EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Elie on the Road

  Sinopsis

  Kreativni projekt “Ellie on the Road” kreće povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, a posvećen je Eleanor Roosevelt, Prvoj dami svijeta koja je kao predsjednica prvog Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda bila ključna za njezino donošenje 10. prosinca 1948. godine.

  Kroz tematsku foto izložbu koju je osmislila grupa mladih iz Gunje, Siska i Zagreba želimo vizualno prikazati temeljne vrijednosti čovječanstva i prava koja nam svima pripadaju kao ljudima u bilo kojem dijelu svijetu, bez obzira na boju kože, spol, seksualnost, vjeroispovijest, socijalni status, jezik, političko ili drugo mišljenje. Ideja je da kroz digitalnu te kroz putujuću izložbu mladi fotografi/kinje svim mladima približe koncept ljudskih prava i odgovornosti koje proizlaze iz njih. Izložba predstavlja serije tematskih autorskih fotografija mladih autora i autorica, odabranih na žiriranom javnom natječaju, na sljedeće teme: dom, privatnost, obrazovanje, rad, solidarnost, kultura i kreativa, život, jednakost,dostojanstvo, sloboda, sigurnost, odgovornost.

  Izložba će se moći pogledati za cijelo vrijeme trajanja Human Rights Film festivala nakon čega putuje u manje sredine poput Gunje, Siska, Daruvara, Krnjaka i dr., a u digitalnoj je formi dostupna ovdje.

  U subotu 4. prosinca Zaklada SOLIDARNA organizira obljetnički kulturno-edukativni program “Ellie on the Road” povodom 70. godina Opće deklaracije ljudskih prava koji će upriličiti Eleanor Roosevelt osobno, a otvoren je svima, a posebno mladima, koji žele znati više o Eleanor i načinima i njenoj borbi za potlačene i razgovarati o tome kako svatko od nas na svoj način može doprinijeti društvu solidarnosti i ljudskih prava.

  Kreativni projekt “Ellie on the Road” se provodi u sklopu programa „Kultura u zajednici“ Zaklade SOLIDARNA uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a i Atlantic Grupe.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • News from Home

  Info

  Redatelj: Chantal Akerman
  Scenarist: Chantal Akerman
  Direktor fotografije: Babette Mangolte, Jim Asbell

  Zemlja: Francuska, Belgija, Zapadna Njemačka
  Godina: 1977.
  Trajanje: 85'

  Sinopsis

  “Sami smo tek u svojem domu”, tvrdila je Marguerite Duras, a dom kao ambivalentan simbol pripadnosti i izmještenosti, ali i simbol specifično ženskog prostora zatvorenosti i izolacije, trajno je obilježio filmski opus Chantal Akerman, i to od samih početaka. U filmu News from Home Akerman snima strance na ulicama New Yorka, čitajući naglas pisma svoje majke iz Belgije. Poema je to o usamljenosti i nostalgiji za domom, ali i ekstatičnoj slobodi koju pruža anonimnost velikog grada. Za belgijsku Židovku poljskog porijekla u New Yorku, pitanje doma u prvom je redu pitanje (ne)pripadanja, geografskog i emotivnog, a njegova filmska aktualizacija uvijek je i do kraja osobna.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • 4 sestre

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Claude Lanzmann
  Scenarist: Claude Lanzmann
  Direktor fotografije: Claude Lanzmann

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 273'

  Sinopsis

  Nakon monumentalnog Shoaha iz 1985., Claude Lanzmann nastavio je snimati filmove na temelju intervjua koje je vodio sa svjedocima holokausta – počiniteljima kao i preživjelima – koji nisu dospjeli u prvo djelo. Četiri nova, ujedno i redateljeva posljednja filma (Hipokratova zakletva, K veseloj mušici, Baluty, Noina arka), temelje se na pričama četiriju žena iz četiri različita dijela istočne Europe, s četiri različite sudbine. “Ono što imaju zajedničko”, piše Lanzmann, “osim specifičnih užasa koje je svaka od njih prošla, jest njihova inteligencija, prodorna i oštra inteligencija koja odbacuje sve izmišljene i lažne razloge – jednom riječju – idealizam”. Lanzmann pritom, na sebi svojstven način, portretira protagonistice u neposrednom trenutku, u kojem se apsolutni užas holokausta još uvijek događa.

  SUBOTA 08.12 • 17:00  • 1. i 2. epizoda
  NEDJELJA 09.12. • 17:00  • 3. i 4. epizoda

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

   

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  8.12. Subota, 17:00
  9.12. Nedjelja, 17:00

 • U dobroj vjeri: Reproduktivna pravda

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  U dobroj vjeri razgovaramo s Rebeccom Todd Peters, prezbiterijanskom svećenicom i moralnom teologinjom, autoricom knjige Trust Women: A Progressive Christian Argument for Reproductive Justice.

  Pristupamo li pitanju pobačaja iz pozicije apstraktnog moraliziranja ili smo spremni uvažiti kompleksnu stvarnost različitih života različitih žena? Prihvaćamo li žene kao subjekte sposobne donositi moralne odluke ili žene smatramo objektima njihove navodne svrhe – majčinstva? Jesmo li svjesni šireg pitanja reproduktivne pravde, reproduktivnog zdravlja i života žena, složenosti gestacijskog procesa, odnosa s obitelji i okolinom, ekonomsko-socijalnih prilika i neprilika pa i javnih politika koje utječu na kvalitetu života žena, djece i obitelji? Kako možemo pomiriti svoj vjerski identitet s podrškom ženama na pravo da odlučuju kada i u kojim uvjetima hoće ili neće biti majke?

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.12. Subota, 18:00

 • Misija - duboki svemir

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Claire Denis
  Scenarist: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, Geoff Cox
  Direktor fotografije: Yorick Le Saux
  Glumci: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth

  Zemlja: SAD, Njemačka, Francuska, UK, Poljska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 110'

  Sinopsis

  Duboki svemir. Daleko izvan našeg Sunčevog sustava. Monte i njegova kći Willow žive u svemirskoj letjelici, potpuno izolirani. Samotnjak koji svoju strogu samodisciplinu koristi kao zaštitu od žudnje (svoje i tuđe), Monte je začeo djevojčicu protiv svoje volje. Njegova sperma iskorištena je za oplodnju Boyse, mlade žene koja ju je rodila. Monte i Boyse članovi su posade kažnjenika: svemirskih zatvorenika osuđenih na smrtnu kaznu, zamoraca poslanih na misiju u crnu rupu najbližu Zemlji.

  U novoj suradnji s briljantnom Juliette Binoche, Denis vodi svoje glumce u nepoznati teritorij. Nekim je scenama šokirala publiku, no one su nužni koraci na putu do otkrivenja koje film nudi. Denis pomiče svoje vlastito istraživanje svemira u dosege koji povremeno podsjećaju na znanstvenu fantastiku Kubricka ili Tarkovskog, uz osoben, neustrašivi pečat Claire Denis.

  Nagrade i festivali

  Nagrada FIPRESCI, San Sebastián Film Festival 2018.; Nagrada Georges Delerue, Ghent Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  8.12. Subota, 20:00

 • Put do bračne jednakosti - panel rasprava

  20:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Moderirana diskusija (na engleskom jeziku) tijekom koje će se razgovarati o perspektivi postizanja bračne/pravne jednakosti za LGBTI osobe i istospolne parove u Hrvatskoj u budućnosti, s gostima iz Francuske, Njemačke i Europskog parlamenta koji će podijeliti vlastite perspektive i iskustva iz svojih zemalja na putu do bračne jednakosti.

  Rasprava će se dotaknuti tema poput prošlih i sadašnjih iskustava u borbi za napredak LGBTI prava, budućim prilikama i izazovima, s posebnim fokusom na obiteljski život, prava djece i status civilnih zajednica/braka istospolnih parova.

  Govornici/e:

  Dominique Boren, predsjednik udruge “L’Association des parents et futurs parents gays et lesbiens (APGL)” i predsjednik mreže “Network of European LGBTIQ* Families Associations (NELFA)”

  Björn Sieverding, predstavnik udruge “Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD)” i tajnik mreže “Network of European LGBTIQ* Families Associations (NELFA)”

  Daniel Martinović, koordinator udruge “Dugine obitelji”

  Juliette Sanchez-Lambert, glavna tajnica Intergrupe za LGBTI prava Europskog parlamenta

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.12. Subota, 20:00

 • Prekasno da umreš mlad

  22:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Dominga Sotomayor
  Scenarist: Dominga Sotomayor
  Direktor fotografije: Inti Briones
  Glumci: Demian Hernández, Antar Machado, Magdalena Tótoro

  Zemlja: Čile, Brazil, Argentina, Nizozemska, Katar
  Godina: 2018.
  Trajanje: 110'

  Sinopsis

  Ljeto je 1990. godine u Čileu. Obitelji koje žive u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet daleko od urbanih ekscesa, pokušavajući u punini iskoristiti novu slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature. Sofía, Lucas i Clara prolaze kroz uobičajeno tinejdžersko buntovništvo, u borbi s roditeljima, prvim ljubavima i strahovima, dok pripremaju veliku novogodišnju zabavu. Možda žive daleko od gradskih opasnosti, ali ne i od onih prirodnih.

  Nagrade i festivali

  Zlatni leopard za režiju, Locarno Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  8.12. Subota, 22:15

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno