZFF-u se vraća Benedikt Erlingsson, redatelj islandske seoske romanse O konjima i ljudima koja je na 12. ZFF-u nagrađena posebnim priznanjem. Junakinja ove uvrnute akcijske komedije svojevrsna je ženska verzija Don Quijotea, seoska ekološka aktivistica koja naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija. Film je islandski kandidat za Oscara, a nominiran je i za nagradu LUX, koju dodjeljuje Europski parlament.

     

    Brazilsko-urugvajski 'Loveling' redatelja Gustava Pizzija, premijerno prikazan na Sundanceu, topla je ljudska drama o kaotičnom životu brazilske srednjoklasne obitelji, a britanska romantična komedija 'Old Boys' u režiji Tobyja MacDonalda moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi (Imitation Game, Black Mirror, The End of the F***ing World).

     

    Popratni program Moj prvi film u kojem se prikazuju dugometražni prvijenci etabliranih autora po izboru Nenada Polimca ove godine predstavlja filmove čeških filmaša, a novi program Kino u kinu u vremenu nestajanja mnogih kina predstavlja svojevrsni hommage čarima kinematografa, ali i ukazivanje na sve probleme s kojima se suočava kinoprikazivačka djelatnost u svijetu i kod nas.

     

    U programu Kino u kinu gledat ćemo, među ostalim, igrani film Kings of the Road (1976.) Wima Wendersa, autorovu ljubavnu posvetu napuštenim njemačkim kinima, dirljivu i na momente duhovitu priču o prijateljstvu dvojice usamljenika, putujućeg servisera kinoprojektora i depresivnog mladića.