EN HR
  • 2.svibanj

    10. Subversive Festival - Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda

    10. Subversive Festival, u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja ugostit će više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci.

     

    Očekuju nas tri programska bloka: od 2. do 6. svibnja u KIC-u festival počinje drugom u nizu regionalnih konferencija EUROPOLY, multidisciplinarnim projektom u organizaciji udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija).

     

    Nastavak slijedi Subversive Film Festivalom, od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i KIC, s preko 50 naslova i natjecateljskim programom filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer. Subversive Film Festival: Deset godina slobodnog filma otvara se u nedjelju, 7. svibnja u 20 h u kinu Europa, igranim filmom Mladi Karl Marx (La jeune Karl Marx) haićanskog artivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.

     

    Od filmova u natjecateljskom programu izdvajamo dokumentarni film Politika, priručnik za upotrebu (Política, manual de instrucciones) redatelja Fernanda Leóna de Aranoe, psihološki  triler Stilistica (Personal Shopper) jednog od najcjenjenijih suvremenih francuskih sineasta Oliviera Assayasa te Štakorski film (Rat Film) baltimorskog pankera Thea Anthonyja.Tu su i tri filma koji se bave migracijama, izbjeglištvom i kulturalnim dilemama. U Velikom zidu (The Great Wall), mladog irskog redatelja Tadhga O'Sullivana, Kafkina alegorijska priča Na izgradnji kineskog zida dobiva posve novo značenje u diskursu tvrđave Europe. U Evanđelju (Vangelo) veliki kazališni glumac i sineast Pippo Delbono ulazi u prihvatilište za izbjeglice u Astiju. U Bezness As Usual Nizozemac Alex Pitstra progovara o vlastitoj krizi identiteta kroz priču o svojoj majci koja se tijekom ljetovanja u Tunisu upustila u prolaznu seksualnu avanturu s lokalnim galebom

     

    Jubilarno 10. izdanje Subversive Film Festivala donosi i sumanutu postkolonijalnu satiru Antonina Peretjatka Zakon džungle (La loi de la jungle), te potresni dokumentarac Lov na duhove (Istiyad Ashbah) Palestinca Raeda Andonija.

    Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program. U ovogodišnjem Hommageu prisjećamo se argentinskog dokumentarnog filmaša i političkog aktivista Raymunda Gleyzera, a u suradnji s Goethe-Institutom posebni program posvećujemo i retrospektivi njemačkog filma iz Adenauerove ere, nazvanoj Voljeni i odbačeni. U goste nam dolazi filmolog Louis Armand, koji će predstaviti Videologiju, prvi i drugi svezak svoje trodjelne kritike ideologije realizma.

     

    Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a za ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je slobodan.

     

    Ulaznice za natjecateljski program moći će se kupiti od 8. svibnja na info-pultu Subversive Festivala u predvorju kina Europa. 

     

     

    Za kraj festivala, od 14. do 20. svibnja očekuje nas teorijska poslastica – s tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava u sklopu festivalske konferencije, Subversive foruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma kao i Škole suvremene humanistike. Najveća „zvijezda“ ovogodišnje konferencije svakako je jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca James K. Galbraith, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa te profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu, koji će na festivalu održati predavanje 15. svibnja u 21 sat u Kinu Europa na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.

     

    Veliki gost AlterEkonomskog foruma ove je godine i Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone, a veseli nas i gostovanje marksističke feministkinje Adrienne Roberts, kao i već dobro znanih ekonomista poput Joachima Beckera i Zoltána Pogátsu. Od gostiju na Mediteranskom forumu treba izdvojiti Gianlucu Soleru, koji će ove godine uz naše partnere Centar za mirovne studije i Centar za ženske studije predstaviti Mediteranski forum i u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

     

    Najvažniji gost Konferencije uz Rastka Močnika mađarski je filozof i marksist Gáspár Miklós Tamás. Treba izdvojiti i panelske poslastice na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom i drugima, uz moderaturu Dragana Markovine te premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem kao i kratki film Arsena Oremovića Hassan uz razgovor Tvrtka Jakovine s aktivistima AYS-a, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.

     

    Od promocija knjiga izdvajamo važan prijevod Stipe Ćurkovića „Uvod u Marxovu kritiku političke ekonomije“ autora Michaela Heinricha, a radi se o jednom od najrelevantnijih i najčitanijih uvoda u Marxa. O knjizi razgovaraju Stipe Ćurković, Dean Duda i Marko Kostanić.

     

    Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.

     

    Više informacija možete pronaći na linkovima:

    Subversive Festival: http://www.subversivefestival.com/

    Facebook: https://www.facebook.com/subversivefestival 

    Program filmskog dijela festivala: http://bit.ly/subversive-film-program