EN HR
  • 6.travanj

    11. Festival tolerancije - JFF Zagreb

    Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama. 

    Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u Kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz osamdesetih Gol među vukovima, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj. Svakako vrijedi pogledati i film Magla u kolovozu iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je njemački glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima Supersvijet iz 2015. i Disanje iz 2011.

    Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji Oscarom i Emmyjem nagrađeni dokumentarni film Sveto, istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani  autor poetskog dokumentarca Dodir anđela iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu. U naš glavni grad doći će i Clarie Ferguson redateljica koja je radila na filmovima Oči širom zatvorene i Strah i trepet u Las Vegasu.

    Na edukacijskim jutrima, na kojima bude 20 tisuća posjetitelja, Branko Lustig govorit će o iskustvu preživjelog u Auschwitzu (nakon projekcije filma Fannyno putovanje). 

    U KIC-u u Preradovićevoj održat će se dva zanimljiva okrugla stola o nasilju prema novinarima i govoru mržnje prema medijima te netoleranciji, nasilju i diskriminaciji u školskim klupama, a između ostalog (u dvorani Müller kina Europa predstavit će se knjiga Prima Levija Zar je to čovjek, dok će na Festival market gostovati Human Rights Film Festival Barcelona, najstariji festival tog tipa u Europi.

    I ove godine posjetitelje očekuje najbolji glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz, Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te KIDS N CATS elektropop kvartet iz Beča.

    Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt. 

     

    Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb jedinstveni je filmski festival koji ima zadatak širiti istinu i sjećanje na Holokaustu te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo. Ulaz na sva događanja je slobodan!