EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Poduzetništvo i ljudska prava – nasljeđe i zalog

  Sinopsis

  ProPuh je studio za socijalne inovacije, mala tvrtka za velike ideje koja u Hrvatskoj, regiji i globalno donosi ekspertizu i izgrađuje partnerstva za osmišljavanje, provedbu i evaluaciju socijalnih inovacija u javnom, privatnom i civilnom sektoru. Kao društveno poduzeće svoju ekspertizu i resurse investira u projekte integracije i općenito projekte koji imaju značajan i pozitivan učinak na društvo. Jedan od nagrađivanih projekata u okviru ProPuh-a je i RoUm koji predstavlja svoju novu kolekciju kao i sve naučeno u godinu dana svog postojanja na Human Rights Film Festivalu u Zagrebu. RoUm je projekt i uskoro zadruga Roma i umjetnika koji predrasude pretvaraju u socijalni kapital a otpad u umjetničke i dizajnerske komade za uređenje prostora. Izložba u prostorima kina Europa, “Kolekcija koja teče” izrađena je od strane umjetnika i Roma iz Rijeke a u suradnji i uz podršku EPK Rijeka, Francuske ambasade i Goethe Instituta te EUNIC-a. U četvrtak 6.12.2018 u 16 sati RoUm će organizirati okrugli stol i raspravu “Poduzetništvo i ljudska prava – nasljeđe i zalog”, te interaktivnu izložbu izrađenih predmeta tijekom koje ćete predmete (koji govore kroz one koji su ih izradili) moći pitati sve što vas zanima o njihovom prošlom životu na smetlištu, tavanima, brodogradilištima i podrumima, kako su nastajali te što žele od novo im poklonjenog života.

  16:00 – 16:45

  Okrugli stol: Poduzetništvo i ljudska prava, nasljeđe i zalog

  Ivan Božić, upravitelj zadruge Humana Nova: Primjer inkluzivnog poduzetništva iz perspektive poslodavca

  Marko Grdešić, doc dr. sc, docent na Fakultetu Političkih znanosti: Nasljeđe društveno odgovorne proizvodnje u socijalizmu

  Siniša Milatović, nezavisni konzultant u području poslovanja i ljudskih prava: Odnos poslovanja i ljudskih prava – globalna perspektiva

  Siniša Senad Musić, član upravnog tijela socijalnog poduzetništva: RoUm – Primjer odgovornog poduzetništva iz perspektive radnika

  Moderatorica: Tamara Puhovski, direktorica ProPuh-a

  16:45 – 17:15  Rasprava

  17:15 – 18:00  Interaktivna izložba – predmeti pričaju

  Tijekom interaktivne izložbe u prostoru će se nalaziti desetak izložaka koji su iz otpada prenamijenjeni u dizajnerske predmete te će svaki od predmeta “razgovarati” s publikom kroz jednu od osoba koja ga je izrađivala.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Demokracija u doba Facebooka

  Sinopsis

  Nijedna država na svijetu nema toliko stanovništva koliko Facebook ima korisnika_ca – panel nakon dokumentarca Čistači raspravit će ključna pitanja kad je demokracija u doba društvenih mreža u pitanju. Model poslovanja društvenih mreža, radnička prava osoba koje čiste sadržaj, poplava lažnih vijesti i govora mržnje, trolovi i botovi, netransparentno političko oglašavanje – teme su koje će biti pokrivene na panelu.

  Panelistkinje_i:

  Cvijeta Senta  – Centar za mirovne studije

  Filip Rodik – Code for Croatia/GONG

  Jelena Tešija – GONG

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Čistači

  Info

  Redatelj: Konstantinos Georgousis

  Zemlja: Grčka, Velika Britanija
  Godina: 2012.

  Sinopsis

  Grčka stranka ‘Zlatna zora’ na izborima je prošle godine od potpune anonimnosti došla do 18 zastupnika. Student filmske akademije našao se u srcu neonacističke oluje a njegov je film danas dokazni materijal protiv članova stranke na sudovima.

 • Grobovi bez imena

  Info

  Redatelj: Rithy Panh
  Scenarist: Rithy Panh, Agnès Sénémaud
  Direktor fotografije: Rithy Panh, Prum Mésar

  Zemlja: Francuska, Kambodža
  Godina: 2018.
  Trajanje: 115'

  Sinopsis

  Nakon Slike koja nedostaje i Egzila, Rithy Panh nastavlja svoje putovanje na kojem istražuje trajne posljedice kambodžanskog genocida. U Grobovima bez imena traži put do mira. Dijete koje je izgubilo veći dio svoje obitelji u mračnim vremenima Crvenih Kmera kreće u potragu za njihovim grobovima, materijalnim ili duhovnim. Što tamo pronalazi?

  “Pošao sam na putovanje kako bih sjeo s mrtvima. I razgovarao s njima u pagodama, uz rubove cesta i rijeka. Ovdje gdje god da zagrebete tlo nailazite na ostatke ljudskih tijela, komadiće rasparane šarene tkanine. Char, Trum, Wat Pô… Djeca se sjećaju svega: prisilnog rada, gladi, razdvajanja i, na koncu, smrti. Često sam se vraćao tim mjestima no nisam našao tragove grobova mog oca, niti mojih nećaka, a ni masovne grobnice gdje su pokopane moja majka i sestre.

  Potrebno je posegnuti za onim svijetom. Mrtvi nas traže, čekaju. Naravno, neka putovanja su zastrašujuća. Neprestano ih odgađamo. Sanjamo o njima. Pokušavamo odustati od njih, zaokupljeni čekanjem ili jurnjavom života. Velika je stvar ići ususret mrtvima, kako bližnjima, tako i svim neznanima. Potragom za dušama pozivate ih da se vrate, bez straha. Toliko je mrtvih u potrazi za konačnim počivalištem, ili možda samo za jednostavnim sjećanjem, gestom ili pogledom. Pozivam vas da pođete na ovo putovanje.”

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Ljetnikovac

  Info

  Redatelj: Damir Čučić
  Scenarist: Damir Čučić
  Direktor fotografije: Boris Poljak
  Glumci: Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić, Krunoslav Heidler

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 79'

  Sinopsis

  Vojin, slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama, poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami. Sezona je prošla i mjesto je gotovo sasvim prazno. Tijekom intimnih razgovora Vojin i njegovi gosti upuštaju se u arheološko putovanje ruševinama svojih traumatičnih djetinjstava.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Dan pobjede

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Sergej Loznica
  Scenarist: Sergej Loznica
  Direktor fotografije: Sergej Loznica, Diego Garcia, Jesse Mazuch

  Zemlja: Njemačka
  Godina: 2018.
  Trajanje: 94'

  Sinopsis

  Sovjetski memorijalni spomenik u berlinskom Treptower Parku jedan je od najimpresivnijih spomenika koji komemoriraju Drugi svjetski rat. Svake godine 9. svibnja, na dan pobjede Crvene armije nad nacistima, pretvara se u mjesto masovnog okupljanja i slavlja. Loznica dokumentira događaje tog dana, počevši od ranog jutra kada dolazi malena skupina posjetitelja sa psima i kolicima koja vuku Staljinov portret, sve do navečer, nakon što je otpjevana posljednja pjesma, uslikani posljednji selfiji sa zastavama, boce votke ispražnjene, a govori isparili u alkoholnoj izmaglici.

  Kamera je uvijek u žiži zbivanja, inspirirana i potaknuta atmosferom u kojoj se miješaju ponos i refleksija, patriotizam i želja za priznanjem, sram i tipična berlinska znatiželja. Gledatelj postaje svjestan do koje su zapravo mjere radnje ovdje koreografirane, bilo da ih izvode žene u narodnim nošnjama ili muškarci u uniformama. Na obljetnicu pobjede nad nacizmom ovo mjesto sjećanja otkriva se kao kinematografski magnet, pokazujući kako se, čak i 72 godine nakon rata, brojne životne linije presijecaju upravo na ovom mjestu, čiji impuls seže daleko izvan granica Berlina.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  6.12. Četvrtak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno