EN HR
 • Posljednji projekcionist

  The Last Projectionist

  Info

  Redatelj: Thomas Lawes
  Producent: Thomas Lawes
  Direktor fotografije: Thomas Lawes
  Montaža: Thomas Lawes

  Zemlja: UK
  Godina: 2011.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Kad se najstarije kino u Ujedinjenom Kraljevstvu otvorilo 1909. godine, obuka projekcionista trajala je pet godina. Sto godina kasnije za to je potrebno sat vremena. Posljednji projekcionist donosi nevjerojatnu povijest britanskih nezavisnih kina obilazeći neka od najljepših kina na svijetu. Okosnica priče je kino Electric u Birminghamu, najstarije aktivno kino u Britaniji koje je obnovio redatelj Thomas Lawes napravivši opsežno istraživanje prije ponovnog otvaranja. Kino je otvoreno u doba nijemog filma 1909. godine, doživjelo je žurnale i animirane filmove tijekom Drugog svjetskog rata, a potom i pornofilmove 70-ih i 80-ih godina da bi na kraju bilo spašeno od rušenja i obnovljeno do punog sjaja u stilu art decoa 2004. godine.

  Nagrade i festivali

  ITN Distribution Film Festival New York 2011 – Best Documentary; Take One Awards 2011 – Best Documentary; Cambridge Film Festival 2011 – Best Documentary

  Životopis redatelja

  Thomas Lawes najpoznatiji je po obnovi najstarijeg aktivnog kina u Ujedinjenom Kraljevstvu, Electric u Birminghamu, i po dokumentarnom filmu Posljednji projekcionist. Režirao je i dugometražni igrani film Monochrome (2016.)

Izdvojeno