EN HR
 • Tri svemirske pogreške

  Info

  Redatelj: Stefan Westerwelle
  Scenarist: Salah Naoura, Ingo Schuenemann, Stefan Westerwelle
  Producent: Philipp Budweg, Jussi Rantamäki
  Produkcijska kuća: Lieblingsfilm, Aamu Filmcompany
  Direktor fotografije: Julia Daschner
  Montaža: Martin Menzel
  Glumci: Mikke Emil Rasch, Nick Holaschke, Sabine Timoteo, Tommi Korpela, Roy Peter Link

  Zemlja: Njemačka, Finska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 94'
  Uzrast: 8+

  Sinopsis

  Desetogodišnji Matti želi provesti praznike u očevoj rodnoj Finskoj, no njegova obitelj jedva krpa kraj s krajem i ne može si priuštiti putovanje. Matti jedino rješenje vidi u nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada kuća u Finskoj. Svemir je počinio toliko pogrešaka, valjda će mu ovoga puta priskočiti u pomoć. Ljetna dječja avantura o hrabrosti da se započne nešto novo.

  Nagrade i festivali

  Zlín Film Festival 2018
  Schlingel Međunarodni filmski festival za djecu i mladu publiku 2018 – nagrada ECFA
  Cinekid Festival 2018
  Olympia Međunarodni filmski festival za djecu i mlade 2018 – nagrada za najboljeg mladog glumca (Nick Holaschke)

  Životopis redatelja

  Stefan Westerwelle diplomirao je film i televiziju na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu. Njegov diplomski film Sve dok si ovdje (2006.) imao je premijeru u Locarnu gdje je primio posebno priznanje za najbolji prvijenac, a nagrađen je i na nizu drugih festivala. Njegov sljedeći, dokumentarni film Detlef (2012.) prikazan je na Berlinaleu, kao i napeti psihološki triler Izgubiti glavu (2013.).

 • Na putu do jezera

  Info

  Redatelj: Bekir Bülbül
  Scenarist: Bekir Bülbül
  Producent: Büşra Bülbül
  Produkcijska kuća: Mayıs Film
  Direktor fotografije: Anıl Demir
  Montaža: Necdet Tok
  Glumci: Ebubekir İdare, Ahmet Enes Yaman, Mevlüt Fatih İdare

  Zemlja: Turska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 71'
  Uzrast: 9+

  Sinopsis

  Na vruć ljetni dan troje djece iz anatolijskog sela odlazi do zdenca, ali shvate da je premalen da se u njoj osvježe. Sanjaju o kupanju u velikom jezeru koje mogu vidjeti iz svojeg sela. Dok uživaju u čarobnom pogledu na jezero iz daljine, odluče otići tamo sa svojim biciklima. No putovanje neće biti tako jednostavno kako su zamislili. Film je inspiriran putopisima anatolijskog mističnog pjesnika Mevlane-Celaleddin-i-Rumija, redateljevim uspomenama iz djetinjstva, ali i egzistencijalnim pitanjima.

  Nagrade i festivali

  Zlín Film Festival 2018
  Istanbul Film Festival 2018
  Kosova Film Festival 2018 – nagrada za najbolji film
  Religion Today Film Festival 2018 – nagrada za najbolji film

  Životopis redatelja

  Bekir Bülbül turski je redatelj i scenarist, a Na putu do jezera je njegov dugometražni prvijenac. Kako nisu mogli dobiti državnu financijsku potporu za snimanje filma, redatelj i njegova žena odlučili su uložiti sav novac koji su dobili kao poklon za vjenčanje. Sa sićušnim budžetom od 4000 eura uspjeli su završiti film, a novopečeni supružnici medeni mjesec proveli su na filmskom setu.

  Web stranice

 • Klasik s gostom: Tajna starog tavana

  Info

  Redatelj: Vladimir Tadej
  Scenarist: Jaroslav Petrík, Vladimir Tadej
  Produkcijska kuća: Croatia Film, Filmové Studio Gottwaldov/Zlin
  Direktor fotografije: Jiří Kolín
  Montaža: Žana Gerova
  Glazba: Arsen Dedić
  Glumci: Mario Mirković, Špiro Guberina, Boris Dvornik, Mia Oremović, Rene Bitorajac, Jan Kanyza, Miloš Kopecky, Petar Jelaska, Edo Peročević, Jiri Guriča, Nina Petrović

  Zemlja: Jugoslavija, Čehoslovačka
  Godina: 1984.
  Trajanje: 101'
  Uzrast: 9+

  Sinopsis

  Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njezine stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Zabavan znanstveno-fantastični film za koji je glazbu radio Arsen Dedić, veliki kantautor za djecu i odrasle.

  Razgovor s gostom: Matija Dedić 

  Životopis redatelja

  Vladimir Tadej istaknuti je hrvatski redatelj, scenarist i scenograf. Njegovi najzapaženiji igrani filmovi napravljeni su u žanru dječjeg filma: Družba Pere Kvržice, Hajdučka vremena i Tajna starog tavana. Režirao je i zanimljiv eksperimentalni film Simpozij (1988.) u kojem je kritici izložio birokratski mentalitet te popularne televizijske serije Hokejaši (1989.) i Kanjon hvaljenih igara (1998.).

 • Zlogonje (KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu)

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Raško Miljković
  Scenarist: Miloš Krečković, Marko Manojlović, Ivan Stančić (prema romanu Jasminke Petrović)
  Producent: Jovana Karaulić
  Produkcijska kuća: Akcija Produkcija, Dream Factory Macedonia, This and That Productions
  Direktor fotografije: Mikša Anđelić
  Montaža: Đorđe Marković
  Glumci: Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Olga Odanović

  Zemlja: Srbija, Republika Makedonija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 90'
  Uzrast: 7+

  Sinopsis

  Usamljeni dječak Jovan boluje od cerebralne paralize i zbog toga je često na tapeti svojih školskih kolega. No Jovanov život se iz temelja mijenja dolaskom nove učenice Milice uz čiju će pomoć iskusiti sve što se dotada činilo potpuno nemogućim. Malo po malo, hrabra i odlučna Milica probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe i zove ga da joj se pridruži u pravoj pravcatoj pustolovini. Dvoje djece zajedno će osloboditi njezina oca od njegove nove supruge – Miličine maćehe – koja je vještica! Između Jovana i Milice razvija se snažno prijateljstvo koje pozitivno mijenja kako njih same tako i njihovu okolinu; a Jovan shvaća da kako bi postao pravi heroj prvo mora naučiti prihvatiti samog sebe takvog kakav je.

  Nagrade i festivali

  TIFF Kids 2018 – nagrada dječjeg žirija za najbolji film
  Zlín Film Festival 2018 – najbolje glavne uloge
  Rio de Janeiro Film Festival 2018 – najbolji film
  Giffoni Film Festival 2018

  Životopis redatelja

  Raško Miljković (1991.) diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Snimio je kratkometražne studentske filmove Spaseni (2015.) i Kris (2017.). Radio je na web seriji #Samokazem i popularnoj TV seriji Fabrika šećera (2015.). Zlogonje su njegov debitantski dugometražni film.

  Web stranice

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  23.2. Subota, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Mali 15

  19:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Antonio Nuić
  Scenarist: Antonio Nuić
  Producent: Boris T. Matić, Lana Matić, Jozo Patljak
  Produkcijska kuća: Propeler Film, Alka Film
  Direktor fotografije: Radislav Jovanov Gonzo
  Montaža: Marin Juranić
  Glazba: Hrvoje Štefotić
  Glumci: Franjo Dijak, Vito Dijak, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić, Ksenija Marinković

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 90'
  Početak prikazivanja: 14. 2. 2019.

  Sinopsis

  Četiri godine zatvora nisu promijenile Franju. On je diler. Supruga mu umire, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

  Na projekcijama filma 'Mali' koje će se održati 14., 16., 21. i 22. veljače prikazat će se i Nuićev segment iz kultnog omnibusa 'Seks, piće i krvoproliće' (2004., 22 min) u kojem prvi put upoznajemo četiri strastvena navijača Dinama koje glume Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš. Nakon petnaest godina nisu nigdje blizu stadiona, život ih tuče kako stigne, a nova snaga je Franjin sin Mali.

  Nagrade i festivali

  Sarajevo Film Festival 2018. - natjecateljski program
  Pulski filmski festival 2018. - Zlatna Arena za najbolji film, Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan, najbolji specijalni efekti

  Životopis redatelja

  Redatelj Antonio Nuić domaćoj je publici poznat po prethodnim cjelovečernjim ostvarenjima, nagrađivanim filmovima 'Sve džaba' (2006.) i 'Kenjac' (2009.), od kojih je prvi, između ostalog, osvojio Zlatnu arenu za najbolji film i Srce Sarajeva za najbolju mušku glavnu ulogu dok je potonji nakon uspješne međunarodne festivalske turneje odabran i za hrvatskog predstavnika u kandidaturi za Oscara. Njegov prethodni igrani film, urbana zagrebačka komedija 'Život je truba'(2015.) dobio je laskave kritike domaće i međunarodne publike.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  23.2. Subota, 19:15
  24.2. Nedjelja, 21:30
  26.2. Utorak, 17:00
  27.2. Srijeda, 21:00
  1.3. Petak, 19:15
  2.3. Subota, 21:00

  Dvorana Müller
  25.2. Ponedjeljak, 20:30
  28.2. Četvrtak, 17:15, 20:45
  3.3. Nedjelja, 17:15, 20:45

  Kupi ulaznice

 • Miljenica 15

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yorgos Lanthimos
  Scenarist: Deborah Davis, Tony McNamara
  Producent: Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Lee Magiday
  Produkcijska kuća: Element Pictures, Scarlet Films, Film4
  Direktor fotografije: Robbie Ryan
  Montaža: Yorgos Mavropsaridis
  Glumci: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

  Zemlja: Irska, UK, SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 119'
  Početak prikazivanja: 31. 1. 2019.

  Sinopsis

  Radnja filma smještena je nekoliko stoljeća u prošlost, u englesku povijest, i prati kraljicu Anne, jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i događanja na njezinu dvoru. Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju tako iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova miljenica kraljice. Ovu tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji karakteriziraju brojni prevrati i ironični dijalozi.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 2018. - Velika nagrada žirija, nagrada Volpi za najbolju glumicu (Olivia Colman), nominacija za Zlatnog lava i Queer lava
  British Independent Film Awards 2018. - ukupno deset nagrada
  Zlatni globus 2019. - najbolja glavna glumica (Olivia Colman)
  Oscari 2019. - ukupno 10 nominacija (najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica i dr.)

  Životopis redatelja

  Yorgos Lanthimos rođen je u Ateni u Grčkoj. Režirao je brojne TV-reklame, glazbene spotove, kratke filmove i kazališne predstave. Njegov prvi film 'Kinetta' prikazan je na festivalima u Torontu i Berlinu uz hvalospjeve kritike. Njegov drugi film 'Očnjak' bio je 2009. pobjednik na festivalu u Cannesu u programu Izvjestan pogled, nakon čega su slijedile brojne nagrade na festivalima. Bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Slijedio je film 'Alps' koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Veneciji 2011. te je pobijedio na festivalu u Sydneyju 2012. Njegov prvi film na engleskom jeziku bio je 'Jastog' koji je na 68. festivalu u Cannesu osvojio nagradu žirija. Ujedno, 2017. bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija. 'Ubojstvo svetog jelena', njegov peti film, premijerno je prikazan u Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  23.2. Subota, 21:00
  26.2. Utorak, 21:10
  28.2. Četvrtak, 21:15
  3.3. Nedjelja, 17:00

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno