EN HR
  • Napokon spas!

    Safety Last!

    Info

    Redatelj: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
    Scenarist: Hal Roach, Sam Taylor, Tim Whelan
    Producent: Hal Roach, Kevin Brownlow, David Gill
    Produkcijska kuća: Hal Roach Studios
    Direktor fotografije: Walter Lundin
    Montaža: Thomas J. Crizer
    Glazba: Carl Davis
    Glumci: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother

    Zemlja: SAD
    Godina: 1923.
    Trajanje: 70'
    Početak prikazivanja: 8. 11. 2017.

    Sinopsis

    Novi naslov koji će biti izveden u sklopu Fil(m)harmonije vrtoglava je slapstick komedija 'Napokon spas!' ('Safety Last', 1923.) kultnog i najameričkijeg komičara nijemog filma Harolda Lloyda. Lloydov nezaboravni komični lik „optimistična mladića u konfekcijskom odijelu“ predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije, a nadolazećim projekcijama njegove najpoznatije komedije 'Napokon spas!' ('Safety Last!') obilježavamo 100. obljetnicu otkako je ovaj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno. 

    'Napokon spas!' ('Safety Last!') obiluje nizom urnebesnih i uzbudljivih scena koje ni danas nisu izgubile svoju napetost, a kamoli šarm. Prostodušni mladić (Harold Lloyd) seli iz provincije u veliki grad u nadi da će postati uspješan poslovni čovjek kako bi se mogao oženiti za svoju zaručnicu. Zaposli se kao prodavač u velikoj robnoj kući i počne joj slati skupe poklone kako bi je uvjerio da je uspio. Međutim kada ga ona nenadano posjeti, morat će se pretvarati da je upravitelj robne kuće i izvesti opasnu i senzacionalnu javnu točku (popeti se na 12-katnicu) kako bi spriječio da ga razotkriju. Film sadrži jednu od najpoznatijih filmskih scena iz ere nijemog filma –  u kojoj se Lloyd očajnički drži rukama za veliki sat dok visi s nebodera iznad znatiželjne gomile i gustog prometa. Scena je još impresivnija ako znamo kako ju je Lloyd izveo bez pomoći kaskadera, iako je nekoliko godina ranije ostao bez prsta u nesreći na filmskom setu. 

    Glazbu iz filma koju je skladao veliki Carl Davis izvodi orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.