EN HR
  • Pipi Duga Čarapa

    Pippi Långstrump

    Info

    Redatelj: Olle Hellbom
    Scenarist: Astrid Lindgren
    Producent: Ernst Liesenhoff, Olle Nordemar
    Produkcijska kuća: Beta Film, KB Nord Art, Svensk AB, Sveriges Radio
    Direktor fotografije: Kalle Bergholm
    Montaža: Jan Persson, Jutta Schweden
    Glumci: Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Margot Trooger, Hans Clarin, Paul Esser, Ulf G. Johnsson, Göthe Grefbo, Fredrik Ohlsson, Öllegård Wellton, Staffan Hallerstam, Lissi Alandh, Meta Velander, Siv Ericks

    Zemlja: Švedska, Zapadna Njemačka
    Godina: 1969.
    Trajanje: 100'

    Sinopsis

    Pipi Dugu Čarapu, kreaciju švedske autorice Astrid Lindgren i jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta, osmislila je zapravo Astridina kći Karin dok je bila bolesna. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja. No to nije spriječilo planetarni uspjeh romana koji je potom inspirirao i brojne filmske adaptacije. Pipi Duga Čarapa, djevojčica nadljudske snage, dolazi u švedski grad sa svojim majmunom, konjem i vrećom punom zlatnika. Ondje se sprijateljuje s dvoje djece, Annikom i Tommyjem, svojim ponašanjem prenerazi odrasle stanovnike grada i usput doživi brojne pustolovine.

    Životopis redatelja

    Olle Hellbom švedski je redatelj, producent i scenarist (1925. – 1982.). Najpoznatiji je po adaptacijama romana spisateljice Astrid Lindgren. Za film 'Braća lavljeg srca' ('Bröderna Lejonhjärta', 1977.) osvojio je nagradu Zlatna buba za najboljeg redatelja. Hvaljen zbog osobite sposobnosti za rad s mladim glumcima, jedan je od važnijih aktera u preporodu švedskog filma za djecu.