EN HR
 • San

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Derviş Zaim
  Scenarist: Derviş Zaim
  Producent: Derviş Zaim, Numar Acar
  Produkcijska kuća: Marathon Film, Acar Entertainment – Berlin
  Direktor fotografije: Taner Tokgöz
  Glazba: Marios Takoushis
  Glumci: Gizem Erdem, Ebru Helvacioglu, Dilsad Bozyigit, Gizem Akman, Mehmet Ali Nuroglu, Enis Arikan, Murat Karasu, Ibrahim Selim

  Zemlja: Turska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 106'

  Sinopsis

  Sine je nadarena arhitektica koju muči oblikovanje današnje arhitekture i koja inspirirana legendom o špilji sedam spavača dizajnira vrlo inovativnu špiljoliku džamiju. Fazu same izgradnje prate problemi i istraumatiziranu Sine krene mučiti nesanica. Kada napokon zaspi u Klinici za poremećaje sna, nađe se usred mita o Sedam spavača. Budeći se iz sna, Sine se mijenja kako fizički tako i psihički. Svaki put kada posjeti kliniku iz sna se probudi drugačija i svaki se put drugačije ponaša.

  Životopis redatelja

  Dervis Zaim rođen je na Cipru 1964. godine. Diplomirao je 1988. godine na odsjeku za Ekonomiju i pravne znanosti Sveučilišta Boğaziçi. Također je diplomirao na studiju kulturologije Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji. Svoj rad je započeo 1991. godine sa eksperimentalnim videom pod nazivom Objesi kameru, a zatim dokumentarnim filmom Rock oko džamije. Radio je i kao scenarist i producent na televiziji i režirao brojne TV emisije. 1995. godine primio je Yunus Nadi nagradu za književnost, za svoj prvi roman Ares u zemlji čudesa (Ares Harikalar Dünyasında). Njegov dugometražni prvijenac Salto u lijesu (Tabutta Rövaşata) dobio je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg glumca te najbolju montažu na Filmskom festivalu „Zlatna naranča“ u Antaliji. Uspjeh je nastavio filmom Slonovi i trava (Filler ve Çimen). Njegov film Blato (Çamur) prikazan je 2003. godine na Filmskom festivalu u Veneciji u selekciji pod nazivom „Suprotna struja“ te je osvojio UNESCO nagradu. Uslijedili su i filmovi Očekujući raj (Cenneti beklerken), Sjene i lica (Gölgeler ve suretler) i Krug (Devir).

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  24.5. Petak, 17:00
  26.5. Nedjelja, 17:00

 • Otvorenje + Priroda: Sva prava pridržana

  17:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Sebastian Mulder

  Godina: 2016.
  Trajanje: 23'

  Sinopsis

  “Moje su plastične biljke umrle jer se nisam pravio da ih zalijevam” rečenica je kojom Sebastian Mulder započinje svoje meditativno istraživanje o suvremenom poimanju prirode. Ona i dalje igra važnu ulogu u našim životima, (barem onu estetsku i umirujuću), samo je sada u obliku umjetnog fikusa u sobi, slike šume na desktopu ili plastičnog flaminga u zubarskoj čekaonici. Iznenadite se granično bizarnim, a toliko poznatim prizorima iz svakodnevice i zapitajte se do koje mjere artificijelna priroda može zamijeniti stvarnu?

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  24.5. Petak, 17:00

 • Plavo zlato: Svjetski ratovi za vodu

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Sam Bozzo

  Godina: 2008.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Kao što su se u prošlosti, a i danas ratovi vodili za naftu i druge resurse, tako će se u budućnosti oni voditi za pitku vodu – poruka je ovog dokumentarnog filma temeljenog na knjizi autora Maude Barlow i Tony Clarke. Zalihe pitke vode se smanjuju, a Zemlja se opustošuje. Korporativni divovi, privatni investitori i korumpirane vlade bore se za kontrolu nad sve manjim zalihama vode. U ovom filmu, prepunom primjera iz raznih dijelova svijeta, saznajemo zašto i kako se sada boriti za vodu, kako bismo izbjegli sukobe i osigurali budućnost čovječanstva.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  24.5. Petak, 18:00

 • 61 dan

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yüksel Aksu
  Scenarist: Yüksel Aksu
  Producent: Elif Dağıdeviren, Muzzafer Yıldırım
  Direktor fotografije: Mirsad Heroviç
  Glazba: Evanthia Reboutsika
  Glumci: Cem Yılmaz, Berat Efe Parlar, Okan Avcı, Yılmaz Bayraktar, Ümmü Putgul, Macit Koper, Greta Fusco, Mustafa Alabora

  Zemlja: Turska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 115'

  Sinopsis

  Početkom 1970-ih Adem živi sa svojom obitelji u jednom egejskom mjestašcu. Upravo je završio osnovnu školu i htio bi raditi preko ljetnih praznika. Dobio je dopuštenje svoje obitelji da radi za prodavača sode, Cibera Kemala. No, baš je počeo ramazan, a Adem odluči postiti dok radi. Zbog toga tijekom vrućih ljetnih dana počinje halucinirati. Izgleda da će to biti dug dan za Adema.

  Životopis redatelja

  Yuksel Aksu rođen je 1966. u okrugu Ula pokrajine Muğla u Turskoj. Diplomirao je na Odsjeku za kinematografiju sveučilišta Dokuz Eylül. Bavio se prodajom od vrata do vrata, radio kao konobar, trgovac, bavio se poljoprivredom, čak i kao rudar za Institut za rudarska istraživanja (MTA). U periodu između 1988. i 1993. godine radio je kao glumac u Državnom teatru u Izmiru i u nekoliko privatnih kazališta. 1990. godine započeo je svoj rad kao asistent redatelja Yusufa Kurçenlija i nastavio dalje asistirajući redateljima te radeći na stvaranju mnogih filmova i televizijskih serija kao koordinator, supervizor i scenarist. Dondurmam gaymak (Sladoled!) je njegov prvi dugometražni film.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  24.5. Petak, 19:00
  25.5. Subota, 19:00

 • Okusi otpad

  19:45, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Valentin Thurn

  Godina: 2011.
  Trajanje: 88'

  Sinopsis

  Procjenjuje se da se u Hrvatskoj baca 380 000 tona hrane godišnje, a na razini EU čak do 88 milijuna tona. Smatra se da taj otpad najviše stvaraju domaćinstva, a da su uzrok prekomjerna kupovina, neupotrebljavanje namirnica s kratkim rokom trajanja i općenito neznanje kako iskoristiti ostatke hrane, no kolika je zapravo odgovornost pojedinaca, a koliko na naše ponašanje i kupovne navike utječu proizvođači i trgovci?

   

  U nagrađivanom dokumentarcu Valentina Thurna zavirit ćemo u koševe velikih trgovačkih lanaca diljem Europe i saznati tko točno doprinosi brojci od 88 milijuna tona te kako se stvaraju potrošačke navike. Osim toga, saznat ćemo i kako te navike utječu na proizvodnju u prekomorskim zemljama, gdje stvaraju apsurdne situacije u kojoj Veronique iz Kameruna ima zadaću razvrstati neželjenu hranu s polica u kante za smeće, a zabranjeno joj je da istu ponese kući i pripremi svojoj obitelji. Za kraj, otkrit ćemo i kako da obrnemo priču te umjesto da dopustimo da trgovci oblikuju naše ponašanje, mi počnemo diktirati njihovu praksu i spriječimo bacanje hrane.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  24.5. Petak, 19:45

 • Serijska kuharica

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ümit Ünal
  Scenarist: Ümit Ünal
  Producent: Sinan Yabgu Ünal, Serva Güney, Metin Anter, Erhan Özoğul, Nedim Anter
  Direktor fotografije: Türksoy Gölebeyi
  Glazba: Erdem Helvacıoğlu
  Glumci: Demet Evgar, Fatih Al, Alican Yücesoy, Fırat Altunmeşe

  Zemlja: Turska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 103'

  Sinopsis

  Upoznajte Neslihan. Odličnu kuharicu, majstoricu turske kuhinje, vrlo odanu suprugu, pravu dobru kućanicu...koja je ujedno i masovni ubojica.

  Životopis redatelja

  Ümit Ünal rođen je 1965. godine u Turskoj. Studirao je u Izmiru na Sveučilištu Dokuz Eylül. Tijekom školovanja snimio je tri kratka filma koji su osvojili razne nagrade na državnim natjecanjima kratkog filma. Svoj prvi scenarij Moja teta (Teyzem) napisao je 1986.g. i osvojio najbolju nagradu na Natjecanju za najbolji scenarij turskog dnevnog lista Milliyet. Uslijedili su scenariji za Moji snovi, moja ljubav i ti (Hayallerim, Aşkim ve Sen), Milijarder (Milyarder), Berlin u Berlinu (Berlin in Berlin), Amerikanac (Amerikalı), Ljetna kiša (Yaz yağmuru). Uz to što je pisao scenarije radio je kao kreativni direktor i copywriter u nekoliko međunarodni reklamnih agencija te 1997 počeo snimati TV reklame. Njegov dugometražni redateljski prvijenac je film pod nazivom 9 iz 2002. godine koji je prikazan na mnogim međunarodnim festivalima.

  Ümit Ünal djeluje i kao pisac te je do sada objavio tri knjige: Američka ljepotica (Amerikan Güzeli, 1993), Abeceda ljubavi (Aşkın Alfabesi, 1996), Rep (Kuyruk, 2001) i Igre svjetla i sjene (Işık Gölge Oyunları, 2012). Živi u Istanbulu i Hertfordshireu u Velikoj Britaniji.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  24.5. Petak, 21:00
  26.5. Nedjelja, 19:00

 • Teret (The Load)

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Ognjen Glavonić
  Scenarist: Ognjen Glavonić
  Producent: Dragana Jovović, Stefan Ivančić, Ognjen Glavonić, Sophie Erbs, Ankica Jurić Tilić, Pouria Heidary Oureh, Tom Dercourt
  Produkcijska kuća: Non-Aligned Films, Cinéma Defacto, Kinorama, Three Gardens Film
  Direktor fotografije: Tatjana Krstevski
  Montaža: Jelena Maksimović
  Glumci: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina

  Zemlja: Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar
  Godina: 2018.
  Trajanje: 98'
  Početak prikazivanja: 18. 4. 2019.

  Sinopsis

  Vlada radi kao vozač kamiona tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Njegov je zadatak prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kad napokon obavi posao, zna da će se morati vratiti kući i suočiti se s posljedicama svojih djela. Ognjen Glavonić film je temeljio na stravičnoj istinitoj priči koju je obradio u forenzičkom dokumentarnom filmu Dubina dva (Berlinale, Forum 2016.). Teret je premijerno prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a glavnom glumcu Leonu Lučevu donio je nagradu Srce Sarajeva 2018. godine.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2018. – Directors’ Fortnight; Sarajevo Film Festival 2018. – Srce sarajeva za najboljeg glumca; Međunarodni Sakhalin Film Festival 2018. – posebno priznanje; Art Film Fest 2018. – nagrada a najbolje redatelja; Međunarodni Molodist Kyiv Film Festival 2018. – posebno priznanje; Zagreb Film Festival 2018. - Zlatna kolica za najbolji film

  Životopis redatelja

  Ognjen Glavonić srpski je redatelj. Njegov prvi dokumentarni film Živan pravi pank festival (2014.) prikazan je na festivalima Cinéma du Réel, Rotterdam, CPH:DOX, IndieLisboa i dr. Njegov dokumentarni film Dubina dva (2016.) premijeru je imao na 66. Berlinaleu. Osnivač je Filmskog festivala u Pančevu, a Teret mu je prvi dugometražni igrani film.

  Web stranice

  Filmski kritičari 54+ / filmske kritike

  Teret_Silvana Ricov

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  24.5. Petak, 21:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno