EN HR
 • Plavi bicikl (7. Tjedan turskog filma)

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ümit Köreken
  Scenarist: Ümit Köreken, Nursen Çetin Köreken
  Producent: Ümit Köreken, Nursen Çetin Köreken
  Direktor fotografije: Niklas Lindschau
  Glazba: C. Ozan Türkyılmaz
  Glumci: Selim Kaya, Eray Kılıçarslan, Katya Shenkova, Fatih Koca, Bahriye Arın, Mustafa Küçükibiş, Burak Vurdumduymaz, Turan Özdemir

  Zemlja: Turska, Njemačka
  Godina: 2016.
  Trajanje: 94'

  Sinopsis

  Smještena u pitoresknoj, ruralnoj Anadoliji, radnja ovog filma donosi nam priču o dvanaestogodišnjem Aliju koji pomaže majci radeći u lokalnoj automehaničarskoj radionici i nastoji uštediti novac kako bi kupio plavi bicikl o kojemu sanja već dulje vrijeme. Vrlo je dobro upoznat s nepravdom koja ga okružuje i stoga se uvijek bori za ono što je pravedno. Zajedno sa svojim prijateljem Yusufom Ali pokušava pomoći Elif, djevojčici koja mu se sviđa i kojoj je učinjena nepravda.

  Titlovi su na engleskom jeziku.

  Životopis redatelja

  Ümit Köreken rođen je 1978. godine u Akşehiru. Diplomirao je na Odsjeku za ekonomiju i poslovnu administraciju Sveučilišta Anadolu. Radi na području radijske drame, kratke priče, kazališnih predstava, priča i filmskih scenarija. Njegove drame i priče objavljene su u mnogim tiskanim i online časopisima.

  Velika dvorana
  24.5. Četvrtak, 17:00
  26.5. Subota, 21:00

 • Napad na Nile Hilton 12

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Tarik Saleh
  Scenarist: Tarik Saleh
  Producent: Kristina Åberg
  Produkcijska kuća: Atmo Production, Chimney, Co Made
  Direktor fotografije: Pierre Aïm
  Montaža: Theis Schmidt
  Glazba: Krister Linder
  Glumci: Fares Fares, Tareq Abdalla, Yasser Ali Maher, Nael Ali

  Zemlja: Maroko, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 106'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2018.

  Sinopsis

  Detektiv Noredin Mustafa prosječan je zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No Noredin nastavlja s istragom koja ga vodi do 'nedodirljive' elitne skupine koja upravlja državom i imuna je na pravdu. Dobitnik nagrade za najbolji film na Sundance Film Festivalu.

  Nagrade i festivali

  Sundance Film Festival 2017. - najbolji film
  Valladolid International Film Festival 2017. - najbolji film, scenarij i režija
  Nagrade Guldbagge 2018. - pobjednik u pet kategorija (najbolji film, glumac, montaža zvuka, scenografija i kostimografija)
  Vukovar Film Festival 2017.

  Životopis redatelja

  Tarik Saleh rođen je 1972. u Stockholmu. S Erikom Gandinijem režirao je nekoliko nagrađivanih dokumentaraca: 'GITMO – New Rules of War' (2005) i 'Sacrificio – Who Betrayed Che Guevara?' (2001). Jedan je od osnivača produkcijskih kuća Atmo i Atmo Animation. Dar za umjetnost može zahvaliti svojoj prethodnoj karijeri grafitera i sudjelovanju u međunarodno proslavljenoj skupini All In One. Njegovi murali još se uvijek mogu vidjeti u predgrađima zapadno od Stockholma. Kasnije se posvetio pisanju scenarija i produciranju dramskih TV-serija, a pokrenuo je i legendarni švedski časopis Atlas. Producent je glazbenog spota 'I Follow Rivers' Lykke Li, koji ima gotovo 60 milijuna pogleda na YouTubeu.

  Dvorana Müller
  24.5. Četvrtak, 17:15
  26.5. Subota, 18:40

  Kupi ulaznice

 • Nevjesta (7. Tjedan turskog filma)

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ömer Lütfi Akad
  Scenarist: Ömer Lütfi Akad
  Producent: Hürrem Erman
  Direktor fotografije: Gani Turalı
  Glazba: Yalçın Tura
  Glumci: Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Ali Şen, Kahraman Kıral, Nazan Adalı

  Zemlja: Turska
  Godina: 1973.
  Trajanje: 93'

  Sinopsis

  Mlada žena sa svojim mužem i malim djetetom napušta provinciju i odlazi k obitelji svoga supruga u Istanbul. Sin joj se razboli, a liječnik je obavijesti da će umrijeti ukoliko se hitno ne podvrgne operaciji. Obitelj supruga joj ne želi pomoći jer ne vide da dječak nije dobro, a sav novac im je potreban za trgovinu koju su tek otvorili. Mlada žena prisiljena je poduzeti očajničke mjere.

  Životopis redatelja

  Ömer Lütfi Akad (1916.-2011.) studirao je financije na istanbulskom Koledžu trgovine i gospodarstva. Nakon završetka školovanja radio je kao financijski savjetnik u tvrtki Sema film te pisao članke o kazalištu i kinematografiji. Između 1948. i 1974. godine režirao je brojne poznate filmove. Poznat je kao jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti turske kinematografije i jedan od predstavnika generacije filmaša koji su, odmaknuvši se od velike uloge koju je teatar igrao u kinematografiji 50-ih godina, razvili vlastiti način filmskog izražavanja. Svojim je filmskim uradcima utjecao na brojne redatelje i postao im uzor. Godine 1949. snimio je svoj prvi film 'Ubijte kurvu' / 'Vurun Kahpeye', adaptaciju romana istog naslova poznate spisateljice Halide Edip Adıvar. Njegova trilogija iz 70-ih 'Nevjesta' / 'Gelin', 'Vjenčanje' / 'Düğün' i 'Krvavi novac' / 'Diyet' smatra se jednim od njegovih najvećih ostvarenja.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  24.5. Četvrtak, 19:00
  26.5. Subota, 17:00

 • Dvostruki ljubavnik 15

  19:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: François Ozon
  Scenarist: François Ozon, Philippe Piazzo, Joyce Carol Oates (prema romanu 'Život blizanaca')
  Producent: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
  Produkcijska kuća: Mandarin Films, FOZ, Mars Films
  Direktor fotografije: Manuel Dacosse
  Montaža: Laure Gardette
  Glazba: Philippe Rombi
  Glumci: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 107'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2018.

  Sinopsis

  Chloe je mlada, krhka žena koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula. Nakon nekoliko mjeseci veze, njih dvoje započnu živjeti zajedno, ali Chloe uskoro otkriva da joj njezin ljubavnik cijelo vrijeme skriva dio svog pravog identiteta...

  Nagrade i festivali

  Međunarodni filmski festival u Cannesu 2017. - nominacija za Zlatnu palmu

  Životopis redatelja

  François Ozon, rođen 1967., francuski je filmski redatelj i scenarist. Međunarodnu prepoznatljivost stekao je filmovima '8 žena' ('8 femmes', 2002.) i 'Bazen' ('Swimming Pool', 2003.). Ozon je jedan od najistaknutijih francuskih redatelja srednje generacije.

  Dvorana Müller
  24.5. Četvrtak, 19:15
  25.5. Petak, 19:15
  26.5. Subota, 20:50
  27.5. Nedjelja, 19:15

  Kupi ulaznice

 • Mama, bojim se (7. Tjedan turskog filma)

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Reha Erdem
  Scenarist: Reha Erdem, Nilüfer Güngörmüş
  Producent: Ömer Atay
  Direktor fotografije: Florent Herry
  Glazba: Abboud Abdel'Aal
  Glumci: Al Düşenkarlar, Işıl Yücesoy, Şenay Gürler, Köksal Engür

  Zemlja: Turska
  Godina: 2005.
  Trajanje: 128'

  Sinopsis

  Radnja ovog filma smještena je u moderni Istanbul. Ali je nastradao pod čudnim okolnostima i izgubio pamćenje. Iako se sjeća ljudi koji žive s njim u stanu, nikako se ne može sjetiti svoga oca Rasiha. Prepoznajući neobičnu stvarnost bivanja ljudskim bićem, Ali je poput novorođenčeta i ne samo da se pokušava prisjetiti prošlih događaja, već istražuje i vlastito tijelo. Kroz njegovu priču i priče ostalih protagonista filma polako se slaže zamršena slagalica i sve što svaki od likova u ovoj priči iskusi stvara veću sliku o tome što to zapravo znači biti čovjekom. 

  Životopis redatelja

  Reha Erdem turski je redatelj i scenarist rođen 1960. godine. Nakon što je napustio studij književnosti u domovini, 1983. godine otišao je u Pariz na studij filma gdje je i diplomirao. Svoj prvi dugometražni igrani film 'Oh, mjesec' / 'A ay' snimio je 1988. godine u francusko-turskoj koprodukciji. Drugi film koji je snimio je 'Potjera za novcem' / 'Kaç para kaç' (1999), koji je bio turski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 2004. godine uslijedila je komedija 'Mama, bojim se' / 'Korkuyorum anne'. Film 'Vremena i vjetrovi' / 'Beş vakit' iz 2006. godine osvojio je Zlatnog tulipana i nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Istanbulu 2006. godine. Snimio je i kratkometražni film 'Bilo kad u listopadu' / 'Ekimde Hiçbir Kere' te 'Sunce moje jedino' / 'Hayat var' (2008), 'Svemir' /'Kosmos' (2009), 'Džin' / 'Jin' te 'Žene koje pjevaju' / 'Şarkı söyleyen kadinar' (2012) i 'Ogroman svijet' / 'Koca dünya' (2016).

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  24.5. Četvrtak, 21:00

 • Kraljev izbor

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Erik Poppe
  Scenarist: Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland
  Producent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
  Produkcijska kuća: Film i Väst, Newgrange Pictures, Paradox
  Direktor fotografije: John Christian Rosenlund
  Montaža: Einar Egeland
  Glazba: Johan Söderqvist
  Glumci: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen

  Zemlja: Norveška
  Godina: 2016.
  Trajanje: 133'
  Početak prikazivanja: 26. 4. 2018.

  Sinopsis

  Temeljen na istinitim događajima, ovaj patriotski ep je prošle godine u Norveškoj potukao sve rekorde gledanosti. Klasičan film u najboljem smislu tog pojma. Filmski besprijekorno realizirano razdoblje povijesti koje je odraz i sadašnjeg trenutka moderne Norveške. Prati tri dana u travnju 1940. tijekom Drugoga svjetskog rata kada je tadašnji kralj Haakon VII. bio suočen s važnom odlukom hoće li (ili ne) surađivati s njemačkom vojskom koja je invazivno ušla u nepripremljen Oslo, nudeći im "zaštitu" od Britanaca. Odluči li se Vlada na suradnju s Nijemcima, Kralj je spreman odreći se prijestolja i potaknuti vojni i civilni otpor. Tako sebe i svoju obitelj stavlja u golemu opasnost, ali si i jamči počasno mjesto u analima norveške povijesti.

  Nagrade i festivali

  Norveški kandidat za nagradu Oscar 2017.

  Životopis redatelja

  Erik Poppe (rođen 24. lipnja 1960.) je norveški filmski redatelj, scenarist i bivši snimatelj. Jedini je redatelj koji je triput dosad osvojio uvaženu nagradu Norwegian Film Critics Award za najbolji dugometražni film. Karijeru je započeo kao ratni fotoreporter, a kasnije se posvetio filmu i režiranju dokumentarnih filmova. Njegova filmografija uključuje naslove 'Hawaii, Oslo' (2005.), 'Troubled Water' (2008.) i '1000 Times Good Night' (2013.).

  Dvorana Müller
  24.5. Četvrtak, 21:15
  25.5. Petak, 21:15
  27.5. Nedjelja, 21:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno