EN HR
 • Kenneth Haar (Corporate Europe Observatory): EU ekonomski governance i njegove kontroverze

  14:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  EU ekonomski governance i njegove kontroverze – kako EU pravila nameću mjere fiskalne štednje i dovode do napada na socijalna prava. Cilj ovog predavanja je upoznavanje zainteresirane publike s temom EU ekonomskog governancea i njegovih efekata na EU te zemlje (potencijalne) kandidatkinje za EU.

  Kenneth Haar je istraživač i aktivist koji radi za Corporate Europe Observatory. Njegove glavne teme od interesa su: moć lobija, ekonomski governance/eurokriza, financijska industrija i trgovinska politika.

  Predavanje moderira Vladimir Cvijanović.

  Dvorana Müller
  16.5. Utorak, 14:00

 • Joachim Becker (Corporate Europe Observatory): Utjecaj EU ekonomskog governancea na jugoistočnu Europu

  15:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  EU ekonomski governance ima ogroman utjecaj na javne politike u EU, ali i u zemljama (potencijalnim) kandidatkinjama za EU. Govorit ćemo o prednostima I nedostacima trenutnog EU ekonomskog governancea, koji snažno preferira fiskalnu konsolidaciju, a zanemaruje njene potencijalno štetne efekte. Primjetno je nerazumijevanje EU ekonomskog goveranancea u zemljama jugoistočne Europe, pa aktivisti iz civilnog društva I članovi političkih stranaka ne mogu dobro razumjeti njegov utjecaj, niti pak pravovremeno reagirati na mjere svoje izvršne vlasti. S ovom radionicom bismo željeli dati uvod u navedenu problematiku te prodiskutirati njene najvažnije implikacije.

  Joachim Becker je profesor ekonomije te zamjenik pročelnika Instituta za međunarodnu ekonomiju i razvoj na Vienna University of Economics and Business. Njegovi glavni istraživački interesi uključuju južnu Europu i razvojnu ekonomiju.

  Nakon predavanja održat će se prezentacije aktivista iz jugoistočne Europe:  Ajda Pistotnik (Enabanda): Utjecaj EU ekonomskog governancea na javne politike u Sloveniji; Žarko Šunderić (Center for Social Policy): Kako EU ekonomski governance utječe na socijalnu politiku u Srbiji?

  Radionicu moderira Vladimir Cvijanović. 

  Dvorana Müller
  16.5. Utorak, 15:00

 • Okrugli stol (Corporate Europe Observatory) Međunarodni investicijski sporazumi: oružje slamanja lokalnog otpora

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Sudjeluju: Pia Eberhardt (Corporate Europe Observatory), Lucile Falgueyrac (Seattle to Brussels), Stephanie Roth (kampanja Roșia Montană), Vladimir Cvijanović (nezavisni istraživač)

  Cilj ovog okruglog stola je pokazati aktivistima na Balkanu kako lokalni otpor velikim projektima (rudarskim, naftnim, plinskim, itd.) može ozbiljno biti potkopan investicijskim politikama. Poslužit ćemo se primjerom Rosia Montană iz Rumunjske. U kratkim crtama ćemo predstaviti TTIP I CETA sporazume te objasniti logiku EU trgovinskih sporazuma. Pritom nas zanima kako oni mogu biti korišteni protiv demokracije na lokalnom nivou.

  Dvorana Müller
  16.5. Utorak, 17:00

 • Panel: Ekonomska kriza – 3 alternativna pogleda

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  U panelu sudjeluju Joachim Becker, Zoltán Pogátsa i Costas Lapavitsas, a moderira Toni Prug. 

  Panel diskusija tematski je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu, sudionici će kritički raspraviti tri sukobljena pogleda na krizu i na taj način pokušati dati odgovor na pitanje je li kriza iza nas. Prvi pogled, tzv. neoklasični, tvrdi da je kriza iza nas i da je ispred nas razdoblje ekonomske aktivnosti koje se kolokvijalno označavao kao „business-as-usual“ period. Drugi pogled je kejnzijanski i po njemu smo upali u razdoblje tzv. sekularne stagnacije koje je obilježeno niskim i fragilnim stopama ekonomskog rasta i zaposlenosti, dok prema trećem, marksističkom, pogledu kriza nije gotova. Uslijed smanjenja profitnih stopa, politike redistribucije postaju nedjelotvorne i zapravo ulazimo u još dublju krizu.

  Joachim Becker je profesor političke ekonomije na WU Vienna University of Economics and Business (Sveučilište ekonomije i poslovanja u Beču). Magisterij iz ekonomskih znanosti obranio je 1984., a doktorat iz politologije 1988. Njegovi istraživački interesi obuhvaćaju: ekonomski razvoj, školu regulacije, teoriju države te regionalne integracije i disintegracije. Zadnja dva istraživačka projekta, na kojima je surađivao, usko su vezana uz područje jugoistočne Europe i mediteranskog prstena. Analizirao je povezanosti direktnih stranih investicija i ekonomskog razvoja na primjeru zemalja zapadnog Balkana, te fenomen rasta bez istodobnog postizanja razvoja u mediteranskim zemljama u uvjetima europskih integracija, financijalizacije i financijske krize.

  Zoltán Pogátsa je profesor međunarodne političke ekonomije čiji su istraživački interesi usmjereni na ekonomski razvoj, javne politike, ekonomsku i političku analizu europskih integracija s posebnim osvrtom na centralnu Europu i Balkan. Nakon tri magisterija iz područja sociologije na Sveučilištu u Budimpešti, iz europskih studija na CEU Budimpešta, te politologije i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Westminister u Londonu, 2004. obranio je doktorsku disertaciju na Sveučilištu Sussex. Predaje na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta Zapadne Mađarske u Sopronu, na kojem je i voditelj poslijediplomskog studija iz međunarodne ekonomije i poslovanja. Kao gost predavač predavao je na različitim sveučilištima u Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji i Irskoj.

  Costas Lapavitsas (1961), grčki je marksistički ekonomist i profesor ekonomije na Sveučilištu u Londonu. Bio je izabrani parlamentarni zastupnik SYRIZA-e, koji je kasnije prešao u stranku Popularnog jedinstva. Studirao je na LSE-u (MA, 1982) i doktorirao na Birkbeck College-u Sveučilišta u Londonu (PhD, 1986). Njegov istraživački interes uključuje vezu između financija i ekonomskog razvoja, strukturu financijskih sistema te evoluciju i funkcioniranje japanskog financijskog sistema. Poznat je po svojoj kritici europske i grčke dužničke krize te same Europske unije. 2007. godine osnovao je RMF (Research on Money and Finance), međunarodnu mrežu političkih ekonomista s fokusom na evoluciju suvremenog kapitalizma. Uz to, kolumnist je za britanski The Guardian. Neki od njegovih radova su: Financialised Capitalism: Expansion and Crisis (2009), Social Foundations of Markets, Money and Credit (2003), Political Economy of Money and Finance (1999).

  Velika dvorana
  16.5. Utorak, 19:00

 • Adrienne Roberts: Rodno uvjetovana prekarnost privatizirane društvene reprodukcije: rodno uvjetovano siromaštvo i država

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Nastavljajući se na argumente iznesene u ranijoj knjizi, “Rodno uvjetovane države kazne i blagostanja” (Gendered States of Punishment and Welfare), u ovom izlaganju želim staviti u fokus jednu dimenziju države u neoliberalizmu o kojoj se malo istraživalo: ulogu koju država ima u primoravanju žena da se pridržavaju povijesno specifičnih rodnih normi u pogledu plaćenog i neplaćenog rada. Fokusirajući se primarno na anglo-američke zemlje, u ovom izlaganju želim skrenuti pažnju s promišljanja o neoliberalizmu kao ekonomskom projektu državne deregulacije, prema razmišljanju o svim načinima na koje se države pojačano oslanjaju na svoje sustave kaznenog pravosuđa, te sustave blagostanja s puno više penalizacijskih momenata, kako bi upravljale rodno uvjetovanim i rasiziranim formama siromaštva do kojih dolazi na valu pokušaja da se liberalizira tržišta i komodificira društvene servise.

  Adrienne Roberts je profesorica na Odsjeku za međunarodne studije Sveučilišta u Manchesteru. Bavi se feminističkom i međunarodnom političkom ekonomijom, financijalizacijom društvene reprodukcije i pitanjima duga. Doktorirala je 2010. godine na Sveučilištu York na temu “Upravljanje društvenom marginalnošću: prema feminističkoj političkoj ekonomiji siromaštva, zločina i kazne”. Jedno od njezinih polja istraživanja je i kritika političko-ekonomskog projekta “transnacionalni poslovni feminizam” koji koristi pitanje rodne ravnopravnosti kao korporativnu strategiju rasta i legitimiranje kapitalističkih odnosa dominacije i eksploatacije.

  Predavanje moderira Karolina Hrga

  Velika dvorana
  16.5. Utorak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno