EN HR
 • Zbogom, Zmajevo svratište

  Bú sàn

  Info

  Redatelj: Tsai Ming-liang
  Scenarist: Tsai Ming-liang
  Producent: Liang Hung-Chih
  Produkcijska kuća: Homegreen Films
  Direktor fotografije: Liao Pen-Jung
  Montaža: Chen Sheng-Chang
  Glumci: Lee Kang-Sheng, Cheng Shiang-Chyi, Mitamura Kiyonobu, Miao Tien, Shih Chun

  Zemlja: Tajvan
  Godina: 2003.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Staro kino u Taipeiju uskoro će se zatvoriti. Njegovi posljednji posjetitelji, šačica usamljenih i specifičnih stranaca, smještaju se svatko u svoj kutak dok film Zmajevo svratište (1967.) King Hua posljednji put titra na velikom platnu. Gledajući film, provodimo duge trenutke razmišljajući o praznini prostorije sve dok ne shvatimo da prazno kino zapravo razmišlja o nama. Film je osvojio Nagradu FIPRESCI u Veneciji, a prikazan je i u Torontu, New Yorku i drugdje.

  Nagrade i festivali

  Venice Film Festival 2003 – FIPRESCI Award; Chicago Film Festival 2014 – Best Feature Gold Plaque; Toronto Film festival 2003; New York Film Festival 2003

  Životopis redatelja

  Tsai Ming-liang osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Živjela ljubav (1994.), Srebrnog medvjeda u Berlinu za Rijeku (1997.), Nagradu FIPRESCI u Cannesu za Rupu (1998.), Nagradu Alfred Bauer i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu za Plutajući oblak (2005.) i veliku nagradu žirija u Veneciji za film Psi lutalice (2013.). Filmovi su mu poznati po dugim kadrovima, oskudnom dijalogu i prisutnosti vode.

Izdvojeno