EN HR
 • Kralj i ptica

  16:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Paul Grimault
  Scenarist: Hans Christian Andersen, Jacques Prévert, Paul Grimault
  Produkcijska kuća: Les Films Paul Grimault, Les Films Gibé, France 2 (FR2)
  Direktor fotografije: Gérard Soirant
  Montaža: Paul Grimault
  Glazba: Jacques Prévert (stihovi), Wojciech Kilar
  Glumci: Jean Martin, Pascal Mazzotti, Raymond Bussières

  Zemlja: Francuska
  Godina: 1980.
  Trajanje: 83'

  Sinopsis

  Jednog taštog kralja boje se svi njegovi podanici, i to s pravom, jer kralj je potpuno bezosjećajan i okrutan. Na šahovskoj ploči pomiče figure i time odlučuje o sudbini kraljevstva, jednim pokretom prsta. Slikar koji slika njegov portret mora jako paziti da ga dovoljno uljepša kako bi silnik bio zadovoljan, pa ipak će, kad slika bude gotova, završiti u rupi... Kralj je i strastveni lovac, iako metu pogađa samo slučajno. Od njegova je metka stradala i jedna ptica, pa se otac mora brinuti o četiri nejaka ptića, hraniti ih, pokrivati ih da im nije hladno i pjevati im uspavanke. Jednoga dana kralj se zaljubi u sliku lijepe pastirice. No pastirica voli mladog dimnjačara...

  Redatelj Paul Grimault osvojio je uglednu nagradu Louis Delluc, te je posvetio film Jacquesu Prévertu, koji je umro 1977., tri godine prije nego što je film završen. 'Kralj i ptica' umjetničko je djelo čija maštovitost podjednako osvaja dječju imaginaciju i fascinira odrasle. Ni poslije trideset godina nije izgubio nimalo od svoje magije, a oni koji su ga gledali kao djeca i u odrasloj ga dobi pamte kao jedan od naljepših crtanih filmova koji su ikada gledali. Treba istaknuti i glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert. 

   Cijena ulaznice za sve projekcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma je 20 kn. U organizaciji Kino mreže te u suradnji s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous / Festival Francuske u Hrvatskoj.

  Velika dvorana
  15.10. Nedjelja, 16:30

  Dvorana Müller
  16.10. Ponedjeljak, 17:00

 • Pat i Mat na filmu (A je to) (Kino Bibijada)

  17:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Marek Beneš
  Scenarist: Marek Beneš
  Producent: Tomáš Eiselt
  Produkcijska kuća: Patmat film
  Direktor fotografije: Jan Chvojka
  Montaža: Marek Beneš

  Zemlja: Češka
  Godina: 2016.
  Trajanje: 80 minuta
  Početak prikazivanja: rujan 2017.

  Sinopsis

  Otkad su 1976. Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek javnosti predstavili likove Pata i Mata ('A je to'), dvojica su nespretnih majstora postali dijelom televizijske povijesti, ne samo u rodnoj Čehoslovačkoj, već i u čitavom svijetu. Na 40 obljetnicu nastanka popularne animirane serije, Lubomírov sin Marek Beneš Pata i Mata preselio je na veliko platno, pružajući svim generacijama užitak u duhovitim slapstick momentima kultnih i svima poznatih likova.
  Iako se još nikad nisu predstavili na velikom platnu, sigurno je da to ovim velikim majstorima neće predstavljati problem. Na tavanu imaju kutiju punu filmova i projektor ispod stepenica pa će svojim obožavateljima rado prikazati svoje dogodovštine. No ne bi oni bili oni kad pritom ne bi upali u milijun neprilika. Ovaj put se suočavaju s podmuklim kaktusom i suhim drvetom te odlučuju “osvježiti” svoj dom originalnim građevinskim rješenjima. A budući da živimo u 21. stoljeću, u kojem se na sve strane propagira zdrav život, Pat i Mat pokušavaju biti fit i vježbaju na sobnom biciklu. Hoće li im sve to poći za rukom?

  Dvorana Müller
  15.10. Nedjelja, 17:00
  21.10. Subota, 17:10
  24.10. Utorak, 17:30
  29.10. Nedjelja, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Neparožderi

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Galina Miklínová
  Scenarist: Galina Miklínová
  Producent: Ondrej Trojan
  Produkcijska kuća: Total HelpArt T.H.A.
  Glazba: Filip Mísek
  Glumci: Goran Navojec, Ronald Žlabur, Žarko Potočnjak, Maja Posavec

  Zemlja: Češka, Slovačka, Hrvatska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 83'
  Uzrast: svi uzrasti

  Sinopsis

  Češko-slovačko-hrvatski animirani film o malenim stvorenjima koja žive svuda oko nas i odgovorna su za nestanak jedne čarape iz vašeg para – one neparne! Oni se hrane čarapama, ali nikad ne pojedu cijeli par, uvijek nam ostave jednu. Sudbine glavnih protagonista neparoždera i njihovog najvećeg neprijatelja, Profesora, spaja  priča glavnog lika, malog neparoždera Huga. Dani njegova djeda polako se bliže kraju i on mora prevladati strah i krenuti u potragu za svojim stricem. Odvažnost crpi iz onoga što je naučio od djeda – ljubav prema obitelji, pristojno ponašanje i Deset neparožderskih zapovjedi. Svoja načela neće iznevjeriti niti u kući svog strica mafijaša, iako ga to često dovodi u opasnost. Kada na kraju, teška srca, prekrši dva osnovna neparožderska pravila – „Nikad ne uzimaj cijeli par“ i „Drži se ljudi, ali se drži podalje od njih“, čini to samo zbog svoje nove obitelji. Animiranim junacima glasove daju poznati hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak. 

  Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije.

  Velika dvorana
  15.10. Nedjelja, 18:30

 • Prezir

  19:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Jean-Luc Godard
  Scenarist: Alberto Moravia, Jean-Luc Godard
  Producent: Georges de Beauregard, Carlo Ponti, Joseph E. Levine
  Produkcijska kuća: Rome Paris Films, Les Films Concordia, Compagnia Cinematografica Champion
  Direktor fotografije: Raoul Coutard
  Montaža: Agnès Guillemot, Lila Lakshmanan
  Glazba: Georges Delerue, Piero Piccioni
  Glumci: Brigitte Bardot, Jack Palance, Michel Piccoli, Fritz Lang

  Zemlja: Francuska, Italija
  Godina: 1963.
  Trajanje: 98'

  Sinopsis

  Ugledni njemački redatelj Fritz Lang (Fritz Lang osobno) na talijanskom otoku i mondenom ljetovalištu Capriju snima film o pustolovinama starogrčkog mitološkog junaka Odiseja. Međutim, snimanje filma prate nesuglasice između njega i američkog producenta Jeremyja Prokoscha (J. Palance). I dok Lang želi umjetničko ostvarenje lišeno podilaženja gledateljima, Prokosch nastoji realizirati komercijalno uspješan film za što širu publiku. Stoga angažira mladog scenarista Paula Javala (M. Piccoli) ne bi li prepravio postojeći scenarij. Paul na snimanje stiže sa svojom lijepom suprugom Camille (B. Bardot), nekadašnjom daktilografkinjom, koja pored svog nesigurnog muža žudi za istinskom prisnošću i bračnim zajedništvom. Kako bi se dodvorio beskrupuloznom Prokoschu i zadržao unosan angažman, Paul odluči pomoću Camille šarmirati neugodnog producenta...

  Cijena ulaznice za sve projekcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma je 20 kn. U organizaciji Kino mreže te u suradnji s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous / Festival Francuske u Hrvatskoj. 

  Dvorana Müller
  15.10. Nedjelja, 19:00

 • Anđeo Gospodnji 2

  20:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Jiří Strach
  Scenarist: Marek Epstein
  Producent: Sarka Cimbalova, Svatka Peschková
  Produkcijska kuća: Ceská Televize, Marlene Film
  Direktor fotografije: Martin Sec
  Glumci: Ivan Trojan, Jirí Dvorák, Vica Kerekes

  Zemlja: Češka
  Godina: 2016.
  Trajanje: 99'

  Sinopsis

  Jedan od najvećih recentnih čeških kino hitova, nastavak je popularne božićne bajke koja je prije desetak godina osvojila češku publiku. Anđeo Petronel (Ivan Trojan) i dalje radi na Rajskim vratima, ali misli da zaslužuje bolji posao. Vrag Uriáš (Jiří Dvořák) počinje ga nagovarati da otrgne jabuku sa Stabla spoznaje, tako će znati sve ono što zna i Bog i dobiti priznanje koje zaslužuje. Njihova svađa oko jabuke završi neslavno i ona padne na Zemlju. Nespretni anđeo i njegov prijatelj vrag moraju istog trena za njom kako bi je vratili tamo gdje pripada. No prije no što im to uspije, proći će kroz mnogobrojne pustolovine i poneku opasnu situaciju. Nakon niza ljudskih i nebeskih ispita, naši junaci otkrivaju da put do spoznaje vodi prije svega kroz samootkrivenje, snagu prijateljstva i ljubavi te sposobnost opraštanja.

  Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije.

  Velika dvorana
  15.10. Nedjelja, 20:30

 • Druga strana nade 12

  21:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Aki Kaurismäki
  Scenarist: Aki Kaurismäki
  Producent: Aki Kaurismäki
  Produkcijska kuća: Sputnik, Oy Bufo Ab, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
  Direktor fotografije: Timo Salminen
  Montaža: Samu Heikkilä
  Glumci: Kati Outinen, Ville Virtanen, Tommi Korpela

  Zemlja: Njemačka, Finska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 98'
  Početak prikazivanja: rujan 2017.

  Sinopsis

  Dvije priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu. Slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, tražio azil. U drugoj, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudbinu. Vucara se po podzemlju finskog glavnog grada, živi na ulicama, gdje susreće i sve oblike rasizma, ali i kul rokere i dobre prijatelje. Jednog dana Wikström pronađe Khaleda kako spava u mraku dvorištu iza njegova restorana. Daje mu krov nad glavom i posao. 'Njih dvojica u bendu', konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu - tipičnu za Akija Kaurismäkija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto.

  Nagrade i festivali

  Berlinale 2017. - Srebrni medvjed za najbolju režiju
  Vukovar Film Festival 2017.

  Životopis redatelja

  Aki Kaurismäki najpoznatiji je finski filmski redatelj. Njegovi su filmovi izuzetno kratki (rekao je da film nikada ne treba prijeći 90 minuta, a mnogi njegovi filmovi traju 70-ak), te su to ekscentrične parodije raznih žanrova (film ceste, film noir i rock mjuzikl), a nastanjuju ih pijani Finci te krase eklektični soundtrackovi temeljeni na rocku 50-ih prošlog stoljeća.

  Velika dvorana
  20.10. Petak, 19:00
  31.10. Utorak, 17:00

  Dvorana Müller
  15.10. Nedjelja, 21:00
  20.10. Petak, 19:00
  21.10. Subota, 21:10
  24.10. Utorak, 21:30
  30.10. Ponedjeljak, 16:45

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno