EN HR
 • Produženi boravak: Trešnje

  Info

  Redatelj: Dubravka Turić
  Scenarist: Jelena Paljan (prema priči Olje Savčević Ivančević)
  Produkcijska kuća: Kinematograf
  Direktor fotografije: Radislav Jovanov Gonzo
  Montaža: Dubravka Turić
  Glumci: Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević, Donat Zeko

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 30'
  Uzrast: 11+

  Sinopsis

  Priča o odrastanju smještena u Dalmatinskoj zagori. Napetost u obitelji polako narušava bezbrižno ljeto desetogodišnjeg Jakova. Jakov je dijete i ne zna što je uzrok problema, ali osjeća duboku nepravdu u postupcima odraslih. Tragičan slijed događaja probudit će u njemu bunt protiv odraslih i zauvijek ga obilježiti.

  Produženi boravak zamišljen je kao dodatak radionici Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma, koja je namijenjena nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima, ali projekcija je otvorena i za širu publiku. Gledat ćemo nagrađivani kratkiš Trešnje koji je namijenjen i odraslima i djeci. Ovaj iznimni uradak sjajno funkcionira kao edukativna uvertira u promicanje tolerancije, te predstavlja primjer uspješne suradnje književnosti i filma. Nakon projekcije slijedi razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice, te članice ovogodišnjeg KinoKino žirija Olje Savičević Ivančević prema čijoj je kratkoj priči snimljen film. Razgovor će moderirati glumica Hrvojka Begović.

  Nagrade i festivali

  Filmski festival u Cannesu – 15 dana autora 2017
  Zagreb Film Festival 2018 – posebno priznanje u programu Kockice
  Bogoshorts 2018 – najbolji međunarodni kratkometražni film

  Životopis redatelja

  Dubravka Turić diplomirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Montirala je više od dvadeset filmova, a radila je i kao scenaristica na dokumentarnim TV-serijalima. Njezin prvi kratkometražni film Belladonna (2015.) osvojio je Zlatnog lava za najbolji film u sekciji Horizonti u Veneciji. Njezin drugi kratkometražni film Trešnje (2017.) premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 15 dana autora. Dubravka je upravo završila svoj treći kratkometražni film Tina i priprema prvi dugometražni film Tragovi.

  Web stranice