EN HR
  • Miljenica 15

    The Favourite, biografska drama/komedija

    Info

    Redatelj: Yorgos Lanthimos
    Scenarist: Deborah Davis, Tony McNamara
    Producent: Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Lee Magiday
    Produkcijska kuća: Element Pictures, Scarlet Films, Film4
    Direktor fotografije: Robbie Ryan
    Montaža: Yorgos Mavropsaridis
    Glumci: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

    Zemlja: Irska, UK, SAD
    Godina: 2018.
    Trajanje: 119'
    Početak prikazivanja: 31. 1. 2019.

    Sinopsis

    Radnja filma smještena je nekoliko stoljeća u prošlost, u englesku povijest, i prati kraljicu Anne, jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i događanja na njezinu dvoru. Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju tako iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova miljenica kraljice. Ovu tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji karakteriziraju brojni prevrati i ironični dijalozi.

    Nagrade i festivali

    Venecijanski filmski festival 2018. - Velika nagrada žirija, nagrada Volpi za najbolju glumicu (Olivia Colman), nominacija za Zlatnog lava i Queer lava
    British Independent Film Awards 2018. - ukupno 10 nagrada
    Zlatni globus 2019. - najbolja glavna glumica (Olivia Colman)
    Oscari 2019. - najbolja glavna glumica (Olivia Colman) - ukupno 10 nominacija

    Životopis redatelja

    Yorgos Lanthimos rođen je u Ateni u Grčkoj. Režirao je brojne TV-reklame, glazbene spotove, kratke filmove i kazališne predstave. Njegov prvi film 'Kinetta' prikazan je na festivalima u Torontu i Berlinu uz hvalospjeve kritike. Njegov drugi film 'Očnjak' bio je 2009. pobjednik na festivalu u Cannesu u programu Izvjestan pogled, nakon čega su slijedile brojne nagrade na festivalima. Bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Slijedio je film 'Alps' koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Veneciji 2011. te je pobijedio na festivalu u Sydneyju 2012. Njegov prvi film na engleskom jeziku bio je 'Jastog' koji je na 68. festivalu u Cannesu osvojio nagradu žirija. Ujedno, 2017. bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija. 'Ubojstvo svetog jelena', njegov peti film, premijerno je prikazan u Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij.