EN HR
 • Nevjerojatna priča o divovskoj kruški (Kino Bibijada)

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick
  Scenarist: Bo Hr. Hansen, Philip Einstein Lipski, Amalie Næsby Fick (književni predložak: Jakob Martin Strid)
  Glazba: Fridolin Nordsø
  Glumci: - Glasovi: Fran Pocrnić, Darin Pavišić, Nikica Viličić, Boris Barberić, Goran Vrbanić, Kristijan Ugrina, Alen Šalinović

  Zemlja: Danska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 80'
  Uzrast: Svi uzrasti
  Početak prikazivanja: 05.05.2018.

  Sinopsis

  Najveće avanture dolaze neočekivano – Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Suncogradu. Svi žive sretno dok, iznenada, omiljeni gradonačelnik Đibi ne nestane! Za vrijeme pecanja, Prugica ulovi poruku u boci od Đibija, koji piše da je zaglavio na Tajanstvenom otoku i da ga treba doći spasiti. U boci se nalazi i malo sjeme – nakon što ga posade, iz njega izraste divovska kruška! Od kruške su izradili brod u kojem Sebastijan, Prugi i otkvačeni profesor Glukoza kreću u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima. Svu hrabrost koju su imali su umalo potrošili, ali ipak ništa ne može spriječiti najbolje prijatelje – da pronađu Tajanstveni otok i vrate se kući s Đibijem.

  Nagrade i festivali

  Berlinale 2018. – službena selekcija – "Generation Kplus" film otvaranja

  Dvorana Müller
  23.5. Srijeda, 17:15
  26.5. Subota, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Ayla (7. Tjedan turskog filma (svečano otvaranje))

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Can Ulkay
  Scenarist: Yiğit Güralp
  Producent: Mustafa Uslu
  Direktor fotografije: Jean-Paul Seresin
  Glazba: Fahir Atakoğlu
  Glumci: Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu, Kyung-jin Lee, Kim Seol, Ali Atay, Damla Sönmez, Murat Yıldırım

  Zemlja: Turska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 124'

  Sinopsis

  Godine 1950., u jeku Korejskog rata, narednik Süleyman sretne napola smrznutu djevojčicu bez roditelja i bez pomoći na vidiku. Süleyman riskira svoj život kako bi je spasio potajice je odvodeći u vojnu bazu. Daje joj ime Ayla te oni s vremenom postaju pravi prijatelji. Završetkom rata Süleymanova se brigada mora vratiti kući, a on poduzima sve što je u njegovoj moći kako bi Aylu poveo sa sobom. Međutim, to mu ne uspijeva i primoran je teška srca rastati se od nje. Hoće li se oni ikada više sresti?

  Životopis redatelja

  Can Ulkay rođen je 1964. godine u Istanbulu. Diplomirao je na Odsjeku za film i televiziju Fakulteta lijepih umjetnosti Sveučilišta Marmara. Od 1985. do 1994. godine radio je na Turskoj radioteleviziji. Od 1994. godine nadalje radio je na brojnim reklamnim spotovima poznatih brandova i tvrki kao što su Coca-Cola, Turkish Airlines, P&G itd. Godine 2015. režirao je film 'Djeca Sarıkamışa' / 'Sarıkamış çocukları'. Njegov drugi dugometražni film 'Ayla' bio je kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  23.5. Srijeda, 19:00

 • Sylvain Lazarus: Povodom Maja 1968: o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti (11. Subversive Festival)

  19:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Sylvain Lazarus (1943.) francuski je mislioc politike i politički militant. Predaje na Sveučilištu Pariz VIII. Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, bio je osnivačem i članom niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (L'Union des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske -- 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima «bez papira» u organizacijama poput «Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta» (Rassemblement des Collectifs d'ouvriers sans papiers des foyers). Svojevrsnu sintezu njegovog političkog i teorijskog rada, pogotovo dugogodišnje refleksije na mogućnosti organizirane forme emancipatorne politike koja suštinski prekida sa svim oblicima reprezentacije, nalazimo u djelima Antropologija imena (Anthropologie du nom, Pariz: Seuil, 1996. / srpski prijevod u izdanju kuda.org, 2013.), te, kasnije, Inteligencija politike (L’intelligence da la politique, Pariz: Al Dante, 2013). «Politika sa stanovišta ljudi», što znači i politika ne samo izvan institucija parlamentarizma, već izvan svih klasičnih oblika predstavničke organizacije, poput partija, za Lazarusa je ona koja se ne oblikuje kroz reprezentativni odnos spram društvenih entiteta, kao što su klase, već se javlja i okuplja oko tranzitornih imenovanja, uvijek singularno postavljenih «odozdo» spram datih situacija i njihovih zahtjeva. Predavanje francuskog antropologa i sociologa Sylvaina Lazarusa moderirat će Ozren Pupovac a odvijat će se uz simultano prevođenje.  Suorganizatori predavanja su Francuski institut u Zagrebu i Human Rights Film Festival. 

  11. Subversive Festival

  Na sve programe Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

  Dvorana Müller
  23.5. Srijeda, 19:00

 • Dvostruki ljubavnik 15

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: François Ozon
  Scenarist: François Ozon, Philippe Piazzo, Joyce Carol Oates (prema romanu 'Život blizanaca')
  Producent: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
  Produkcijska kuća: Mandarin Films, FOZ, Mars Films
  Direktor fotografije: Manuel Dacosse
  Montaža: Laure Gardette
  Glazba: Philippe Rombi
  Glumci: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 107'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2018.

  Sinopsis

  Chloe je mlada, krhka žena koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula. Nakon nekoliko mjeseci veze, njih dvoje započnu živjeti zajedno, ali Chloe uskoro otkriva da joj njezin ljubavnik cijelo vrijeme skriva dio svog pravog identiteta...

  Nagrade i festivali

  Međunarodni filmski festival u Cannesu 2017. - nominacija za Zlatnu palmu

  Životopis redatelja

  François Ozon, rođen 1967., francuski je filmski redatelj i scenarist. Međunarodnu prepoznatljivost stekao je filmovima '8 žena' ('8 femmes', 2002.) i 'Bazen' ('Swimming Pool', 2003.). Ozon je jedan od najistaknutijih francuskih redatelja srednje generacije.

  Velika dvorana
  22.5. Utorak, 18:30

  Dvorana Müller
  23.5. Srijeda, 21:15
  24.5. Četvrtak, 19:15
  25.5. Petak, 19:15
  26.5. Subota, 20:50
  27.5. Nedjelja, 19:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno