EN HR
  • Manta Ray

    Kraben Rahu

    Info

    Redatelj: Phuttiphong Aroonpheng
    Scenarist: Phuttiphong Aroonpheng
    Producent: Mai Meksawan, Jakrawal Nilthamrong, Chatchai Chaiyon, Philippe Avril
    Produkcijska kuća: Diversion, Les Films de l’Etranger, Youku Pictures, Purin Pictures
    Direktor fotografije: Nawarophaat Rungphiboonsophit
    Montaža: Lee Chatametikool, Harin Paesongthai
    Glumci: Wanlop Rungkumjad, Rasmee Wayrana, Aphisit Hama

    Zemlja: Tajland, Francuska, Kina
    Godina: 2018.
    Trajanje: 105'

    Sinopsis

    U blizini priobalnog tajlandskog mjestašca, na mjestu gdje se utopilo na tisuće izbjeglica Rohindža, lokalni ribar u šumi pronalazi ozlijeđenog čovjeka bez svijesti. Spasivši stranca koji ne govori ni riječi, ribar mu ponudi prijateljstvo i nazove ga Thongchai. No kad ribar iznenada nestane na moru, Thongchai polako počne preuzimati njegov život: kuću, posao i bivšu suprugu. Rohindže su nacionalna manjina bez države koja doživljava progon u Mjanmaru i već godinama u improviziranim čamcima bježe iz zemlje u potrazi za boljim životom. Tajlandske vlasti ih često ostavljaju na otvorenom moru, a u posljednje vrijeme otkrivene su masovne grobnice na južnoj tajlandskoj granici. Manta Ray je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Orizzonti Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio nagradu za najbolji film, a potom i na festivalima u Torontu i San Sebastiánu.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2018 – Best Film in Orizzonti Competition; Toronto Int’l Film Festival 2018; San Sebastián Film Festival 2018

    Životopis redatelja

    Phuttiphong Aroonpheng tajlandski je redatelj i direktor fotografije. Njegovi kratkometražni filmovi prikazani su na festivalima u Pusanu, Rotterdamu i Hamburgu. Ferris Wheel (2015.) je prikazan na više od 20 festivala, a osvojio je deset nagrada. Potpisuje se kao direktor fotografije na filmovima Točka nestajanja (r. Jakrawal Nilthamrong), The Island Funeral (r. Pimpaka Towira) i Dolphines (r. Waleed Al-Shehhi). Manta Ray je njegov debitantski film.