EN HR
 • Krvna osveta

  Info

  Redatelj: Joshua Marston
  Scenarist: Joshua Marston, Andamion Murataj
  Producent: Paul Mezey
  Produkcijska kuća: Journeyman Pictures
  Direktor fotografije: Rob Hardy
  Montaža: Malcolm Jamieson Malcolm Jamieson
  Glazba: Jacobo Lieberman, Leonardo Heiblum
  Glumci: Tristan Halilaj, Sindi Laçej, Refet Abazi, Ilire Vinca Çelaj, Çun Lajçi

  Zemlja: SAD, Albanija, Danska, Italija
  Godina: 2010.
  Trajanje: 108'

  Sinopsis

  Nik je albanski tinejdžer s uobičajenim tinejdžerskim interesima. Voli 'zujati' po internetu, voziti motocikl svog prijatelja i očijukati s Bardhom, djevojkom duge pletenice i stidljivog osmijeha s kojom ide u školu. Njegovo se bezbrižno odrastanje, međutim, prekida kad njegov otac i stric ubiju susjeda i tako raspire stoljećima star sukob. Nik i njegova obitelj nađu se pod strogim pravilima Kanuna, albanskog kodeksa iz 15. stoljeća koji određuje da oštećena obitelj može tražiti pravdu tako što će ubiti bilo kojeg muškog člana suprotstavljenog klana. Nikov se otac skriva, a dječak i njegova braća završavaju u nekoj vrsti srednjovjekovnog kućnog pritvora. 'Krvna osveta' snažna je priča o sazrijevanju i izuzetna analiza načela krvne osvete. Film prikazuje latentni osjećaj opasnosti, ali i deprimirajuću dosadu s kojom su suočeni tinejdžeri koji se nađu pod utjecajem starinskih običaja i dužnosti koje im nisu bliske. Kao i u filmu 'Marija milosti puna', Marston nam omogućava da uronimo u jedan često skriveni dio svijeta.

  Nagrade i festivali

  Međunarodni filmski festival u Berlinu 2011. - Posebno priznanje ekumenskog žirija, Srebrni medvjed za najbolji scenarij
  Chicago International Film Festival 2011. - Srebrni Hugo za najboljeg scenaristu i najbolji scenarij

  Životopis redatelja

  Joshua Marston rođen je u Kaliforniji. Magistrirao je politologiju na Čikaškom sveučilištu i film na Njujorškom sveučilištu. Režirao je film 'Marija milosti puna' (2004., posebna pohvala žirija na 2. Zagreb Film Festivalu), segment iz omnibusa 'New York, I Love You' (2009.) i 'Krvna osveta' (2011).

  Iz kritika

  Kao i u svom prvijencu, Marston ne nudi jednostavne odgovore, samo sugerira da snaga pojedinca može oblikovati njihov vlastiti svijet…
  Slant Magazine

  Marston svoj Balkan imaginira vrlo obazrivo, sjeverna Albanija u njegovom je filmu mjesto u koje je ušla modernost, tu su mobiteli, računala i playstation, pa se u tom kontekstu prakticiranje kodeksa časti poput “kanuna” čini još intrigantnijim.
  Jurica Pavičić, Jutarnji list