EN HR
 • U ovom kutu svijeta

  Info

  Redatelj: Sunao Katabuchi
  Scenarist: Sunao Katabuchi
  Produkcijska kuća: Mappa; Genco
  Glazba: Kotoringo

  Zemlja: Japan
  Godina: 2016.
  Trajanje: 128'

  Sinopsis

  Priča prati djevojku po imenu Suzu Urano, koja se 1944. preselila u gradić Kure u okolici Hirošime, gdje se udala za mladog činovnika u obližnjoj mornaričkoj bazi. Preselivši se k njegovoj obitelji, Suzu postaje stup kućanstva i kreativno priprema jela u teškim ratnim uvjetima. Godina 1945. donosi veliko bombardiranje s razornim učincima za grad Kure, njegove stanovnike i njihov način života. Suzuin život nepovratno se mijenja, no uz pomoć ustrajnosti i hrabrosti uspijeva i dalje živjeti punim plućima.

  Životopis redatelja

  Sunao Katabuchi autor je koji se ponosi punokrvnim podrijetlom, koje dijeli ne samo s Ghiblijem nego i s mnogim drugima. U tom je smislu blizak i Mamoruu Hosodi, redatelju filmova The Girl Who Leapt Through Time i Summer Wars. Katabuchi je diplomirao animaciju na Odsjeku za film Umjetničkog sveučilišta Nihon. Nakon što je upoznao Hayaa Miyazakija, koji je na njegovu fakultetu održao gostujuće predavanje, Katabuchi je još kao student počeo raditi kao scenarist na Miyazakijevim filmovima. Bio je asistent redatelja na filmu Kikina dostavna služba (1989), a kao redatelj debitirao je TV-serijom Famous Dog Lassie 1996. godine. Također je radio na dugometražnom filmu Princess Arete (2001) u produkciji Studija 4°C, Black Lagoon (2006) te na hvaljenom animiranom filmu Mai Mai Miracle (2009).

 • Djevojka bez ruku

  Info

  Redatelj: Sébastien Laudenbach
  Scenarist: Sébastien Laudenbach
  Produkcijska kuća: Les Films Sauvages
  Glazba: Nicolas Sacco, Olivier Mellano

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 76'

  Sinopsis

  Vremena su teška. Mlinar prodaje svoju kći Vragu. Ona bježi, zaštićena vlastitom krepošću, no ostaje bez ruku. Napustivši obitelj, upoznaje vodenu božicu, nježnog vrtlara i princa u dvorcu. Dugo putovanje prema svjetlosti...

  Životopis redatelja

  Sébastien Laudenbach sa svojim se filmovima natjecao na najprestižnijim svjetskim festivalima: Journal (1998, Nagrada mladih u Clermont-Ferrandu), Des Calins dans les cuisines (2004, predselekcija za César 2005), Regarder Oana (2009, selekcije u Annecyju i Clermont-Ferrandu), Vasco (2010, Tjedan kritike u Cannesu 2010, predselekcija za César 2012) i Daphné ou La Belle Plante, koji je režirao sa Sylvainom Derosneom (2015, Prix Emile Reynaud). Djevojka bez ruku njegov je prvi dugometražni film, nastao prema kratkoj priči braće Grimm.

 • Kratki 5 - Veliko natjecanje

  Info


  Zemlja: Rumunjska, Japan, Njemačka, Italija, UK, Hrvatska, Slovenija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 74'

  Sinopsis

  Ovaj blok kratkometražnih filmova sastoji se od naslova: Bijela kutija (Mihai Pacurar), Taksi iz džungle (Hakhyun Kim), Vila s borovima (Jan Koester), Prevaren (Marco Jemolo), Šest Peterovih bogova abecede (Peter Millard), Noćna ptica (Špela Čadež), XOXO – zagrljaji i puse (Wiola Sowa).

 • Kratki 6 - Veliko natjecanje

  Info


  Zemlja: Finska, Hrvatska, Belgija, Kanada, Francuska, Rusija, Nizozemska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 74'

  Sinopsis

  Ovaj blok kratkometražnih filmova sastoji se od naslova: Bolne oči za beskonačnost (Elli Vuorinen), Crvenkapica Redux (Danijel Žeželj), Više ništa ne osjećam (Noémie Marsily, Carl Roosens), Moj muškarac - Hobotnica (Stéphanie Cadoret), Među crnim valovima (Anna Budanova), Glave na kup (Job, Joris & Marieke). 

 • Mačak Fritz

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ralph Bakshi
  Scenarist: Ralph Bakshi (prema stripu Roberta Crumba)
  Produkcijska kuća: Aurica Finance Company; Black Ink; Fritz Productions; Steve Krantz Productions
  Glazba: Ed Bogas, Ray Shanklin

  Zemlja: SAD
  Godina: 1972.
  Trajanje: 78'

  Sinopsis

  Luckasta, buntovna animacija, koja šokira i 40 godina nakon što je nastala. Ovaj subverzivni, kontrakulturni dugometražni film redateljski je prvijenac Ralpha Bakshija. Nastao prema underground stripu Roberta Crumba iz šezdesetih, ovaj film ostaje komercijalno najuspješniji nezavisni dugometražni animirani film svih vremena. Poznat je i po tome što je prvi animirani film koji je dobio oznaku X, zbog političkog sadržaja, erotskih prizora i prikaza drogiranja.

  Životopis redatelja

  Ralph Bakshi (1938.) je katkada kontroverzan nagrađivani animator poznat po filmovima Fritz the Cat (1972), Heavy Traffic (1973), Coonskin (1975), Wizards (1977), The Lord of the Rings (1978), Fire and Ice (1983) i Cool World (1992). Režirao je svima dragu animiranu TV-seriju Spider-Man od 1968. do 1970.

  Velika dvorana
  9.6. Petak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno