EN HR
 • Put

  Yol, drama

  Info

  Redatelj: Şerif Gören
  Scenarist: Yılmaz Güney
  Producent: Edi Hubschmid, Yılmaz Güney
  Direktor fotografije: Erdoğan Engin
  Glazba: Sebastian Argol, Zülfü Livaneli
  Glumci: Tarik Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoğlu, Semra Uçar, Hikmet Çelik

  Zemlja: Turska
  Godina: 1982.
  Trajanje: 114'

  Sinopsis

  Proglašen jednim od najboljih filmova u povijesti turske kinematografije, film Put nam donosi svojevrstan portret Turske, njezina naroda i običaja te vlasti, sve kroz priču o petorici zarobljenika koji odslužuju kaznu u strogo čuvanom zatvoru, a koji dobiju tjedan dana slobodno kako bi posjetili svoja sela i svoje obitelji. Međutim, put do njih je dug, opasan i mučan. Vanjski svijet nije nimalo drukčiji od onog zatvorskog. I u njemu vladaju nepravda i ugnjetavanje.

  Životopis redatelja

  Şerif Gören rođen je 1944. godine u Xanthiju, u Grčkoj. Uz brojne poznate filmove koje je sam potpisao, dobitnik je Zlatne palme za film 'Put' koji je režirao u ime Yılmaza Güneya, dok je on služio zatvorsku kaznu.

  Yılmaza Güney rodio se 1937. godine u mjestu Yenice, u turskoj pokrajini Adana. Bio je redatelj, glumac, scenarist, producent i pisac. Od 1958. godine radi kao glumac, producent i asistent redatelja Atifa Yılmaza. Godine 1961. optužen je za širenje komunističke propagande i služi dvogodišnju kaznu zatvora. Nakon izlaska iz zatvora počinje pisati scenarije, glumiti u brojnim filmovima i postaje jedan od najpopularnijih turskih glumaca, a i počinje režirati svoje prve filmove. U periodu kada je radio pripreme za snimanje filma 'Sirotinja' / 'Zavallılar' 1975. godine, uhićen je zbog navodnog ubojstva suca tijekom fizičkog obračuna u jednom restoranu i osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Tijekom boravka u zatvora nastavio je pisati scenarije prema kojima su njegovi suradnici, sljedeći njegove upute, režirali sve filmove s kojima je stekao slavu. 1979. godine bježi iz zatvora u Francusku i radi na montaži svojeg najzapaženijeg filma 'Put' / 'Yol' i nastavlja raditi i živjeti. Film 'Put' je Zlatnu palmu za najbolji film u Cannesu podijelio s filmom 'Nestali' (1982) Coste Gavrasa. Preminuo je u 1984. godine u 47. godini života.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

Izdvojeno