EN HR
 • Pretinci + #učitavanje_holokausta

  Sinopsis

  Pretinci, r. Daniella Koffler & Uli Seis,15'

  Mlada se Izraelka Netta želi preseliti u Berlin. Njezin otac, dijete roditelja koji su preživjeli Holokaust, užasnut je njezinom idejom da živi u zemlji u kojoj su ubijeni njezini pretci. Odbija s njom ponovno razgovarati ako ode. Motivirani osobno pričom Danielle Koffler, "Pretinci" su prva njemačko-izraelska produkcija u animaciji koja istražuje kolektivno sjećanje na Holokaust treće generacije te način na koji ono oblikuje obje strane na razne nepredvidive načine.

  #učitavanje_holokausta, r. Udi Nir, Sagi Bornstein, 75'

  #učitavanje_holokausta prvi je dokumentarac koji se temelji isključivo na postojećim materijalima YouTubea. Svake godine četvrtina svih izraelskih srednjoškolaca ukrcava se na školsko putovanje u Poljsku u znak sjećanja na holokaust. To je putovanje u Izraelu poznato kao „Put u Poljsku“. Od kraja 1980-ih, tradicionalno putovanje uključuje 100 tinejdžera, 4 koncentracijska logora, 3 masovne grobnice, 2 geta i 14 komemoracija u 8 dana, no činjenica da mnogi učenici učitavaju videozapise svog putovanja na YouTube novija je pojava.

 • Promocija e-knjige: Dnevnik Anne Frank

  Sinopsis

  Projekt portala www.lektire.skole.hr donosi djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obavezne školske lektire i koji do sada broji oko 400 knjiga te obilje multimedijskim sadržajem kao što su zvučni zapisi i video materijali. Projekt je nastao u realizaciji Bulaja naklade i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je da na web stranici budu dostupne sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire – ukupno oko tisuću naslova! Glavni urednik projekta je Zvonimir Bulaja.

  No, osim velikog broja djela projekt donosi i mnogo dodatnog sadržaja kao što su bilješke o piscu i djelu, razne napomene i objašnjenja, rječnici manje poznatih riječi, mnoge zanimljivosti, slikovni i zvučni zapisi te multimedijalni sadržaj. Svim učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima sadržaj je dostupan posve slobodno i besplatno. Sa svime nabrojenim portal eLektire jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih obrazovnih web stranica sličnog sadržaja na hrvatskom jeziku općenito i trenutno broji oko 160000 registriranih korisnika.

  Nakon promocije bit će prikazan dokumentarni film Bez azila: Neispričano poglavlje priče o Anni Frank u kojem se stavlja naglasak na događaje koji su prethodili samom Dnevniku Anne Frank i na borbu njezina oca i cijele obitelji kako bi dobili vize koje su ih mogle spasiti od progona.

 • Bez azila: Neispričano poglavlje priče o Anni Frank

  Info

  Redatelj: Paula Fouce
  Trajanje: 73'

  Sinopsis

  Dokumentarni film Bez azila: Neispričano poglavlje priče o Anni Frank  stavlja naglasak na događaje koji su prethodili samom Dnevniku Anne Frank i na borbu njezina oca i cijele obitelji kako bi dobili vize koje su ih mogle spasiti od progona.

 • Ljeto 44' - Izgubljena generacija

  Info

  Redatelj: Friedemann Fromm
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Naizgled posve običan dan u životu petorice 16-godišnjaka na javnom bazenu. Sunce prži,dječaci se prave važni i čeznutljivo zure u lijepe djevojke. No dok svi oni u vodi izgledaju i previše smireni, Wehrmacht se još uvijek bori. U ljeto 1944. sudbina se okrenula protiv nacističke Njemačke: njihova vojska se povlači, žedna i posljednje kapi krvi, čak i tinejdžerske. Zanemarujući brutalan režim najbolje što mogu, ova petorica dječaka trude se voditi uobičajen život prije nego što odu na bojna polja. Skupinu vodi drzak i samouvjeren Knuffke; njegov prijatelj Onkel, osjetljivi introvert, žudi za istinskom ljubavlju. Zasad oni nisu ništa drugo nego topovsko meso, dvojica su prisiljena ići u SS, a ostali se bore uz 60-godišnjake. Vrlo brzo dvojica dječaka pogibaju. Spoznavši uzaludnost njihovih napora, Onkel bježi iz vojske. Uspijeva preživjeti i nakon rata vraća se u roditeljski dom. Knuffke se također vratio, no mogu li oni i dalje biti najbolji prijatelji? Na ponovnom prelasku proljeća u ljeto, došao je i mir. No njihova je nevinost nestala, a javni je bazen presušio.

 • Novi dom + Uvreda

  Sinopsis

  Novi dom, r. Žiga Virc, 15'

  Koja je najveća opasnost s kojom je suočena Europa: kriza na njezinim granicama ili njezina paranoja i strah? Naša protagonistica se vozi na posao i prolazi pokraj izbjegličkog šatorskog naselja u parku. Ona ne želi nauditi njima, a niti oni ne žele nauditi njoj. Zbog čega onda stvari krenu katastrofalno loše kada se njihovi putevi presijeku?

  Uvreda, r. Ziad Doureri, 113'

  U današnjem Beirutu uvreda prenapuhana preko svake mjere dovodi na sud Tonija, libanonskog kršćanina, i Yassera, palestinskog izbjeglicu. Od tajnih rana do traumatskih otkrića, medijski cirkus oko ovog slučaja stavlja Libanon u središte društvenog skandala, prisiljavajući Tonija i Yassera da razmisle o svojim životima i predrasudama.

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno