EN HR
 • Rizik

  Risk, dokumentarni

  Info

  Redatelj: Laura Poitras
  Scenarist: Laura Poitras
  Produkcijska kuća: Praxis Films Berlin
  Direktor fotografije: Laura Poitras, Kirsten Johnson, Katy Scoggin
  Montaža: Erin Casper, Melody London, Laura Poitras

  Zemlja: SAD
  Godina: 2016.
  Trajanje: 86'

  Sinopsis

  Većina onih koji ostaju vjerni svojim principima ne preživljava. Tako tvrdi Jullian Assange, utemeljitelj zviždačke platforme WikiLeaks nakon nekoliko godina “zatočeništva” u zgradi ekvadorske amabasade u Londonu. Ondje živi kako bi izbjegao izručenje SAD-u, gdje ga zbog otkrivanja državnih tajni čeka suđenje za veleizdaju. “Ovo nije film koji sam mislila da radim”, objašnjava redateljica. Mislila je da je moguće zanemariti proturječja koja su izbijala na površinu; mislila je da nisu dio priče. Zapravo, kako se ispostavlja, ona čine priču. Optužbe za seksualno napastovanje, ležerna mizoginija i bizarne celebrity audijencije djeluju dezorjentirajuće. Uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine donosi potpuni zaokret.

  U sat i pol filma Laura Poitras zbija više od šest godina kreiranja studije ličnosti Juliana Assangea. U okviru njegovog portreta reflektira se i redateljičin autoportret, puno izloženiji i osobniji od onog u filmu Citizenfour, njezinom Oscarom nagrađenom dokumentarcu o Edwardu Snowdenu. Rezultat nije hagiografski prikaz već film o unutarnjem konfliktu redateljice dok se, do konačne presude, bori s kontradikcijama Assangeovog rada i njega samoga.

  Nagrade i festivali

  Golden Eye nagrada, nominacija, Cannes Film Festival 2017.; velika nagrada žirija, nominacija Sheffield Documentary Festival 2017.; službena selekcija Sydney Film Festival 2017.

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

Izdvojeno