EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Noć europske kinematografije

  Sinopsis

  Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.

  Ulaz na svečanu proslavu Noći europske kinematografije i projekciju poljskog filma 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.

  Noć europske kinematografije realizira se uz financijsku podršku Europske komisije i potprograma MEDIA, te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE - Uredom MEDIA Hrvatske.

 • Autonomija i užitak nenormativnog tijela

  Sinopsis

  Udruga za samozastupanje i Zaklada SOLIDARNA, uz podršku Zajednice saveza osoba s invaliditetom – SOIH organiziraju okrugli stol na temu “Autonomija i užitak nenormativnog tijela” povodom hrvatske premijere pobjednika Berlinalea Ne diraj!  bavi izazovima i predrasudama koje prate uspostavu intimnog tjelesnog kontakta te afirmira pozitivne stavove spram seksualnosti. U razgovoru želimo otvoriti jednu prilično tabuiziranu temu – kako društvo regulira pravo na intimu i užitak putem normi tjelesne (ne)poželjnosti i pratećih predrasuda spram svih onih koji su tjelesno, psihički ili identitetski drugačiji od propisanog ideala “zdravih, bijelih, lijepih i normalnih heteroseksualaca”. U sklopu toga nas zanima i koliko je ova temeljna dimenzija ljudskih prava osviještena u različitim programima i politikama podrške osobama s invaliditetom i osobama s kroničnim bolestima te kako možemo širiti prostor prava na privatnost i autonomiju, intimu i užitak te sigurnost od nasilja i opresije u seksualnim intimnim vezama.

  Na okruglom stolu će sudjelovati Christian Bayerlein, njemački aktivist za prava osoba s invaliditetom koji nastupa u filmu i jedan je od glavnih promicatelja prava na autonoman seksualni život osoba s invaliditetom. U razgovoru će mu se pridružiti dr.sc. Daniela Bratković, predavačica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Silvana Čeko Jurišić, seksualna terapeutkinja iz Zadra, Vesna Mačković, multimedijalna umjetnica, Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje, Svjetlana Marion iz udruge Zamisli te predstavnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Razgovor će moderirati Marina Škrabalo iz zaklade SOLIDARNA. Otvoreni razgovor u kojem će aktivno sudjelovati publika bit će prilika za prepoznavanje prilika za zajedničko djelovanje na transformaciji društvenih normi koje nas priječe u ostvarenju intimnih odnosa u slobodi, sigurnosti i radosti.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Uprizorenje rata

  18:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lola Arias
  Scenarist: Lola Arias
  Direktor fotografije: Manuel Abramovich

  Zemlja: Argentina, Španjolska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Argentinske snage napale su Port Stanley 2. travnja 1982. godine i tako započele desetotjedni Falklandski rat koji je odnio živote 655 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Završio je vojnim porazom Argentine i teritorijalnim pretenzijama s obje strane koje do danas ostaju sporne. Trideset pet godina nakon rata, argentinska umjetnica i redateljica Lola Arias okupila je veterane kako bi se osvrnuli na proživljene događaje – bilo međusobno ili u dijalogu s kamerom.

  Nekadašnji neprijatelji sada stoje suočeni licem u lice, uprizorujući bitku u napuštenoj zgradi kao na kazališnoj pozornici. Mape, izblijedjeli časopisi i snimke nadrealnih mjesta na kojima su se odvijale bitke predstavljaju vizualne polazišne točke i kinematografski prostor u kojemu se otvaraju njihove priče o strahu – strahu od umiranja i od ubijanja – i o posljedicama rata koji je na svakom od njih ostavio traga. Ipak, Uprizorenje rata ne ograničava se samo na prošlost: u organiziranim susretima s mladim glumcima iste dobi koje su vojnici bili za vrijeme rata, filmom se propituje i to kako se sjećanje prenosi i kako i dalje živi u novim generacijama.

  Nagrade i festivali

  Nagrada C.I.C.A.E., Nagrada Ekumenskog žirija, Berlin Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  4.12. Utorak, 18:00

 • Hladni rat (EFA revija)

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Pawel Pawlikowski
  Scenarist: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski
  Producent: Ewa Puszczynska, Tanya Seghatchian
  Produkcijska kuća: Curzon Artificial Eye, Kino Swiat
  Direktor fotografije: Lukasz Zal
  Montaža: Jaroslaw Kaminski
  Glumci: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc

  Zemlja: Poljska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i pjevačica Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak. Jedan od najboljih filmova protekle godine osvojio je nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu i nominiran je za čak pet Europskih filmskih nagrada.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2018. - nagrada za najboljeg redatelja, nominacija za Zlatnu palmu
  Europske filmske nagrade - pet nominacija (najbolji film, redatelj, scenarij, glavni glumac i glumica)

  Životopis redatelja

  Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi, ali je u dobi od 14 godina napustio Poljsku kako bi otišao živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Kasnih 80-ih započeo je snimati dokumentarne filmove za BBC s kojima je osvojio brojne međunarodne nagrade, uključujući i Emmy. Godine 1998. snima 'Twockers', niskobudžetni TV-film nakon čega slijede dva dugometražna igrana – 'Last Resort' i 'My Summer of Love'. Oba filma osvajaju britanske nagrade BAFTA. S filmom 'Ida' iz 2015. godine osvaja prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, pet Europskih filmskih nagrada te BAFTA-u i Goyu (među brojnim drugima). Trenutačno živi u Varšavi gdje predaje filmsku režiju i scenarij.

  Projekcija se održava u sklopu svečane proslave Noći europske kinematografije (European Cinema Night) - Ulaz je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  4.12. Utorak, 20:00
  14.12. Petak, 19:00

  Kupi ulaznice

 • Zbogom, Carmen

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Mohamed Amin Benamraoui
  Scenarist: Mohamed Amin Benamraoui
  Direktor fotografije: Ivan Oms Blanco
  Glumci: Benjalil Amanallah, Paulina Gálvez, Ufrin Mustapha Azzarouali, Juan Estelrich

  Zemlja: Maroko
  Godina: 2013.
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Usamljeni desetogodišnji dječak Amar, koji čeka povratak majke iz Belgije u Maroko, sprijatelji se s izbjeglicom iz Španjolske Carmen. Ona radi u lokalnom kinu te Amaru otkrije svijet filma.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  4.12. Utorak, 20:00

 • Stvorenje pored tebe + Soba za dan + Spavačica

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Trajanje: 78'

  Sinopsis

  STVORENJE PORED TEBE, Melika Bass • SAD • 2018 • 31′

  U američkom predgrađu, za vrijeme sparnih ljetnih dana, dvije žene misteriozno i senzualno isprepliću svoje pokrete u hipnotičku, sporu, pa i pomalo neurotičnu bajku o žudnom i umornom ženskom tijelu.

  SOBA ZA DAN, Ana Hušman • Hrvatska • 2018 • 30′

  Dnevna soba. Mjesto gdje se privatni prostor stana izlaže oku javnosti. Uz pomoć sjećanja, pretpostavki i mjerljivih arhitektonskih elemenata, prostor dnevnog boravka neprestano se konstruira i rekonstruira, a radnja prerasta u interpretaciju prošlih, postojećih i mogućih događaja i odnosa.

  SPAVAČICA, Alexandra Gerbaulet • Njemačka • 2018 • 17′

  Dvije žene, dva novinska članka, deset godina razmaka, isti tekst. Göttinger Zeitung 2001. godine piše o Margit (69) koja je vodila povučen život kao neupadljiva žena. Hamburger Abendblatt 2011. objavljuje da je Irina (65) bila neprimjetna žena te da je živjela povučeno. Sve do trenutka njihova pojavljivanja u ovim novinskim crticama, obje su žene bile nevidljive, prisilno skrivene u svojim ulogama supruga i kućanica. Vidljivost su dobile tek u tom kratkom trenutku. Kroz čin nasilja.

  Alexandra Gerbaulet rekonstruira ove priče i zamišlja živote dviju žena koje su čitavog života bile začahurene, u uzaludnoj borbi da se izraze, sve dok jedini izlaz prema okončanju začaranog kruga svakodnevnog nasilja nije bio da i same pribjegnu istom.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  4.12. Utorak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno