EN HR
  • Zoran, moj nećak idiot

    Zoran, Il mio nipote scemo

    Info

    Redatelj: Matteo Oleotto
    Scenarist: Daniela Gambaro, Pierpaolo Piciarelli, Marco Pettenello, Matteo Oleotto
    Producent: Igor Prinčić, Miha Černec
    Produkcijska kuća: Staragara Productions, Transmedia
    Direktor fotografije: Ferran Paredes Rubio
    Montaža: Giuseppe Trepiccione
    Glazba: Antonio Gramentieri per Sacri Cuori
    Glumci: Giuseppe Battiston, Teco Celio, Rok Presnikar, Marjuta Slamič

    Zemlja: Italija, Slovenija
    Godina: 2013.
    Trajanje: 106 minuta
    Početak prikazivanja: 4. rujan 2014.

    Sinopsis

    Četrdesetogodišnji Paolo živi u malom furlanskom gradu blizu granice. Nepouzdan je, voli dobru kapljicu, dane provodi u lokalnoj krčmi i uporno prati svoju bivšu suprugu. Jednog dana dobiva u privremeno skrbništvo nesigurnog 16-godišnjaka koji je odrastao u slovenskim planinama. Iako nevoljko, Paolo se mora brinuti o njemu, ali uskoro otkriva Zoranov neobični dar: on fenomenalno igra pikado! Paolo pomisli da je to prava prilika da se osveti cijelom svijetu. No hoće li to biti lako?

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2013:
    28. Međunarodni tjedan kritike (nagrada publike); nagrada FEDIC; nagrada FEDEORA: posebno priznanje žirija glumcu (Giuseppe Battisoton); nagrada Schermi di qualità u suradnji s AGISOM

    Životopis redatelja

    Matteo Oleotto rođen je u Gorici 1977. godine. Filmsku režiju diplomirao je 2008. na rimskom Centro Sperimentale di Cinematografia, a glumu 2011. na Civica Accademia d’Arte Drammatica Nino Pepe u Udinama. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su širom svijeta. Glumio je u 'Lekcijama o čokoladi' Claudija Cupellinija. Bio je koproducent, pomoćnik redatelja i glumac u filmu 'Baka se mora obrisati' Alfreda Covellija. 'Zoran, moj nećak idiot' prvi je cjelovečernji film koji je režirao.

    Iz kritika

    S jedne strane duhoviti, sentimentalni film visokog koncepta, a s druge čemerni film o ruralnoj provinciji, 'Zoran, moj nećak idiot' je zbilja otkriće, a Oleotto možda najsvježije novo ime koje je izbacio talijanski film.
    Jurica Pavičić, Jutarnji list