EN HR
 • Edukacijsko jutro: Branko Lustig - Svjedočanstvo preživjelog

  Sinopsis

  Kroz životno iskustvo preživjelih, mladima se pruža osoban doživljaj strahota holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednog poštovanja. Edukacijska jutra uče mlade kako da jasno i glasno kažu „Nikada više“!

  Prije predavanja prikazat će se film na temu holokausta Vreća s pikulama.

  Okupirana Francuska 1942. godine. Uvjereni da je razdvajanje obitelji najbolji način za preživljavanje nadolazećih racija, roditelji šalju desetogodišnjeg Josepha i njegovog malo starijeg brata Mauricea u bijeg, sa zadatkom da dođu do Slobodne zone na jugu zemlje. Oslanjajući se na vlastitu inteligenciju, snalažljivost i povremenu pomoć stranaca, dječaci se upućuju na opasnu misiju u nadi da će se jednog dana opet susresti s obitelji. Život im ovisi o jednoj laži. Nikome ne smiju priznati da su Židovi.

  Film je nastao prema istoimenom poznatom autobiografskom romanu Josepha Joffa, prevedenom na 18 jezika, a ispričan je kroz oči ove mlade braće. Donosi detaljan prikaz povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata.

  Nakon projekcije filma slijedi razgovor s publikom kojoj će svoje svjedočanstvo iznijeti preživjeli holokausta Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela, dok će razgovor s njima moderirat Miljenko Hajdarović.

 • Bdijenje + Velika Sonia

  Sinopsis

  Bdijenje, r. Adam Wells, 22'

  Myer - koji je preživio najveći zločin čovječanstva - provodi posljednju noć uz svoju voljenu suprugu Leahu. Nakon preko šest desetljeća braka, smrt ih je razdvojila. Priča se odvija u jednoj noći tijekom obreda Shemire, židovske tradicije bdijenja nad preminulim između smrti i pokapanja tijela. Mi smo nevidljivi svjedoci njihovog intimnog osobnog oproštaja, izljeva Myerovih sjećanja, od prividno nevažnih i usputnih do neočekivanih trenutaka koji mijenjaju život.

  Velika Sonia, r. Todd Soliday, Leah Warshawski, 93'

  U posljednjoj trgovini trgovačkog centra pred zatvaranjem, 91-godišnja Sonia Warshawski –prabaka, poslovna žena koja je preživjela holokaust – vodi krojački obrt koji posjeduje više od 30 godina. No kad je primila obavijest o izbacivanju, sablasnost odlaska u mirovinu nagnala ju je da
  se odupre svojoj potresnoj prošlosti kao izbjeglice i svjedokinje genoc ida. Uz uzbudljivu priču o generacijskoj traumi i iscjeljivanju, 'Velika Sonia' nudi i iznimno duhovit portret snage ljubavi koja pobjeđuje nad predrasudama i snage istinoljubivosti koja sve iscjeljuje.

 • Festival Market: History Film Festival Rijeka

  Sinopsis

  History Film Festival Rijeka trenutno je jedini međunarodni festival u svijetu koji se fokusira isključivo na povijesne dokumentarne filmove nastale u okviru nezavisnih i televizijskih produkcija. History Film Festival otvara širok dijapazon povijesnih tema koje filmski autori interpretiraju na najrazličitije načine. Međunarodni karakter History Film Festivala pruža transkulturalni dijalog o pojedinim povijesnim temama koje su oblikovale različite poglede na njih i utemeljile često oprečna nacionalna, socijalna, rasna i politička mišljenja. Festival će predstaviti njegovi pokretači Bernardin i Tina Modrić, dok će festivalski program zagrebačkoj publici dočarati film Rumble: Indijanci koji su uzdrmali svijet.

 • Festival Market: Rumble - Indijanci koji su uzdrmali svijet

  Sinopsis

  Dokumentarni film o ulozi autohtonih Amerikanaca u popularnoj glazbenoj povijesti. Rumble pripovijeda priču o dubokom, bitnom i do sada propuštenom poglavlju u povijesti američke glazbe: autohtonog utjecaja. S glazbenim ikonama Charley Patton, Mildred Bailey, Link Wray, Jimi Hendrix, Jesse Ed Davis, Buffy Sainte-Marie, Robbie Robertson, Randy Castillo i drugi, Rumble pokazuje kako je taj talentirani glazbeni narod pomogao oblikovati zvučne zapise našeg života.

 • Zrno goruščice + 1945.

  Sinopsis

  Zrno goruščice, r. Lina Roessler, 9'

  Izvanredna filmska fotografija i sirova okrutnost isprepliću se u ratnim sjećanjima na djetinjstvo starca koji je svjedočio nacističkim ubojstvima i koji je zauvijek progonjen noćnom morom svoje prošlosti.

  1945., r. Ferenc Török, 91'

  12. kolovoza 1945., 11 ujutro. Dva misteriozna stranca odjevena u crno pojavljuju se na željezničkoj postaji mađarskog sela. Sve se promijeni u roku nekoliko sati.

 • Anđeoski prah + Državljanin

  Sinopsis

  Anđeoski prah, r. Jackie J. Stone, 15'

  Mimi, nigerijsko-američka useljenica i majka, daje sve od sebe kako bi ona i njezine kćeri rođene u Americi održale vezu s njezinom rodnom Nigerijom. Zarobljena između svojih osobnih čežnji i kulture domovine koju je usvojila, Mimi mora odlučiti hoće li svoju stariju kći podvrgnuti tradicionalnom obredu inicijacije ili će djeci dozvoliti da u potpunosti usvoje američki način života.

  Državljanin, r. Roland Vranik, 110'

  Wilson (60), izbjeglica iz Afrike, želi postati mađarski državljanin kako bi se oženio svojom cimericom, ilegalnom izbjeglicom Shirin (27), i tako nju i njezino malo dijete Minu spasio od deportacije. Pripremajući se za ispit za stjecanje državljanstva, Wilson se zaljubi u svoju profesoricu Mari (58), koja napušta obitelj i useljava se kod njega. Mari planira njihovu
  zajedničku budućnost, ali uskoro se ispostavlja da je Shirinina teška situacija nemoguć izazov za njihov odnos. Protiv svoje volje, Wilson je prisiljen birati između svoje ljubavi i solidarnosti prema prijateljici koja je izbjeglica.

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno