EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

 • Čovjek u bunaru + Slon u sobi

  Info

  Redatelj: Hu Bo

  Zemlja: Kina
  Trajanje: 246'

  Sinopsis

  ČOVJEK U BUNARU, Hu Bo • Kina • 2016 • 16′

  Apokalipsa. Dvoje izgladnjele djece u ruševinama pronalaze mrtvo tijelo…

  Snimljen pod mentorstvom filmskog majstora Béle Tarra, Čovjek u bunaru mladog Hu Boa brutalna je i potresna priča o uništenju i očaju.

  SLON U SOBI, Hu Bo • Kina • 2018 • 230′

  Pod tmurnim nebom gradića u sjevernoj Kini isprepliću se životi nekolicine likova. Šesnaestogodišnji Wei Bu gurnuo je niz stubište školskog nasilnika kako bi zaštitio prijatelja, te bježi nakon što nasilnik završi hospitaliziran u kritičnom stanju. U bijegu mu se pridružuje susjed, šezdesetogodišnji Wang Jin, otuđen od obitelji. Huang Ling, Weijeva vršnjakinja iz razreda, opterećena aferom s nastavnikom, odlazi s njima. Dok očajni trio zajedno bježi, agresivni brat ozlijeđenog nasilnika, školska uprava i roditelji istovremeno kreću u krvožedni pohod na Weija. Dok korača kroz pustoš, Wei se konačno suočava s vlastitom stvarnošću. Naposljetku, ukrcava se u autobus s Huang i Wangom prema dalekoj Mandžuriji, gdje navodno cirkuski slon mirno sjedi i čeka.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • 4 sestre

  Info

  Redatelj: Claude Lanzmann
  Scenarist: Claude Lanzmann
  Direktor fotografije: Claude Lanzmann

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 273'

  Sinopsis

  Nakon monumentalnog Shoaha iz 1985., Claude Lanzmann nastavio je snimati filmove na temelju intervjua koje je vodio sa svjedocima holokausta – počiniteljima kao i preživjelima – koji nisu dospjeli u prvo djelo. Četiri nova, ujedno i redateljeva posljednja filma (Hipokratova zakletva, K veseloj mušici, Baluty, Noina arka), temelje se na pričama četiriju žena iz četiri različita dijela istočne Europe, s četiri različite sudbine. “Ono što imaju zajedničko”, piše Lanzmann, “osim specifičnih užasa koje je svaka od njih prošla, jest njihova inteligencija, prodorna i oštra inteligencija koja odbacuje sve izmišljene i lažne razloge – jednom riječju – idealizam”. Lanzmann pritom, na sebi svojstven način, portretira protagonistice u neposrednom trenutku, u kojem se apsolutni užas holokausta još uvijek događa.

  SUBOTA 08.12 • 17:00  • 1. i 2. epizoda
  NEDJELJA 09.12. • 17:00  • 3. i 4. epizoda

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

   

 • Daleko sazviježđe + Plavo

  Info

  Redatelj: Shevaun Mizrahi
  Scenarist: Shevaun Mizrahi
  Direktor fotografije: Shevaun Mizrahi

  Zemlja: Turska, SAD, Nizozemska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 92'

  Sinopsis

  Film nas vodi u istanbulski dom za umirovljenike, gdje vremešni stanovnici bogatog životnog iskustva uživaju svojih pet minuta slave pred kamerom. Žena škripava glasa iznosi svoju osobnu priču o armenskom genocidu. Samouvjereni pijanist izvodi raštimanu skladbu prije no što obznani ljubav svojoj odabranici. Slijepi fotograf poigrava se blicem, upirući fotoaparat prema gledateljima. U međuvremenu, pored doma zloslutni građevinski strojevi transformiraju susjedstvo…

  Razigran, besprijekorno odmjeren film Shevauna Mizrahija pronašao je svoj hipnotizirajući ritam u limbovitom stanju stanovnika doma.

  Prije projekcije prikazat će se eksperimentalni kratkiš 'Plavo'(2018, 12') tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula.

  Nagrade i festivali

  Nagrada FIPRESCI, Vienna Film Festival 2017.; Posebno priznanje u kategoriji Filmmakers of the Present, Locarno Film Festival 2017.; Nagrada za najbolji balkanski dokumentarac, Dokufest Film Festival 2018.; Posebno priznanje, DOXA 2018.; Najbolji film, Jeonju Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno