EN HR
 • Pljačkaš

  Pobjednik 8. ZFF-a

  Info

  Redatelj: Benjamin Heisenberg
  Scenarist: Benjamin Heisenberg
  Producent: Michael Kitzberger, Peter Heilrath, Nikolaus Geyrhalter
  Produkcijska kuća: Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion, Peter Heilrath Filmproduktion
  Direktor fotografije: Reinhold Vorschneider
  Montaža: Andrea Wagner
  Glazba: Lorenz Dangel
  Glumci: Andreas Lust, Franziska Weisz, Markus Schleinzer, Peter Vilnai, Max Edelbacher, Johann Bednar

  Zemlja: Austrija, Njemačka
  Godina: 2010.
  Trajanje: 96 min.

  Sinopsis

  Film je snimljen prema istoimenom romanu Martina Prinza, koji se pak temelji na istinitim događajima vezanim uz maskiranog pljačkaša zvanog 'Pumpgun-Ronnie' koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća harao po austrijskim bankama.

  Baš kao i on, njegov filmski dvojnik Johann Rettenberger (glumi ga Andreas Lust poznat po jednoj od glavnih uloga u krimi drami 'Revanš') živi dvostruki život - za ostale on je povučeni bečki trkač, maratonac, no ispod njegova bezizražajnog lica krije se pljačkaš banaka i ovisnik o prijestupničkom adrenalinu. U oba života Johann čini sve kako bi što bolje služio svojim najvećim strastima - trčanju i pljački - trezveno i kirurški precizno mjeri vlastiti puls, napor, izdržljivost i učinkovitost za vrijeme akcije.

  Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2010. godine, a na Zagreb Film Festivalu je osvojio Zlatna kolica za najbolji film.

  Nagrade i festivali

  Bavarian Film Awards 2010 - najbolji film mladog redatelja
  Gijón International Film Festival 2010 - najbolji scenarij
  Viennale 2011 - najbolji redatelj

  Životopis redatelja

  Benjamin Heisenberg je rođen u Tübingenu 1974. Studirao je kiparstvo na Akademiji lijepih umjetnosti, a zatim i filmsku režiju na minhenskom Fakultetu za televiziju i film od 1998. do 2005. Zajedno s Christophom Hochhäuslerom i Sebastianom Kutzlijem pokrenuo je filmski časopis 'Revolver' 1998. Njegov nagrađivani filmski prvijenac 'Schläfer' imao je premijeru na Kanskom festivalu u selekciji ‘Un Certain Regard’ 2005.


  Iz kritika

  Inteligentno režirana studija o samokontroli koja podjednako iznenađuje kao akcijski film i kao psihološki portret. Scene potjere nadmašuju najbolje iz Hollywooda…
  Nicolas Rapold, Village Voice

  Vrlo rjedak žanrovski spoj. Ako volite franšizu Bourne, ali biste voljeli da je ona malo umnija i malo tiša, malo više kriptična i suspregnuta - tada je 'Pljačkaš' film za vas.
  Mike Hale, New York Times

  Vješto napravljen, 'Pljačkaš' pomalo podsjeća na alpsku verziju Zinemannova 'Šakala'.
  Jurica Pavičić, Jutarnji list