EN HR
 • Miljenica 15

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yorgos Lanthimos
  Scenarist: Deborah Davis, Tony McNamara
  Producent: Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Lee Magiday
  Produkcijska kuća: Element Pictures, Scarlet Films, Film4
  Direktor fotografije: Robbie Ryan
  Montaža: Yorgos Mavropsaridis
  Glumci: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

  Zemlja: Irska, UK, SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 119'
  Početak prikazivanja: 31. 1. 2019.

  Sinopsis

  Radnja filma smještena je nekoliko stoljeća u prošlost, u englesku povijest, i prati kraljicu Anne, jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i događanja na njezinu dvoru. Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju tako iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova miljenica kraljice. Ovu tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji karakteriziraju brojni prevrati i ironični dijalozi.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 2018. - Velika nagrada žirija, nagrada Volpi za najbolju glumicu (Olivia Colman), nominacija za Zlatnog lava i Queer lava
  British Independent Film Awards 2018. - ukupno deset nagrada
  Zlatni globus 2019. - najbolja glavna glumica (Olivia Colman)
  Oscari 2019. - ukupno 10 nominacija (najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica i dr.)

  Životopis redatelja

  Yorgos Lanthimos rođen je u Ateni u Grčkoj. Režirao je brojne TV-reklame, glazbene spotove, kratke filmove i kazališne predstave. Njegov prvi film 'Kinetta' prikazan je na festivalima u Torontu i Berlinu uz hvalospjeve kritike. Njegov drugi film 'Očnjak' bio je 2009. pobjednik na festivalu u Cannesu u programu Izvjestan pogled, nakon čega su slijedile brojne nagrade na festivalima. Bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Slijedio je film 'Alps' koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Veneciji 2011. te je pobijedio na festivalu u Sydneyju 2012. Njegov prvi film na engleskom jeziku bio je 'Jastog' koji je na 68. festivalu u Cannesu osvojio nagradu žirija. Ujedno, 2017. bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija. 'Ubojstvo svetog jelena', njegov peti film, premijerno je prikazan u Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.2. Utorak, 17:00
  8.2. Petak, 17:00
  9.2. Subota, 19:00
  10.2. Nedjelja, 21:15
  11.2. Ponedjeljak, 18:30
  13.2. Srijeda, 17:00
  15.2. Petak, 17:00
  16.2. Subota, 19:00
  17.2. Nedjelja, 17:00
  19.2. Utorak, 21:10
  21.2. Četvrtak, 20:00
  23.2. Subota, 21:00
  26.2. Utorak, 21:10
  28.2. Četvrtak, 21:15
  3.3. Nedjelja, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Voljeni

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Gustavo Pizzi
  Scenarist: Gustavo Pizzi, Karine Teles
  Producent: Gustavo Pizzi
  Produkcijska kuća: Bubbles Project,TV Zero,Baleia Filmes
  Direktor fotografije: Pedro Faerstein
  Montaža: Lívia Serpa
  Glazba: Maximiliano Silveira
  Glumci: Karine Teles, Otávio Müller, Adriana Esteves

  Zemlja: Brazil, Urugvaj, Njemačka
  Godina: 2018.
  Trajanje: 95'

  Sinopsis

  Irene živi sa svojim mužem i četvero djece u oronuloj kući na rubu Rija. Njezin sin tinejdžer Fernando lokalna je rukometna senzacija i kada ga pozovu da igra za profesionalni tim u Njemačkoj, obitelj ima svega četiri tjedna da se pozdravi i pripremi njegov odlazak. Fernandovo napuštanje doma velika je i šokantna promjena u Ireninom životu, ali također i šansa da ponovno vidi sȃmu sebe kao ženu, a ne samo kao majku. Irene završi srednju školu, pronađe novi posao i upusti se u potragu za novim obiteljskim domom. Kako napreduje, stvari se kreću na bolje i za njezinu obitelj. Irene shvaća da iako neke stvari dođu kraju, to je samo novi početak a budućnost je svijetla sve dok se drže zajedno.

  Nagrade i festivali

  Sundance Film Festival 2018. – World Dramatic Competition
  International Film Festival Rotterdam 2018,
  Göteborg Film Festival 2018.
  16. Zagreb Film Festival 2018. - glavni dugometražni program

  Životopis redatelja

  Gustavo Pizzi je brazilski redatelj, producent i scenarist. Njegov dugometražni prvijenac 'Riscado' (2010) imao je svjetsku premijeru na SXSW-u i prikazan je na više od 40 filmskih festivala u svijetu. Godine 2012. producirao je kratkometražni film 'Ivan's Distraction' koji je imao svjetsku premijeru na Tjednu kritike u Cannesu. Iste godine režirao je dokumentarnu TV-seriju 'Oncotô’. Radio je kao scenarist na TV-seriji #callmebruna čija se druga sezona upravo prikazuje na Fox Premiumu u čitavoj Latinskoj Americi. Trenutačno radi na filmu/miniseriji ‘Gilda’

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.2. Utorak, 17:15
  9.2. Subota, 17:00
  11.2. Ponedjeljak, 19:20
  12.2. Utorak, 19:15
  19.2. Utorak, 17:00

 • Južni vjetar 18

  19:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Miloš Avramović
  Scenarist: Miloš Avramović, Petar Mihajlović
  Producent: Miloš Avramović
  Produkcijska kuća: Archangel Studios, Archangel Studios, Art Vista
  Direktor fotografije: Ivan Kostić
  Montaža: Milena Predić, Lazar Predojev
  Glazba: Aleksandar Ranđelović
  Glumci: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac

  Zemlja: Srbija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 130'
  Početak prikazivanja: 27. 12. 2018.

  Sinopsis

  U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju dobivati smisao. Napušta roditeljski dom i s dugogodišnjom djevojkom Sofijom useljava se u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme. Sve će se to promijeniti kada se Maraš slučajno zamjeri opasnom narko klanu.

  Nagrade i festivali

  Filmski susreti 2018. - četiri nagrade
  Tuzla Film Festival 2018. - najbolja produkcija

  Životopis redatelja

  Miloš Avramović rođen je 1978. u Beogradu gde je završio Prvu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na katedri za filmsku režiju Akademije umetnosti 2006. godine s dugometražnim igranim filmom 'Krojačeva tajna'. Sticao je znanje i iskustvo radeći kao prvi pomoćnik reditelja na dugometražnim igranim filmovima, igranim TV serijama, brojnim reklamama i namjenskim filmovima za klijente iz Srbije i inozemstva. Autor je nekoliko kratkih igranih filmova koji su prikazani na domaćim i stranim festivalima. 'Južni vjetar' (2018) njegov je drugi dugometražni film.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.2. Utorak, 19:00

 • Konformist

  19:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Bernardo Bertolucci
  Scenarist: Bernardo Bertolucci (prema romanu Alberta Moravije)
  Producent: Giovanni Bertolucci, Maurizio Lodi-Fè
  Produkcijska kuća: Mars Film, Marianne Productions, Maran Film
  Direktor fotografije: Vittorio Storaro
  Montaža: Franco Arcalli
  Glazba: Georges Delerue
  Glumci: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschi, Enzo Tarascio, Dominique Sanda, Pierre Clémenti

  Zemlja: Italija, Francuska, Zapadna Njemačka
  Godina: 1970.
  Trajanje: 113'

  Sinopsis

  Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant) zajedno sa suprugom Giulijom (Stefania Sandrelli) putuje na medeni mjesec u Pariz. Marcello u autu promišlja svoj životni put, koji ga vodi prema pravom cilju putovanja: ubojstvu antifašističkog aktivista Quadrija (Enzo Tarascio), svojega bivšeg profesora filozofije, i njegove žene. Prije projekcije u svoj omiljeni Bertoluccijev film uvest će nas legendarni filmski snimatelj i česti Bertoluccijev suradnik Vittorio Storaro. 

  Nagrade i festivali

  Oscari 1972. - nominacija za najbolji adaptirani scenarij
  Zlatni Globusi 1972. - nominacija za najbolj film na stranom jeziku
  Berlinale 1970. - nagrada Interfilm, nominacija za Zlatnog medvjeda
  Nagrade David di Donatello 1971. - najbolji film

  Životopis redatelja

  Bernardo Bertolucci (1940 - 2018) pohađao je studij suvremene književnosti na sveučilištu u Rimu, no odustao je od školovanja dobivši posao kao asistent redatelja Pieru Paolu Pasoliniju na njegovu prvijencu, filmu Accattone (1961). Već iduće godine Bertolucci ostvaruje i debi režijom filma Smrt (La commare secca). Uslijedili su Prije revolucije (Prima della rivoluzione, 1964), Partner (1968) i Strategija pauka (Strategia del ragno, 1970), no međunarodnu pažnju i uspjeh stekao je tek filmom Konformist (Il conformista, 1970) osvojivši nominaciju za Oscara za adaptirani scenarij. Potom snima kontroverzni Posljednji tango u Parizu (L' ultimo tango a Parigi, 1972) s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. Idući, više nego petosatni, epski film Dvadeseto stoljeće (Novecento/1900, 1976) bio je prisiljen skratiti. Ipak, 1991. godine Paramount studio izdao je punu verziju filma. Film Mjesec (La luna, 1979) nije prihvatila ni kritika ni publika. Međunarodni ugled potvrdio je epskom pričom Posljednji kineski car (The Last Emperor, 1987) koja je osvojila devet Oscara od kojih se izdvajaju oni za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij. Film je obilježen jedinstvenom vizualnom estetikom, karakterističnom za Bertoluccijev fimski rad. Azijskoj tematici vratio se filmom Mali Buda (Little Buddha, 1993), a potom snimio Čaj u Sahari (The Sheltering Sky, 1990), no nijedan nije postigao osobiti uspjeh. Zavodljiva ljepota (Stealing Beauty, 1996) proslavila je Liv Tyler, a posljednji zapaženi film mu je Sanjari (The Dreamers, 2003) čija je radnja smještena u Parizu šezdesetih.

  Projekciju 'Konformista' i gostovanje Vittorija Storara donosimo u sklopu redovnog programa Kinolektira, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. 

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.2. Utorak, 19:30

 • Obiteljske veze 12

  21:20, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Hirokazu Kore-eda
  Scenarist: Hirokazu Kore-eda
  Produkcijska kuća: AOI Promotion, Fuji Television Network, GAGA
  Direktor fotografije: Ryûto Kondô
  Montaža: Hirokazu Kore-eda
  Glazba: Haruomi Hosono
  Glumci: Kirin Kiki, Lily Franky, Sôsuke Ikematsu

  Zemlja: Japan
  Godina: 2018.
  Trajanje: 121'
  Početak prikazivanja: 3. 1. 2019.

  Sinopsis

  Radnja filma 'Obiteljske veze', dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu plaću, obitelj uglavnom preživljava od bakine mirovine. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na malu djevojku koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema novopridošlici. Premda je obitelj siromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident ne otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2018. - dobitnik Zlatne palme, Velika nagrada žirija
  Munich Film Festival 2018. - nagrada ARRI/OSRAM
  Toronto International Film Festival 2018.
  Oscari 2019. - nominacija za najbolji film na stranom jeziku

  Životopis redatelja

  Hirokazu Kore-eda rođen je 1962. godine u Tokiju. Godine 1995. ostvaruje redateljski debi filmom 'Maborosi' s kojim osvaja nagradu Osella na festivalu u Veneciji. Međunarodni uspjeh postiže 1998. godine s filmom 'After Life', a njegov naredni uradak 'Like Father, Like Son' iz 2013. godine osvaja nagradu žirija na festivalu u Cannesu te nagrade publike na festivalima u San Sebastijánu, Vancouveru i São Paulou. S filmom 'Our Little Sister' 2015. godine nalazi se u službenoj kompeticiji Cannesa, a 2017. godine s filmom 'The Third Murder' ulazi u službenu kompeticiju festivala u Veneciji. Najnovijim filmom 'Obiteljske veze' osvaja Zlatnu palmu u Cannesu.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.2. Utorak, 21:20
  10.2. Nedjelja, 17:10
  17.2. Nedjelja, 18:30
  27.2. Srijeda, 21:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno