EN HR
 • Mama Colonel

  Maman Colonelle, dokumentarni

  Info

  Redatelj: Dieudo Hamadi
  Scenarist: Dieudo Hamadi
  Produkcijska kuća: Cinédoc Films
  Direktor fotografije: Dieudo Hamadi
  Montaža: Anne Renardet

  Zemlja: Kongo, Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 72'

  Sinopsis

  Mama Colonel nadimak je policijske časnice koja u Kongu nastoji spriječiti seksualno nasilje nad ženama i fizičko kažnjavanje djece. S vrlo malo raspoloživih načina i sredstava, poručnica daje sve od sebe kako bi žrtvama nasilja (kako silovanim ženama u ratu, tako i djeci koju praznovjerni roditelji tuku vjerujući da su ih obuzeli nečisti duhovi) pružila pomoć. Za Mamu Colonel svaki novi radni dan je veliki izazov: na istočnoj granici s Ruandom ratnih rana je mnogo, a godinama nakon što je završio, ratne posljedice su još uvijek snažno prisutne u podijeljenom kongoanskom društvu.

  Treći dugometražni film Dieuda Hamadija istovremeno je odlično snimljen dokumentarac i potresna, ali ne i prenaglašeno emotivna priča o disfunkcionalnom državnom i društvenom sustavu jedne afričke zemlje u kojoj je normalno da djeca budu optužena za crnu magiju, a žene ratni plijen susjednih plemena. Portret društva koji Hamadi prikazuje, najčešće posve dokumentaristički kamerom iz ruke i dinamičnim kadrovima, gradeći tako narativ o jednoj sredini i njenim problemima, storija je o jednoj osobi izuzetne posvećenosti svom poslu, a samim time ipak i optimistična vizija društva u kojoj uz mnogo truda odvažan pojedinac ipak može učiniti nešto dobro, svim preprekama usprkos. Hamadi koji je ujedno i redatelj i scenarist, i direktor fotografije i snimatelj, suptilno gradi priču, pedantno i bez redundantnih scena, bez patetike, naracije u pozadini ili voiceovera, fokusiran na bitne detalje, a kombinirajući krupne planove i totale znalački stvara atmosferu koja gledatelja obuzima znatiželjom i empatijom.

  Nagrade i festivali

  Nagrada Afričke filmske akademije za najbolji dokumentarni film 2017.; Grand Prix, Cinéma du Réel 2017.; službena selekcija HotDocs 2017.; službena selekcija Zurich Film Festival 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.; službena selekcija Durban Film festival 2017.; službena selekcija Sheffield Doc 2017.

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

Izdvojeno