EN HR
  • Protuudar na pravo na pobačaj u Europi

    Info

    Redatelj: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston
    Scenarist: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston
    Produkcijska kuća: ARTE

    Godina: 2018.
    Trajanje: 50'

    Sinopsis

    Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta „Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Nakon projekcije održat će se kratak razgovor s Neilom Dattom, jednim od aktera dokumentarnog filma.

    Neil Datta (European Parliamentary Forum, Brisel) jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napdaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija nudeći kao alternativu tzv. „povratak na naravni poredak“. Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma Protuudar na pravo na pobačaj u Europi, a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava. Objavljivanje ove publikacije izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategije napada na ljudska prava kao i povezanosti s korumpiranim političarima i financiranjem od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna. Nakon Stockholma, Neil kroz svoje predavanje predstavlja svoju najnoviju knjigu u Zagrebu.

    Hrvoje Šimičević novinar je tjednika Novosti u kojemu je objavio neke od ključnih tekstova koji jasno razotkrivaju domaće fundamentalističke organizacije i njihovu povezanost za ultra-radikalnim pokretom kao što je „Tradicija, obitelj, vlasništvo“ ili „Ordo Iuris“ – koji je glavni predvodnik napada na ženska ljudska prava u Poljskoj a njihova aktivnost je bila vidljiva i u Hrvatskoj oko napada na Istanbulsku konvenciju. Pažnju javnosti posebno je privukao Hrvojev tekst „Luka Potop“ u kojemu je razotkrio kako vjerski radikali regrutiraju mlade putem interneta.

    Doc. dr. sc. Antonija Petrušić docentica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te se zadnjih godina bavi i znanstvenim istraživanjima vezanim uz razumijevanje mobilizacija vjerskih radikalnih grupa u Europi. Sa svojim kolegama 2017. godine objavila je znanstveni rad Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia koji je također uznemirio domaće radikalne vjerske organizacije.

    Ulaz je slobodan.