EN HR
 • Bez naslova

  19:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Michael Glawogger, Monika Willi
  Scenarist: Michael Glawogger, Monika Willi, Attila Boa
  Produkcijska kuća: Lotus Film, ORF Film/Fernseh-Abkommen
  Direktor fotografije: Attila Boa
  Montaža: Monika Willi

  Zemlja: Austrija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 105'

  Sinopsis

  Prve riječi koje čujemo u Bez naslova one su pokojnog Michaela Glawoggera. Tri godine nakon tragične smrti od malarije, Glawogger nudi ključ za njegovo razumijevanje filmske umjetnosti: “Najljepši film kojeg bih mogao zamisliti” kaže on, “onaj je koji nikada ne bi stao.”

  Napori njegove dugogodišnjeg montažerke Monike Willi da na temelju Glawoggerovih bilješki o proizvodnji i dugogodišnjeg suradničkog razumijevanja završi Bez naslova može, u svjetlu ove izjave, izgledati paradoksalno. Ali i dosljedno. Glawoggerovim riječima, projekt koji je započeo  film je “bez teme”, “bez naslova” – zapravo… film “ni o čemu”. Drugi glas koji čujemo u filmu je onaj Fione Shaw, koja naglas čita Glawoggerove bilješke i Monikine riječi u trećem licu. (posveta Markerovom Sans Soleilu možda?)

  Što je točno Bez naslova, onda? Sastavljen u cijelosti od sirovih snimki redatelja i snimatelja Attile Boe, tijekom dvogodišnjeg raspona u desetak zemalja, film je po formi kompendij. Poznavajući Glawoggerov opus, više od 20 godina djelovanja u filmskoj produkciji, ovaj konceptualni pristup bio je – inicijalno – vjerojatno manje od prijedloga teme, već više strateški manevar kako bi se izbjegla ikakva tema. Unatoč tome što ne postoji opća tema, pojavljuju se motivi. Tjelesnost i kompeticija su jedna: u Dakaru, momčad hrvača natječe se na plaži; negdje drugdje, manje stručan oblik borbe se događa kada je mladić neprijateljskim razlozima pretučen od strane mještana dok sugrađani promatraju. Putovanje je drugi: Tuarezi na pustinjskom vlaku, čovjek na pretovarenom magarcu, dječak na skejtu. Životinje su treći: prašnjavi otvoreni trg ispunjen magarcima, nježni zagrljaj na granici petinga muškarca s velikim crnim psom. Bez naslova tako, na kraju, ostaje odiseja koji poziva na iskustvo rijetko promatranih aspekata ljudskog ponašanja i istinska posveta velikom redatelju.

  Nagrade i festivali

  službena selekcija Berlin Film Festival 2017.; službena selekcija CPH:DOX 2017.; službena selekcija Karlovy Vary Film Festival 2017.; službena selekcija London Film Festival 2017.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  18.6. Utorak, 19:00

 • Faca s plaže 15

  21:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Harmony Korine
  Scenarist: Harmony Korine
  Producent: Charles-Marie Anthonioz, Mourad Belkeddar, Steve Golin, John Lesher, Nicolas Lhermitte
  Direktor fotografije: Benoît Debie
  Glazba: John Debney
  Glumci: Matthew McConaughey, Jonah Hill, Isla Fischer, Zac Efron, Martin Lawrence

  Zemlja: SAD
  Godina: 2019.
  Trajanje: 95'

  Sinopsis

  Pisac poezije Moondog, kojeg tumači Matthew McConaughey, živi hedonističkim i pseudo-nomadskim stilom života na Floridi dok polako pokušava napisati novu knjigu. Istovremeno, on uživa u životu lokalne legende premda većina smatra da su dani slave davno iza njega. Njegove eskapade financira njegova bogata supruga Minnie, premda mu to ne odobravaju ni kćerka Heather niti njegov agent Lewis. Moondog učestalo flerta s drugim ženama koje upoznaje tijekom svojeg putovanja, dok se Minnie nalazi u strastvenoj aferi s Moondogovim prijateljem i pjevačem Lingeriejem. 

  Životopis redatelja

  Harmony Korine američki je scenarist i redatelj. Sa samo devetnaest godina napisao je scenarij za kultni film 'Kids'. U filmovima angažira mješavinu poznatih glumaca, ali i stvarnih stanovnika kako bi izgledali autentičnije. Režirao je filmove 'Mr. Lonely', 'Spring Breakers' i 'Gummo'.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  18.6. Utorak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno