EN HR
 • 15. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 19.11.

  Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.


  U Zagreb stiže više od 100 gostiju sa svih strana svijeta, a među njima su neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

  Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

  U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

  U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film 'Bez ljubavi' u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove 'Povratak' i 'Izgnanstvo'.

  Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

  Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola.

  Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja velikih švedskih filmaša, od Roya Anderssona do Ingmara Bergmana; dok Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske). 

  Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Film neposluha provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

  Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr 

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 19.11.

  Dvorana Müller
  13.11. - 19.11.

 • Moja sestra mršavica

  12:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Sanna Lenken
  Scenarist: Sanna Lenken
  Producent: Annika Rogell
  Produkcijska kuća: ARTE, Film Väst, Fortune Cookie Filproduktion
  Direktor fotografije: Moritz Schultheiß
  Montaža: Hanna Lejonqvis
  Glumci: Rebecka Josephson, Amy Deasismont, Henrik Norlén, Annika Hallin

  Zemlja: Švedska, Njemačka
  Godina: 2015.
  Trajanje: 95 minuta
  Uzrast: 12+
  Početak prikazivanja: 19.1.2017.

  Sinopsis

  Stella se nalazi na pragu svijeta adolescencije. Kao i većini mlađih sestara diljem svijeta, starija sestra joj je jedan od najvećih uzora. Međutim, Stellina sestra skriva veliku tajnu koja će polako uzdrmati čitavu obitelj: ona, naime, skriva da boluje od poremećaja u prehrani. Moja sestra mršavica topla je i duboka priča o odrastanju, nesigurnostima, ali i o ljubomori, povjerenju, ljubavi i izdaji.

  Nagrade i festivali

  Berlinale 2015 – Kristalni medvjed za najbolji film programa Generation Kplus
  European Film Awards 2015 – nominacija za nagradu mlade publike

  Životopis redatelja

  Sanna Lenken švedska je redateljica i scenaristica. Moja sestra mršavica njezin je prvi dugometražni film, a temom poremećaja u prehrani bavila se i u svom nagrađivanom kratkometražnom filmu Ručajući (orig. Eating Lunch) iz 2013., koji je bio nominiran za nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu iste godine.

  Iz kritika

  Duhovit i suosjećajan.
  Mark Kermode, The Observer

  Iskren i očaravajuć.
  Trevor Johnston, TimeOut

  Velika dvorana
  16.11. Četvrtak, 12:00

 • Vincent

  16:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Christophe Van Rompaey
  Scenarist: Jean-Claude van Rijckeghem
  Producent: Dries Phlypo, Emmanuel Giraud, Aurélie Bordier, Jean-Claude van Rijckeghem, Pierre Vinour
  Produkcijska kuća: A Private View, Les Films de la Croisade, Les Enragés
  Direktor fotografije: David Williamson
  Montaža: Alain Dessauvage
  Glumci: Spencer Bogaert, Alexandra Lamy, Barbara Sarafian, Geert van Rampelberg, Frédéric Epaud, Emma Reynaert, Kimke Desart

  Zemlja: Belgija, Francuska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 121'

  Sinopsis

  Humoristična drama o mladom Vincentu, 17-godišnjem suicidalnom ekologu koji izluđuje svoju obitelj nastojanjima da smanji njihov utjecaj na okoliš. Sili ih da prijeđu vegetarijansku prehranu, odbija koristiti grijanje u kući i pridružuje se opskurnim aktivističkim skupinama. Kada im u posjet dođe Vincentova teta Nikki koja je uvjerena da je dječakova opsesija povezana s pretjerano brižnom majkom, on je na prevaru nagovori da ga odvede sa sobom u Francusku. Zajedno kreću na ludo putovanje tijekom kojeg će se dvojac suočiti s nizom problema i putem se bolje upoznati. Vincent će otkriti da njegova vesela teta ipak nije sretna kako se na prvi pogled čini, a Nikki će shvatiti da s Vincentom i nije tako lako izaći na kraj.

  Nagrade i festivali

  Locarno Film Festival 2016; BUFF International Film Festival 2017; Sofia International Film Festival 2017; Pula Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Christophe Van Rompaey rođen je 1970. godine. Redateljski zanat izbrusio je na kratkim filmovima i humorističnim serijama. Njegov debitantski dugometražni film 'Moskva, Belgija' ('Aanrijding in Moscou') osvojio je tri nagrade na Tjednu kritike u Cannesu 2008. godine, nakon čega je nastavio uspješan festivalski niz, pobravši pohvale kritike.

  Velika dvorana
  16.11. Četvrtak, 16:00

 • Zimska braća

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Hlynur Pálmason
  Scenarist: Hlynur Pálmason
  Producent: Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Hlynur Pálmason, Anton Máni Svansson
  Produkcijska kuća: Masterplan Pictures ApS, Join Motion Pictures
  Direktor fotografije: Maria Von Hausswolff
  Montaža: Julius Krebs Damsbo
  Glumci: Elliott Crosset Hove, Simon Sears, Victoria Carmen Sonne, Peter Plaugborg, Lars Mikkelsen

  Zemlja: Danska, Island
  Godina: 2017.
  Trajanje: 94'

  Sinopsis

  Atmosferična pripovijest o dva brata smještena u smrznuti zimski krajolik rudarske zajednice. Emil je autsajder, čudak kojeg sumještani tek nevoljko prihvaćaju zbog društvenijeg i zgodnijeg brata Johana. U slobodno vrijeme proizvodi ilegalnu rakiju od ukradenih tvorničkih kemikalija i žudi za osjećajem strasti i pripadanja. Kada jednom radniku pozli, Emil i njegova rakija glavni su sumnjivci. A tu je i Johanova izdaja. Mlada Anna u koju je Emil zaljubljen odabrala je njegovog brata. Okružen sablasnom, gotovo apokaliptičnom atmosferom industrijskog pejzaža ispunjenog zaglušujućim zvukovima tvornice i rudnika, Emil postupno gubi kontrolu. Nasilje je neizbježno. Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca i nagradu Europa Cinemas Label.

  Nagrade i festivali

  Locarno International Film Festival 2017 – najbolji glumac, nagrada Europa Cinemas Label, Junior Jury Award, Ecumenical Jury Special Mention
  Toronto International Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Hlynur Pálmason rođen je 1984. na Islandu. Studirao je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole). Režirao je nekoliko kratkih filmova. Njegov najnoviji kratki film, 'Sedam brodova' ('Seven Boats') iz 2014., premijerno je prikazan u Torontu. 'Zimska braća' njegov je dugometražni prvijenac.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  16.11. Četvrtak, 19:00

 • Fokus: Crna Gora - izbor kratkometražnih filmova 2

  20:30, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 74'

  Sinopsis

  Važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom Fokus: Crna Gora. Istovremeno s osnivanjem Filmskog centra filmovi neke nove generacije crnogorskih autora uvršteni su u programe prestižnih europskih festivala što pokazuje da se u susjednoj državi stvara nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu!

   

   

  Dvorana Müller
  16.11. Četvrtak, 20:30

 • Ciambra

  21:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Jonas Carpignano
  Scenarist: Jonas Carpignano
  Producent: Jon Coplon, Paolo Carpignano, Ryan Zacarias, Gwyn Sannia, Rodrigo Teixeira, Marc Schmidheiny, Cristoph Daniel, Carole Scotta, Julie Billy, Tomas Eskilsson, Sean Wheelan
  Produkcijska kuća: Stayblack Productions, RT Features, Sikelia Productions, Rai Cinema
  Direktor fotografije: Tim Curtin
  Montaža: Alfonso Gonçalves
  Glumci: Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, Damiano Amato

  Zemlja: Italija, SAD, Francuska, Švedska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 120'

  Sinopsis

  Talijanski kandidat za Oscara. Slobodni nastavak Carpignanova prvog filma Mediterraneo prikazanog 2015. na ZFF-u u sklopu Dana LUX filma. Tinejdžer Pio Amato živi u A Ciambri, malenoj romskoj zajednici u Kalabriji. Sa svojih 14 godina, odavno je za sobom ostavio dane djetinje nevinosti. Pije, puši i jedan je od rijetkih koji se bez poteškoća kreću između različitih etničkih skupina u susjedstvu – lokalnih Talijana, afričkih imigranata i Roma, kojima i sam pripada. Pio posvuda slijedi starijeg brata Cosima, usvajajući pritom vještine potrebne da preživi na ulicama grada. Kada Cosimo nestane, Pio mora odlučiti je li doista spreman postati muškarcem. Pronicljiv uvid u jednu od marginaliziranih zajednica južne Italije. Iza filma stoji i Martin Scorsese kao njegov izvršni producent. U programu 15 dana autora u Cannesu osvojio nagradu Europa Cinemas Label.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival – Directors' Fortnight 2017 – Europa Cinemas Label Award; Bergen International Film Festival 2017 – Cinema Extraordinaire

  Životopis redatelja

  Jonas Carpignano rođen je 1984. godine. Živi u SAD-u i Italiji. Filmovi mu se prikazuju na renomiranim festivalima poput Cannesa, Venecije i na SXSW-u. Kratki film 'A Chjána' osvojio je nagradu Controcampo u Veneciji.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  16.11. Četvrtak, 21:30

 • Venecijanski filmski festival - Orrizonti

  22:00, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 74'

  Sinopsis

  Filmovi odabrani za ovogodišnju sekciju Orizzonti čine samo polovinu filmova prikazanih u službenoj konkurenciji 74. Venecijanskog filmskog festivala. Cilj je programa ponuditi sažeti pregled mnoštva kratkih filmova koji se prikazuju na svakom izdanju Mostre. Za Zagreb Film Festival selektor Enrico Vannucci odabrao je pet filmova: Bit će bolje redateljice Céline Devaux dobitnik je Lava za kratki film u programu Orizzonti i venecijanski kandidat za Europsku filmsku nagradu; Aria redateljice Myrsini Aristidou priča je o odrastanju snimljena u Scorseseovom stilu; Mon amour, mon ami Adriana Valerija dirljiv je dokumentarac o dvjema usamljenim dušama; Astrometal redatelja Efthimisa Kosemunda Sanidisa psihodelični je trip kroz jednu vrelu noć u Grčkoj; Smrt tonskog majstora Sorayosa Prapapana politička je komedija i satira smještena u suvremeni Tajland.

  Dvorana Müller
  16.11. Četvrtak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno