EN HR
  • Ulica u Palermu

    Via Castellana Bandiera

    Info

    Redatelj: Emma Dante
    Scenarist: Emma Dante, Giorgio Vasta
    Producent: Gregorio Paonessa, Marta Donzelli, Elda Guidinetti, Andres Pfaeffli, Mario Gianani, Marianne Slot
    Produkcijska kuća: Vivo Film, Offside, Ventura Films, Rai Cinema, Slot Machine, Radiotelevisione Svizzera di Lingua Italiana
    Direktor fotografije: Gherardo Gossi
    Montaža: Benni Atria
    Glazba: Fraelli Mancuso
    Glumci: Emma Dante, Alba Rohrwacher, Elena Cotta, Renato Malfatti

    Zemlja: Italija, Švicarska, Francuska
    Godina: 2013.
    Trajanje: 92 minute
    Početak prikazivanja: 18. rujan 2014.

    Sinopsis

    Rosa i Clara krenule su autom u Palermo na vjenčanje. Nakon svađe odlučuju krenuti sporednom uličicom. Iz suprotnog smjera nailazi drugo vozilo u kojem se nalaze brojni članovi lokalne obitelji. Za volanom je starija gospođa Samira. Nitko ne želi krenuti unazad i propustiti druge. Glave postaju usijane. Sitna prometna situacija prerasta u pat-poziciju epskih razmjera. Putnici iz obaju vozila ponašaju se kao dva jarca na brvnu. Ubrzo se uplete cijela radnička četvrt s pričama o zavjerama i protuzavjerama, a organizira se i kladionica.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2013 - nagrada Coppa Volpi za najbolju glumicu za Elenu Cottu
    Toronto International Film Festival 2013
    BFI London 2013

    Životopis redatelja

    Emma Dante rođena je u Palermu 1967. godine. Diplomirala je 1990. na Nacionalnoj dramskoj akademiji Silvio D'Amico u Rimu. Osnovavši 1999. godine vlastiti kazališni ansambl, postaje i višestruko nagrađivana kazališna redateljica. Uspjehe postiže i na drugim područjima: u operi, uređivanju izložbenih prostora i književnosti (uključujući i dječju literaturu). Kao kazališna redateljica inspiraciju crpi iz rodne Sicilije. 'Ulica u Palermu' njezin je prvi cjelovečernji film.

    Iz kritika

    (…) po svojoj dramatičnosti i originalnosti, 'Ulica u Palermu' svakako se ubraja među najbolje talijanske filmove u 2013. godini.
    Lee Marshall, Screen Daily