EN HR
 • 15. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 19.11.

  Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.


  U Zagreb stiže više od 100 gostiju sa svih strana svijeta, a među njima su neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

  Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

  U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

  U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film 'Bez ljubavi' u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove 'Povratak' i 'Izgnanstvo'.

  Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

  Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola.

  Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja velikih švedskih filmaša, od Roya Anderssona do Ingmara Bergmana; dok Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske). 

  Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Film neposluha provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

  Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr 

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 19.11.

  Dvorana Müller
  13.11. - 19.11.

 • Soba 213

  12:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Emelie Lindblom
  Scenarist: Martin Jern, Emil Larsson
  Producent: Martin Jern, Emil Larsson
  Produkcijska kuća: Dansk Skalle
  Direktor fotografije: Emil Klang
  Montaža: Margareta Lagerqvist
  Glumci: Wilma Lundgren, Ella Fogelström, Elena Hovsepyan, Pascal Andersson, Filip Laj, Arman Fanni, Felicia Klang, Kasper Lund, Ian Strömberg, Anki Lidén

  Zemlja: Švedska, Njemačka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 75'

  Sinopsis

  12-godišnje Elvira, Bea i Meja stižu u ljetni kamp za praznike. Zbog nenadane poplave smještene su u sobu 213 u kojoj nitko nije bio već 60 godina. Uskoro se počnu događati neobjašnjive stvari: predmeti počnu nestajati, a tu je i tajanstveno pismo. Djevojke počnu sumnjati jedna na drugu, a onda se kampom proširi priča o duhu djevojčice koja noću luta hodnicima i zemljištem. Unatoč strahu, njihovu pažnju privući će i dječaci iz kampa prema kojima će početi gajiti simpatije. Ovaj jezoviti horor za mlade temeljen je na nagrađivanom bestseleru švedske autorice Ingelin Angerborn. Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu – TIFF Kids.

  Nagrade i festivali

  TIFF Kids International Film Festival 2017; Göteborg Film Festival 2017; Kristiansand International Children's Film Festival 2017 – Children's Film Prize; Sarajevo Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Emelie Lindblom švedska je scenaristica i redateljica. Diplomirala je režiju na Sveučilištu u Göteborgu 2011. 'Soba 213' njezin je prvi dugometražni film.

  Velika dvorana
  17.11. Petak, 12:00

 • Lov na muhe

  16:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Izer Alin
  Scenarist: Izer Alin
  Producent: Khalid Maimouni
  Produkcijska kuća: The End
  Direktor fotografije: Nils Eilif Bremdal
  Montaža: Izer Aliu
  Glumci: Burhan Amiti, Miraxh Ameti, Hadis Aliov, Besar Amiti

  Zemlja: Norveška, Makedonija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 119'

  Sinopsis

  Satirična drama o usponu i padu diktature smještena u prostor jedne učionice. Prvi je dan škole i upravo su završili lokalni izbori. Idealističnog učitelja Ghanija dočekuje vijest da je ostao bez posla jer nije glasao i time izrazio pripadnost pobjedničkoj stranci. Politički i etnički sukobi odražavaju se i u problematičnim odnosima među samim učenicima koji oponašaju stavove svojih roditelja. U očajničkom pokušaju da zadrži radno mjesto, Ghani učenike zaključava u učionicu kako bi ih prisilio da riješe sukob između svoja dva sela. Buran, tenzijama ispunjen dan koji slijedi prisilit će Ghanija da bira između vlastite egzistencije i osobnih uvjerenja. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

  Nagrade i festivali

  Toronto International Film Festival 2016; Göteborg Film Festival 2017; Tromsø International Film Festival 2017 – Norwegian Peace Film Award

  Životopis redatelja

  Izer Alin rođen je 1982. godine u Makedoniji, a trenutačno živi u Norveškoj. Diplomirao je na NFS-u (Norwegian Film School) s filmom 'Čuvar planine' ('Å vokte fjellet') koji je osvojio brojna međunarodna priznanja, uključujući i nominaciju za studentskog Oscara. 'Lov na muhe' njegov je prvi dugometražni film.

  Velika dvorana
  17.11. Petak, 16:00

 • S balkona

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Ole Giæver
  Scenarist: Ole Giæver
  Producent: Maria Ekerhovd
  Produkcijska kuća: Mer Film
  Direktor fotografije: Øystein Mamen
  Montaža: Frida Eggum Michaelsen
  Glumci: Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem

  Zemlja: Norveška
  Godina: 2016.
  Trajanje: 86'

  Sinopsis

  Pratimo godinu dana u životu norveškog redatelja Olea i njegove obitelji. Ovaj šarmantni i humoristični uradak, mješavina je intimnih videozapisa, fotografija i dokumentarnih snimki. Dok oblikuje svoja promišljanja u kinematografski kolaž, Giæver nas oduševljava znatiželjom prema svijetu i osobitim pogledom na vlastiti život. Film je prikazan u programu Panorama Berlinalea, gdje je osvojio nagradu Europa Cinema Label.

  Film prikazujemo u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split.

  Životopis redatelja

  Ole Giæver rođen je 1977. u Tromsøu u Norveškoj. Studirao je na Nordlandskoj školi za umjetnost i film u Norveškoj, te na Fakultetu za umjetnost, primijenjenu umjetnost i dizajn Konstfack u Stockholmu. Njegov dugometražni prvijenac 'Fjellet', a zatim i 'Van sebe', prikazani su na Berlinaleu (Panorama) gdje je potonji osvojio nagradu Europa Cinemas Label.

  Dvorana Müller
  17.11. Petak, 18:00
  20.11. Ponedjeljak, 21:00
  21.11. Utorak, 19:30
  22.11. Srijeda, 21:00
  23.11. Četvrtak, 17:15
  24.11. Petak, 21:15
  27.11. Ponedjeljak, 17:15
  28.11. Utorak, 21:15

  Kupi ulaznice

 • Nestanak

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ali Asgari
  Scenarist: Farnoosh Samadi, Ali Asgari
  Producent: Pouria Heidary Oureh, Ali Sadraei
  Produkcijska kuća: Three Gardens Film, Taat Productions
  Direktor fotografije: Ashkan Ashkani
  Montaža: Ehsan Vaseghi
  Glumci: Sadaf Asgari, Amir Reza Ranjbaran, Nafiseh Zare, Sahar Sotoodeh, Mohamad Heidari

  Zemlja: Iran, Katar
  Godina: 2017.
  Trajanje: 88'

  Sinopsis

  Hladna zimska noć u Teheranu. Mladi ljubavni par ima jedan ozbiljan problem, i samo nekoliko sati da ga riješi. Obilaze bolnicu za bolnicom, no svi odbijaju primiti djevojku kojoj je prijeko potrebna medicinska pomoć. Bojažljiva Sara odbija otkriti detalje o svojoj ozljedi i osobne podatke kako bi liječnici kontaktirali njezine roditelje za odobrenje hitnog zahvata. Putovanje mračnim ulicama velikog grada stavlja na kušnju njihov odnos i povjerenje. Zaglavljeni između konzervativnih vrijednosti i suvremenih želja, par će se morati suočiti s nesigurnom budućnošću i tragičnim posljedicama mladenačke naivnosti. Jutarnje sunce dočekat će ih otriježnjene i zauvijek promijenjene. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu.

  Nagrade i festivali

  Venice International Film Festival 2017 – Horizons Competition; Toronto International Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Ali Asgari rođen je u Teheranu. Njegov kratki film 'Više od dva sata' ('Bishtar az do Saat'' i 'Tišina' ('Il silenzio', kor. Farnoosh Samadi), natjecali su se za Zlatnu palmu za kratki film u Cannesu. Filmovi mu se prikazuju na festivalima poput Venecije, Sundancea i londonskog BFI-ja. 'Nestanak' je njegov dugometražni prvijenac.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  17.11. Petak, 19:00

 • Ispod mosta, među stijenama

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Pavle Simonović
  Scenarist: Stefan Bošković, Sehad Čekić
  Producent: Sehad Čekić
  Produkcijska kuća: Cut-Up
  Direktor fotografije: Dušan Grubin
  Montaža: Hrvoje Mršić
  Glumci: Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Mišo Obradović, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Radmila Škuletić

  Zemlja: Crna Gora
  Godina: 2016.
  Trajanje: 80'

  Sinopsis

  Pod mostom u centru Podgorice pronađeno je truplo istaknutog člana zločinačke organizacije. Slučaj zapada inspektora Salu i njegovog partnera Ratimira. Trenutak ne može biti gori za Salu koji se bori s čitavim nizom vlastitih tegoba. U posljednje mu se vrijeme događaju izljevi bijesa, a ni mediji ga nisu zaobišli. Problemi s kreditom, vezom koja se raspada i kompliciranim slučajem kojem nikako ne uspijeva uhvatiti nit pretvaraju se u košmarni vrtlog unutar kojeg Salo pokušava zadržati prisebnost. Dok s Ratimirom obilazi grad i sklapa slagalicu zločina koji je uzbudio Podgoricu, iznenadan poziv mijenja pravila igre. Ovaj urbani triler osvojio je nagradu FEDEORA i Posebno priznanje žirija na Filmskom festivalu Herceg Novi.

  Nagrade i festivali

  Herceg Novi – Montenegro Film Festival 2016 – Jury Special Mention, FEDEORA Award

  Životopis redatelja

  Pavle Simonović rođen je 1987. u Podgorici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Kao asistent režije radio je na brojnim projektima, među kojima su i 'Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa' (Nikola Vukčević, 2014.) i 'Život je truba' (Antonio Nuić, 2015.). 'Ispod mosta', među stijenama njegovo je prvo dugometražno ostvarenje.

  Dvorana Müller
  17.11. Petak, 20:00

 • Sezona lova

  21:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Natalia Garagiola
  Scenarist: Natalia Garagiola
  Producent: Santiago Gallelli, Matías Roveda, Benjamin Domenech, Gonzalo Tobal, Mynette Louie, Jonas Katzenstein, Maximilian Leo, Catharina Schreckenberg, Philippe Avril
  Produkcijska kuća: Rei Cine, Gamechanger Films, Augenschein Filmproduktion, Les Films de l’Étranger
  Direktor fotografije: Fernando Lockett
  Montaža: Gonzalo Tobal
  Glumci: Lautaro Bettoni, Germán Palacios, Boy Olmi, Rita Pauls

  Zemlja: Argentina, SAD, Francuska, Njemačka, Katar
  Godina: 2017.
  Trajanje: 105'

  Sinopsis

  Ernesto je cijenjeni lovački vodič u Patagoniji gdje živi sa svojom novom obitelji. Nakon smrti bivše supruge prisiljen je k sebi primiti sina kojeg nije vidio više od deset godina. Nahuel je problematičan i temperamentan srednjoškolac koji se s tugom zbog majčine smrti nosi nasilnim izljevima gnjeva, zbog čega ga izbacuju iz škole. U patagonijskoj divljini, otac se trudi ukrotiti sinovu eksplozivnu narav, zacijeliti njihov odnos i podučiti ga poštovanju prema ljudima i prirodi. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom tjednu kritike Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio Nagradu publike.

  Nagrade i festivali

  Venice Internatioonal Film Festival 2017 – International Critics’ Week – SIAE Audience Award; San Sebastián International Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Natalia Garagiola scenaristica je i redateljica. Njezin kratki film Kobile i papige (Yeguas y Cotorras) iz 2012. premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu. Najnoviji kratki film Nedjeljom (Sundays) iz 2014. premijeru je imao na 15 dana autora u sekciji Nordic Factory. Sezona lova njezin je dugometražni prvijenac.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  17.11. Petak, 21:30

 • FMFS: U mojim godinama još skrivam da pušim

  22:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Rayhana Obermeyer
  Scenarist: Rayhana Obermeyer
  Producent: Michele Ray-Gavras
  Produkcijska kuća: KG Productions, Blonde Audiovisual Productions, Battam Films
  Direktor fotografije: Olympia Mytilinaiou, Mohamed Tayeb-Laggoune
  Montaža: Rayhana Obermeyer
  Glumci: Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Nadia Kaci, Nassima Benchicou, Sarah Layssac

  Zemlja: Francuska, Grčka, Alžir
  Godina: 2016.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Vrata tradicionalne muslimanske kupelji, hamama, otvorena su ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Običan je dan u hamamu u kojem radi Fatima. Daleko od pogleda muškaraca još se jednom okuplja raznolika skupina žena. Kada se na vratima pojavi neočekivani posjetitelj, Fatimina rutina ozbiljno je narušena.

  Životopis redatelja

  Rayhana Obermeyer rođena je u Alžiru, živi i radi u Francuskoj. Studirala je na Alžirskom nacionalnom institutu za likovne umjetnosti, a zatim na Alžirskom nacionalnom institutu za dramsku i koreografsku umjetnost. Nagrađivana je na raznim alžirskim festivalima. U mojim godinama još skrivam da pušim prva joj je drama na francuskom.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Festivali pod reflektorom - Festival mediteranskog filma Split

  Dvorana Müller
  17.11. Petak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno