EN HR
  • Vadžda (Wadjda)

    Info

    Redatelj: Haifaa Al Mansour
    Scenarist: Haifaa Al Mansour
    Producent: Roman Paul, Gerhard Meixner
    Produkcijska kuća: Razor Film, Rotana, Norddeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk
    Direktor fotografije: Lutz Reitemeier
    Montaža: Andreas Wodraschke
    Glumci: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf

    Zemlja: Saudijska Arabija, Njemačka
    Godina: 2012.
    Trajanje: 97'

    Sinopsis

    Desetogodišnja Vadžda živi s roditeljima u predgrađu Rijada, glavnom gradu Saudijske Arabije. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana djevojčica koja redovito dovodi stvari do krajnosti. Kad poželi lijepi zeleni bicikl, majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara. Haifaa Al Mansour, koju se smatra prvom redateljicom iz Saudijske Arabije, donosi intimnu priču o djevojčici s velikim snovima. Film daje uvid u to inače zatvoreno društvo, obrađujući univerzalne i poznate teme nade, hrabrosti i upornosti. Vadžda je nagrađen u Veneciji, Rotterdamu, Palm Springsu i bio je prvi kandidat za Oscara za najbolji strani film iz Saudijske Arabije 2013. godine.

    Prije projekcije prikazat ćemo hrvatski kratkometražni film 'Zora' (Krasimir Gančev, 2017, 15').

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2012 – CinemAvvenire Award, C.I.C.A.E. Award & Interfilm Award; Tribeca Film Festival 2012; Rotterdam Film Festival 2013 – Dioraphte Award; BAFTA Awards 2014 – Nomination for Best Foreign Film; Palm Springs Film Festival 2014 – Directors to Watch Award

    Životopis redatelja

    Haifaa Al Mansour na glasu je kao prva redateljica iz Saudijske Arabije. Diplomirala je na Američkom sveučilištu u Kairu i Sveučilištu u Sydneyju, a uspjehom svoja tri kratkometražna filma i dokumentarcem Women Without Shadows iz 2005. potaknula je novi val saudijskog filma.