EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Bordel Deutschland

  Info

  Redatelj: Christian Stracke
  Scenarist: Christian Stracke

  Zemlja: Njemačka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 45'

  Sinopsis

  U filmu o “poslu s prostitucijom čija se zarada broji u milijardama eura”, koji je bio nominiran za “Prix Europa” 2018., autor istražuje zašto je Njemačka postala međunarodno središte za žene i djevojčice kojima se trguje u svrhu iskorištavnja u prostituciji. Film daje jasan uvid u povezanost svodništva, prostitucije i trgovanja ženama. Njemačka bilježi veliki porast broja žena u prostituciji – procjene se kreću od 400.000 do više od milijun žena u prostituciji koja su trenutno u Njemačkoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, oko 1.2 milijuna muškaraca svakodnevno kupuje seks.

  Nakon projekcije slijedi razgovor na temu - Prostitucija i trgovanje ženama: Iskustva Francuske, Hrvatske i Njemačke.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Prostitucija i trgovanje ženama: Iskustva Francuske, Hrvatske i Njemačke

  Sinopsis

  Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba i Ženska udruga „IZVOR“ iz Tenje u partnerstvu s veleposlanstvom Republike Francuske u Zagrebu, organiziraju okrugli stol na temu: „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“

  Prostitucija je društveno pitanje o kojem su zemlje, čak i unutar Europe, implementirale različita pravna rješenja. Štoviše, nekoliko je europskih zemalja posljednjih godina značajno promijenilo svoj pristup prema prostituciji. Na primjer, Njemačka je odlučila legalizirati prostituciju u siječnju 2002. godine, dok je Francuska u travnju 2016. godine donijela zakon koji dekriminalizira osobe u prostituciji a kriminalizira kupce seksa. Nekoliko godina nakon provedbe ovih novih zakonskih okvira, koje se lekcije mogu izvući Francuska i Njemačka? Kako bi ta usporedna analiza mogla doprinijeti raspravi u Hrvatskoj?

  Laurence Rossignol, francuska zastupnica u Parlamentu i bivša Ministrica za obitelj, djecu i ženska prava u 2016. godini, predstavit će glavne korake koji su doveli Francusku do usvajanja abolicionističkih zakona kao i zakonodavne popratne mjere za poticanje izlaska žena iz prostitucije.

  Predstavnica francuske nevladine organizacije “The Mouvement du Nid” će govoriti o učincima provedbe mjera Zakona, kao što su programi podrške izlaska iz prostitucije.

  Dr. Ingeborg Krauss, njemačka psihologinja, predstavit će aktualnu situaciju u Njemačkoj, 17 godina nakon provedbe zakona kojim je liberalizirana prostitucija, kao i posljedice na fizičko i psihološko zdravlje žena u prostituciji.

  Predstavnice iz Hrvatske predstavit će situaciju u Hrvatskoj te glavne izazove s kojima se suočavamo u kontekstu sadašnjih zakonskih rješenja.

  Cilj ovog događaja je naglasiti stvarnost položaja žena u prostituciji, isticanjem odnosa između prostitucije i trgovanja ženama, ali i posljedica na fizičko i psihičko zdravlje žena u prostituciji. U tu će svrhu nakon rasprave biti prikazan dokumentarni film Christiana P. Strackea Bordel Deutschland.

  Hrvatska će uskoro biti u procesu izmjene zakona koji uređuje prostituciju. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol ima za cilj poticanje javne rasprave oko važnih pitanja koja proizlaze iz prostitucije.

  Centar za žene žrtve rata – ROSA i Ženska udruga Izvor su već dugi niz godina zalažu se za nekažnjavanje žena u prostituciji i kriminalizaciju kupaca. Njihov je glavni cilj podići svijest donositelja odluka i društva o posljedicama usvajanja određenog modela regulacije prostitucije.

  U sklopu tribine bit će prikazan dokumentarni film Bordel Deutschlandposao s prostitucijom čija se zarada broji u milijardama eura.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Proces

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Maria Augusta Ramos
  Scenarist: Maria Augusta Ramos
  Direktor fotografije: Alan Schvarsberg

  Zemlja: Brazil, Njemačka, Nizozemska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 140'

  Sinopsis

  Opoziv i razrješenje brazilske predsjednice Dilme Rousseff 2016. godine potaknuti su korupcijskom aferom koju je, među ostalima, orkestrirao tadašnji potpredsjednik Michel Temer. Redateljica Maria Augusta Ramos prati priču o političkoj izdaji i farsi postupka protiv Rousseff. Sudska je to drama koja se polako razvija u iskazima svjedoka koji se postepeno pretvaraju gotovo u kazališnu predstavu. Sudnica vrvi emocijama, s druge strane vrata nervozno koračaju lobisti, dok ispred modernističke zgrade vlade prosvjednici skandiraju poput grčkog kora. Samo protagonistica ostaje hladna i distancirana.

  Nakon nagrađivanih dokumentaraca Justiça i Juízo u kojima se bavila brazilskim pravosudnim sustavom, Ramos sada svoj analitički pogled usmjerava na politički motivirano suđenje protiv Dilme Rousseff. Posve opservacijski, bez komentara prikazuje strukture moći, političku propagandu, ali i zakulisne detalje koji rijetko dolaze do javnosti.

  Nagrade i festivali

  Nagrada za najbolji dokumentarni film, Buenos Aires International Documentary Festival 2018.; Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film, Madrid International Documentary Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  3.12. Ponedjeljak, 17:00

 • Prekinimo šutnju!

  20:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Nakon što je HRT odbio prikazati film Između nas na javnom servisu jer, kažu, prikazivanje svakodnevice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, nismo odustale!

  Godinama nam govore da šutimo i trpimo; u obitelji, na poslu, na ginekološkom stolu. Vrijeme je da kažemo: “Dosta!” i glasno prekinemo šutnju.

  Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film Između nas koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

  Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost.

  Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

  Prikazivanje filma je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju

  Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red.

  Napokon odlučimo da ovi okrutni postupci nad ženama više nikada neće ostati – Između nas!

  Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa.

   

  *ovaj film nije namijenjen trudnicama*

   

  Sudionice:

  Zuzana Limova, redateljica filma

  Daniela Drandić, udruga Roda

  Moderatorica okruglog stola: Marina Škrabalo, Zaklada SOLIDARNA

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.12. Ponedjeljak, 20:00

 • Ne diraj!

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Adina Pintilie
  Scenarist: Adina Pintilie
  Direktor fotografije: George Chiper-Lillemark
  Glumci: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann

  Zemlja: Rumunjska, Njemačka, Češka, Bugarska, Francuska
  Godina: 2018.

  Sinopsis

  “Ovim filmom željela sam otvoriti prostor za (samo)refleksiju i transformaciju, prostor u kojem se gledatelja potiče na produbljivanje svojih spoznaja o ljudskoj prirodi te ponovnu evaluaciju svojih iskustava i ideja o intimnim ljudskim odnosima. Poseban naglasak pritom stavljam na de-objektivizaciju i personalizaciju ljudskih interakcija, na poticanje naše znatiželje o različitim “Drugima”, na našu empatiju i sposobnost empatije da se stavimo u kožu Drugog.


  Osobno vjerujem da razumijevanje ljudske prirode i ostvarenje naše sposobnosti da drugog promatramo kao sebe, kao drugu mogućnost vlastitog sebstva, imaju veliku moć transformacije – nas samih, ali i načina na koji stupamo u interakciju s drugima. Prema riječima Gustava Landauera: ‘Društvo nije nešto što se može promijeniti revolucijom, ono je stanje, određeni odnos među ljudskim bićima, način ljudskog ponašanja; mijenjamo ga kroz promjenu načina povezivanja, kroz drugačije ophođenje’.”

  Adina Pintilie

  Nagrade i festivali

  Zlatni medvjed i Nagrada za najbolji dugometražni prvijenac, Berlin Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  3.12. Ponedjeljak, 20:00

 • Između nas

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Zuzana Límová
  Scenarist: Zuzana Límová
  Direktor fotografije: Selina Becker

  Zemlja: Slovačka
  Godina: 2016.
  Trajanje: 74'

  Sinopsis

  Dokumentarni film Između nas vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta, gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudo rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom ovog najnormalnijeg događanja, rađanja novog života, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, dok rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

  Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori s osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove nego humanost.

  Dan rođenja djeteta trebao biti najsretniji u ženinom životu. U slovačkim, ali i hrvatskim rodilištima radost majčinstva ubrzo postaje noćna mora. Izolirane od svojih najbližih, žene su usamljene, izložene strogim pravilima i različitim vrstama (institucionaliziranog) nasilja.

  Nakon projekcije slijedi okrugli stol.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.12. Ponedjeljak, 20:00

 • Madelineina Madeline

  22:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Josephine Decker
  Scenarist: Josephine Decker
  Direktor fotografije: Ashley Connor
  Glumci: Helena Howard, Molly Parker, Miranda July

  Zemlja: SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 93'

  Sinopsis

  Madeline je ponekad mačka, a ponekad kornjača. Ali čak i kad je Madeline, teško je znati igra li samo ulogu Madeline. U očima njezine tjeskobne majke (Miranda July), ona je ranjivo stvorenje čiji očiti mentalni poremećaj zahtijeva skrb i liječenje. No na pozornici, u kazališnoj radionici koju vodi izuzetno zahtjevna, ponekad i bezobzirna Evangeline (Molly Parker), Madeline je snažna, impresivna i nezaustavljiva.

  Svojim trećim dugometražnim filmom Josephine Decker portretira istovremeno iscjeljujuću i potencijalno destruktivnu moć izvedbe, koja se otkriva kroz igru s ulogama i identitetima. Kao i sama Madeline, Madelineina Madeline do kraja ostaje dvosmislena. Moramo li stvarno definirati što je mentalna bolest, a što je jednostavno tinejdžerska pobunjenost? Gdje povlačimo crtu između ljubavi i pretjerano zaštitničkog ponašanja? Kada iskonski umjetnički proces uzimanja i davanja postaje eksploatacija? Postoji li uopće kreativnost bez destrukcije?

  Nagrade i festivali

  Nagrada C.I.C.A.E., Berlin International Film Festival 2018.; Posebna nagrada žirija, Dallas International Film Festival 2108

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  3.12. Ponedjeljak, 22:15

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno